دولت ترامپ در ماههای آخر خود برای جلوگیری از دسترسی پکن به بازار سودآور سهام ایالات متحده اقدام به منع سرمایهگذاری در شرکتهای نظامی وابسته به حزب کمونیست چین کرد. طبق نظر هیأتی از متخصصان حوزه چین، با این وجود، برای محافظت از بازارهای سرمایه و فنآوریهای مهم ایالات متحده باید کار بیشتری انجام شود.
نازاک نیکاختار، از همکاران شرکت حقوقی ویلی رین، و دستیار دبیر سابق وزارت بازرگانی ایالات متحده، روز ۱۹ مارس در جلسه دادرسی کمیسیون بررسی اقتصادی و امنیتی ایالات متحده و چین گفت که نیاز به نوسازی قوانین ایالات متحده و کنترل صادرات است.
او افزود که ایالات متحده باید با این واقعیت کنار بیاید که معاملات تجاری با شرکتهای چینی در رشد مجموعه نظامی – صنعتی چین در چهار دهه گذشته کمک کرده است و حفظ وضع موجود نباید استراتژی ما باشد.
نیکاختار گفت «تجزیه و تحلیل اخیر وزارت بازرگانی که بر اساس دادههای موجود است، نشان میدهد سرمایهگذاری سهام عمومی و خصوصی ایالات متحده در شرکتهای مستقر در چین و هنگ کنگ از سال ۱۹۹۲ تا پایان سال ۲۰۲۰ بالغ بر ۲.۳ تریلیون دلار بوده است، و سرمایهگذاریهای ایالات متحده در شرکتهای دولتی چین بیش از ۱۵۲ میلیارد دلار بوده است، و همچنین سرمایهگذاری در شرکتهای وابسته به ارتش چین نیز نزدیک به ۵۵ میلیارد دلار بوده است.»
به گفته این کارشناس «محدود کردن سرمایه، رشد مجموعه نظامی – صنعتی چین را کاملاً کند خواهد کرد، و ابتکارات ما حتی ممکن است برخی از متحدان ما را وادار به انجام چنین کاری کند.»
دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق، در نوامبر سال گذشته با صدور یک دستور اجرایی سرمایهگذاری در شرکتهایی که با ارتش چین ارتباط دارند را ممنوع کرد. این ممنوعیت ۴۴ شرکت شناسایی شده توسط پنتاگون را شامل میشود. نیکاختر پیشنهاد کرد که کنگره آمریکا اصلاحات دیگری را برای تکمیل این دستور اجرایی در نظر بگیرد، و فهرست شرکتهای نظامی چین کمونیست را با تکیه بر اطلاعات پنتاگون بسط دهد.
او همچنین توصیه کرد که دولت ایالات متحده برای صادرات فنآوریهای نوظهور به نهادها و یا کشورهایی که مهمترین خطرات امنیت ملی را به همراه دارند، الزامات لازم را در صدور مجوز نظر بگیرد.
سهام بسیاری از شرکتهای نظامی چینی، در بورسهای سراسر جهان به صورت عمومی معامله میشوند، و بسیاری از آمریکاییها دارایی خود را به این شرکتهای در لیست سیاه ایالات متحده از طریق صندوقهای بازنشستگی، منتقل میکنند.
پرت تول، طی سخنرانی خود در طول این جلسه گفت که بیشتر شاخصهای بازارهای نوظهور، تقریباً ۴۰ درصد، مستقیماً به چین اختصاص دارند. او خاطر نشان کرد که شرکتهای MSCI و FTSE بزرگترین ارائهدهندگان شاخص بورس، در شاخصهای بازار نوظهور خود به ترتیب حدود ۳۸ درصد و ۴۳ درصد به چین تخصیص دادهاند، و بسیاری از صندوقهای قابل معامله در بورس و سایر صندوقهای سرمایهگذاری، سرمایهگذاریهای خود را در برابر این شاخصهای اصلی معیار قرار میدهند.
در بازار بورس، صندوق قابل معامله، گونهای از صندوقهای سرمایهگذاری مشترک میباشد، که امکان پیروی از بازده یک شاخص معین را فراهم میآورد و سهام آنها همانند سهام شرکتهای عمومی، در بورس اوراق بهادار قابل معامله است.
شرکت پرت تول، که یک ارائه دهنده شاخص بازار در حال ظهور است، برعکس عمل میکند، و بنابراین برخی از کشورهای خودکامه مانند چین را از مطالعه خارج میکند. استراتژی سهام این شرکت از معیارهای آزادی فردی و اقتصادی به عنوان عوامل اصلی در فرآیند انتخاب سرمایه گذاری استفاده میکند.
پرت تول افزود «من با اطمینان بالایی میتوانم بگویم که برای اینکه سرمایهگذاری در شرکتهای چینی به هر روش معنیداری محدود شود، به راهکارهای سیاسی نیاز است.»
تول همچنین با ادعای افرادی که میگویند شاخصسازی بازارهای در حال ظهور، بدون در نظر گرفتن چین غیرممکن است مخالف است. وی افزود «بازارهای نوظهور هیچ کمبودی در اوراق بهادار برای برآورده کردن حداقل اندازه و نیازهای نقدینگی برای درج شاخص را ندارند.»
به دنبال دستور اجرایی ترامپ در خصوص شرکتهای چینی، تأمینکنندگان صندوق و مدیران دارایی از ارائهدهندگان شاخص خواستند برخی از شرکتهای چینی که در لیست سیاه قرار دارند را از فهرست خود حذف کنند.
رایان لا فوند، معاون مدیر ارشد سرمایهگذاری صندوق آلگرت گلوبال، گفت که محدود کردن سرمایهگذاری ایالات متحده در شرکتهای نظامی چینی احتمالاً در رفتار اساسی این شرکتها میتواند حداقل تاثیر را داشته باشد. او در جلسه فوق افزود که کانالهای بهتری برای رسیدگی به این مشکل وجود دارد.
او گفت «به جای محدود کردن سرمایهگذاریها، شرکتهای تنظیم کننده بازار میتوانند الزامات افشای اطلاعات شرکتهای ذکر شده در لیست ایالات متحده را افزایش دهند، و برای افزایش الزامات افشای اطلاعات در سراسر جهان با شرکتهای تنظیمکننده جهانی کار شود.»
مطالب دیگر:
کاخ سفید اجازه هیچگونه دسترسی به عملیاتهای مرزبانی را به خبرنگاران نمیدهد
سوسیالیسم گرگی در لباس گوسفند (بخش دوم)
ترامپ چند ماه دیگر با «پلتفرم شخصی خود» به شبکههای اجتماعی بازخواهد گشت