در هر ۴۰ ثانیه، یک نفر در دنیا خودکشی میکند.
براساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، این رقم حداقل ۸۰۰ هزار نفر در سال بوده و این تعداد در برخی مناطق جهان در حال افزایش است. تنها در ایالات متحده آمریکا بین سالهای ۱۹۹۹ تا ۲۰۱۸، میزان خودکشی تا ۳۵ درصد افزایش یافته است.
همانطور که اخیراً در روز جهانی پیشگیری از خودکشی بیان شد این تنها بخشی از وضعیت ترسناکی است که باید درباره آن تعمق کرد. بنا به گفته مرکز کنترل بیماریهای ایالات متحده، در ازای هر فردی که با خودکشی میمیرد، افراد بیشتری به فکر خودکشی میافتند یا اقدام به خودکشی میکنند. در سال ۲۰۱۸، بیش از ۱۰ میلیون بزرگسال آمریکایی به طور جدی در مورد خودکشی فکر کردند، بیش از سه میلیون نفر برای آن برنامه ریزی کرده بودند و ۱.۴ میلیون اقدام به خودکشی کردند.
براساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، همه سنین، نژادها با سطح درآمدهای مختلف در معرض خطر قرار دارند، به طوری که ۷۹ درصد از کل خودکشیها در کشورهای کم درآمد تا درآمد متوسط انجام شده است. این سازمان میگوید، جوانان در معرض بیشترین آسیب قرار دارند: خودکشی سومین عامل اصلی مرگ در سنین ۱۵ تا ۱۹ سال در سطح جهان است.
علاوه بر این، کارشناسان نگرانند که افکار خودکشی به دلیل مشکلات اقتصادی و استرس ناشی از بحران همهگیری ویروس حزب کمونیست چین (کرونا ) که در حال حاضر جهان با مواجه است، تشدید شود.
آمار خودکشی در ایران هم روند افزایشی داشته است. بنا به آمار وزارت بهداشت، خودکشی هر سال بیش از پنج درصد افزایش یافته است. این افزایش میتواند دلایل متفاوتی داشته باشد، عللی همچون بحران اقتصادی و شکاف طبقاتی میتواند از جمله دلایل خودکشی باشد. در این میان استانهای محروم بیشترین آمار خودکشی را به خود اختصاص دادهاند و میزان خودکشی زنان بیشتر از مردان است.
حسین اسدبیگی، رئیس گروه دفتر امور آسیبدیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی کشور گفت: «طبق خلاصه سالنامه پزشکی قانونی، در سال ۹۸، تعداد ۵۱۴۳ نفر خودکشی کامل داشتند که از این تعداد ۳۶۲۶ نفر از آنها مرد و ۱۵۱۷ نفر از آنها زن بودند، این درحالی است که در سال ۹۷ طبق این گزارش، ۵۱۰۱ نفر بر اثر خودکشی کامل فوت کردند.»
وی اظهار داشت: «تحقیقات نشان داده است که در تمام جوامع، چه در ایران و چه در سایر کشورهای دیگر، خودکشی منجر به فوت در مردان بیشتر از زنان است.»
طبق آمار سازمان پزشکی قانونی، استان های کهگیلویه و بویراحمد، ایلام و کرمانشاه بیشترین آمار خودکشی را در سال ۹۸ داشتند و کمترین آمار مربوط به استان های خراسان رضوی، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان بوده است.
از لحاظ روش اقدام هم بیشترین روش خودکشی، حلق آویز بوده و بیش از ۲۱ درصد خودکشی ها هم، با خوردن سموم اتفاق افتاده است. بیشترین سن خودکشی هم ۳۰ تا ۳۹ سال و سپس ۱۸ تا ۲۴ سال بوده است
اما روشهایی وجود دارد که هر یک از ما میتوانیم به پیشگیری از خودکشی کمک کنیم. در اینجا به آنها اشاره میکنیم:
خطرات را بشناسید
عوامل تهدید کننده بسیاری که منجر به افزایش افکار خودکشی در فرد میشوند، وجود دارند. کارشناسان میگویند، شناخت این عوامل در خود یا نزدیکان مهم است، زیرا بسیاری از افراد از قبل چیزی درباره تصمیم به خودکشیشان نمیگویند.
