بر اساس مطالعهای که اواخر آگوست منتشر شد، ۳۴۵ نفر در انگلیس در عرض یک سال بر اثر میوکاردیت جان خود را از دست دادهاند که همگی یکی از سه واکسن کووید۱۹ را تزریق کرده بودند.
این مطالعه که از دسامبر ۲۰۲۰ تا دسامبر ۲۰۲۱ انجام شد، مرگومیر بیمارانی را بررسی کرد که به علت میوکاردیت در بیمارستان بستری شده بودند یا در گواهی مرگشان، میوکاردیت به عنوان علت مرگ ذکر شده بود. همه این افراد جزو ۴۲.۸ میلیون انگلیسی ۱۳ سال به بالا بودند که واکسن کووید۱۹ زده بودند.
با انتشار یافتههای این مقاله در مجله انجمن قلب آمریکا، به نام سیرکولِیشن، محققان برای اولین بار در مقالات پزشکی پذیرفتند که میوکاردیت مرتبط با یکی از واکسنهای کووید۱۹ میتواند منجر به مرگ شود. این مقاله در تاریخ ۲۲ آگوست به صورت آنلاین منتشر شد و در شماره ۵ ماه سپتامبر این مجله چاپ شد.
سانجی ورما، متخصص قلب، که در این تحقیق شرکت نداشته است، به اپکتایمز گفت: «صحبت کردن در مورد این مرگومیرها واقعاً مسئله بزرگی است. CDC [مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها] مدام میگوید: «در کل خفیف، عموماً خفیف». یک کمپین هماهنگ برای تأکید بر این نکته وجود دارد که افراد بر اثر میوکاردیت [مرتبط با واکسن] فوت نمیکنند و عموماً خفیف است.».
میوکاردیت التهاب میوکارد یا لایه میانی عضله قلب است. اگرچه مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها از بهار ۲۰۲۱ اذعان کرد که میوکاردیت میتواند عارضه جانبی واکسنهای فایزر-بیونتک و مدرنا باشد، اما در کل در مورد مرگومیر احتمالی ناشی از میوکاردیت صحبت نکرده است.
نویسندگان این مطالعه، دادههای بیماران را از پایگاه داده ملی سلامت انگلستان دریافت کردند و در آن همه افراد ۱۳ ساله و بالاتر در انگلستان را که حداقل یک دوز از یکی از سه واکسن موجود در این کشور را دریافت کرده بودند، اعم از فایزر، مدرنا و آسترازنکا؛ مورد بررسی قرار دادند.
حدود ۲۰ میلیون نفر واکسن آسترازنکا، ۲۰ میلیون نفر واکسن فایزر و بیش از ۱ میلیون نفر واکسن مدرنا دریافت کرده بودند.
در این مطالعه، افراد بستری در بیمارستان در اثر میوکاردیت و مرگومیرهای ناشی از این بیماری بر اساس سن و جنسیت و در رابطه با تعداد دوز دریافتی از هر واکسن بررسی شدند. در این مطالعه، کسانیکه اخیراً به سارسکووید۲ مبتلا شده بودند و کسانیکه یکی از این واکسنها را تزریق کرده بودند، از نظر تعداد ابتلا به میوکاردیت مقایسه شدند.
از بین کسانی که واکسن فایزر-بیونتک را دریافت کرده و به دلیل میوکاردیت در بیمارستان بستری شده بودند یا علت مرگشان در گواهی فوت میوکاردیت ذکر شده بود، ۲۲ نفر (۱۷ درصد) در ۲۸ روز پس از دریافت اولین دوز جان خود را از دست دادند، ۱۴ نفر (۱۲ درصد) پس از دوز دوم جان باختند و ۱۳ نفر (۱۵ درصد) پس از دریافت دوز تقویتکننده فایزر-بیونتک فوت کردند.
در رابطه با آسترازنکا، ۴۰ نفر پس از تزریق دوز اول و ۱۱ نفر پس از تزریق دوز دوم به دلیل میوکاردیت جان خود را از دست دادند که به ترتیب ۲۸ و ۱۲ درصد بود.