آیا فرد دارای یکی از وضعیتهای اضطراب، اعتیاد به الکل یا مواد مخدر، ابتلا به بیماری جدی، سابقه ضربه روحی، مورد سوء استفاده قرار گرفتن، یا سابقه خودکشی است؟
جدایی و از دست دادن یک رابطه نیز ممکن است باعث فکر کردن به خودکشی شود، به ویژه درباره کسانی که احساس انزوا یا فقدان حمایت اجتماعی داشته باشند.
به گفته کارشناسان، افراد دارای باورهایی خاص که اعتقاد دارند گرفتن جان خود راهحلی شرافتمندانه برای مشکلات شخصی است در معرض خطر بیشتری قرار دارند، مخصوصا این که درخواست کمک را ننگ بدانند.
براساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، هر اقدام به خودکشی رخ داده شده از مهمترین عوامل خطر است، که باعث میشود افراد نسبت به مجموعه خودکشیهای اتفاق افتاده در منطقه خود یا مرگ افراد مشهور که در رسانهها گزارش میشود واکنش نشان دهند. در سال ۲۰۱۴ مرگهای ناشی از خودکشی، پس از خودکشی کمدین مشهور رابین ویلیامز تا ده درصد افزایش یافت.
بحران اقتصادی اخیر هم عامل دیگری از خطرات است و در واقع هم اکنون میلیونها نفری که به دلیل پاندمی شغل شان را از دست داده اند، در انزوای اجتماعی یا در قرنطینه اند، با این مسئله مواجه هستند.
در همین حال، تحقیقات نشان میدهد که دسترسی آسان به سلاح گرم در ایالات متحده نیز یکی دیگر از عوامل اصلی خطر است.
علائم هشدار دهنده
از طرف دیگر، هیچ کدام از این افراد در مورد افکار خودکشی خود به دوستان و نزدیکان خود اشارات کلامی نمیرسانند. به همین دلیل تشخیص علائم هشدار دهنده در اعمال و همچنین سخنان فرد از اهمیت زیادی برخوردار است.
اگر از یکی از اطرافیان تان این رفتارها سر زد، مراقب باشید :
۱. جستجوی آنلاین راههای خودکشی، مانند خرید داروهای خطرناک
۲. افزایش مصرف الکل یا مواد مخدر
۳. خواب خیلی کم و یا بیش از حد
۴. شروع به بیپروا رفتار کردن، مانند رانندگی در حالت مستی یا بدون کمربند ایمنی
۵. آشفته به نظر میرسد، خشمش را ابراز کرده یا در مورد انتقام جویی صحبت میکند.
۶. بروز تغییرات خلقی شدید، از خوشحالی تا افسردگی عمیق
۷. داشتن احساس ناامیدی و یا صحبت کردن درباره به بن بست رسیدن یا نداشتن دلیلی برای زندگی
۸. به نظر میرسد که درد روانی غیر قابل تحملی دارد یا از سربار دوستان یا خانواده بودن صحبت میکند.
۹. گوشهگیری یا انزوا جستن از دیگران
البته شناخت بسیاری از این علائم ممکن است در طی این پاندمی که خانوادهها و دوستان در انزوا و تنهایی بیشتری هستند سخت باشد. سعی کنید حتماً با عزیزان تماس گرفته و جویای حال شان شوید و به دقت به نگرانیهای شان و اینکه چطور وضعیت خود را بیان میکنند گوش فرا دهید.
مطالب دیگر:
پژوهش علمی درباره اثرات شگفت انگیز تمرین فالون دافا بر روی سلامت چه میگوید؟
آینده ازدواج: جامعه به کدام سو میرود؟
چگونه سرطان یک خانمِ تاجر باعث پیدا کردن نور امید شد