در میان افرادی که واکسن مدرنا تزریق کرده بودند، هیچ مورد مرگ و میر ناشی از میوکاردیت در طی ۲۸ روز پس از واکسیناسیون مشاهده نشد.
بر اساس این مطالعه، در کل، خطر میوکاردیت ناشی از سارسکووید۲، ویروسی که باعث کووید۱۹ میشود، بیشتر از خطر میوکاردیت ناشی از واکسنها بود. اما هیچ گروه کنترلی از افراد واکسینهنشده وجود نداشت. در این مطالعه، افراد تنها تا ۲۸ روز پس از واکسیناسیون مورد بررسی قرار میگرفتند و نتیجهگیری برای همه سنین یا همه واکسنها صادق نبود.
برای مثال، این دادهها نشان میدهند که برای مردان کمتر از ۴۰ سال، خطر میوکاردیت پس از تزریق دوز دوم واکسن مدرنا تقریباً چهار برابر بیشتر از خطر میوکاردیت پس از ابتلا به کووید۱۹ است.
این مطالعه ادامه مطالعه قبلی نویسندگان است که در آن، ارتباط بین دوز اول و دوم واکسن و میوکاردیت را گزارش کرده بودند.
نه مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها و نه سازمان غذا و دارو هرگز تأیید نکردهاند که یک آمریکایی بر اثر میوکاردیت ناشی از یکی از واکسنهای کووید۱۹ جان خود را از دست داده باشد.
در جدیدترین نسخه توصیههای مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها در مورد عوارض جانبی واکسیناسیون کووید۱۹ آمده است که تا ۳۱ آگوست، حدود ۱۰۲۲ «گزارش اولیه» از میوکاردیت و پریکاردیت در افراد کمتر از ۱۸ سال در سامانه گزارش عوارض جانبی واکسن وجود داشته است و ۶۷۲ مورد از آنها مورد تأیید این سازمان قرار گرفتهاند و با تعریف کاری آن از میوکاردیت یا پریکاردیت مطابقت داشتهاند.
اما هیچ اشارهای به مرگومیر احتمالی پس از آن ندارد.
در این توصیهها آمده است: «بیشتر بیماران مبتلا به میوکاردیت یا پریکاردیت پس از واکسیناسیون کووید۱۹ به خوبی به دارو و استراحت پاسخ دادهاند و به سرعت احساس بهبودی کردهاند.»
در یکی از گزارشهای این مرکز درباره بیماری و مرگومیر ناشی از واکسن که در ماه فوریه منتشر شد، تنها به یک مورد مرگ ناشی از میوکاردیت اشاره شده که آن هم مورد تأیید قرار نگرفته است.
در این گزارش آمده است: «یک مورد مرگ گزارش شده است؛ تحقیقات جریان دارند و سایر عوامل مؤثر بر میوکاردیت در حال ارزیابی هستند.»
یکی از توصیههای این مرکز در مورد عوارض جانبی نامطلوب واکسنهای کووید۱۹ با مطالعهای در مجله انجمن پزشکی آمریکا (JAMA) در ماه ژانویه مرتبط است که نشان میداد خطر میوکاردیت پس از تزریق هر دو واکسن فایزر-بیونتک و مدرنا افزایش مییابد. این خطر برای نوجوانان و مردان جوانی که دوز دوم را دریافت میکنند، در بیشترین حد قرار دارد.
این مطالعه انجمن پزشکی آمریکا نیز به مرگومیر ناشی از میوکاردیت اشاره میکرد اما هیچیک را مورد تأیید قرار نمیدهد و میگوید در بین افراد کمتر از ۳۰ سال، «هیچ مورد تأییدشدهای از میوکاردیت در بین افرادی وجود نداشت که بدون علت قابل شناسایی، جان خود را پس از تزریق واکسنهای کووید۱۹ مبتنی بر امآرانآ از دست دادند» و دو مورد مرگ دیگر «با احتمال بالقوه میوکاردیت» در دست بررسی هستند.
مطالب دیگر:
کشته شدن مهسا امینی: اعتراضات گسترده مردم ایران در داخل و خارج کشور
چگونه کمونیسم به ایجاد فاشیسم و رواج خشونت منجر شد