Search
Asset 2

نفوذ عمیق حزب کمونیست چین در شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های خبری دنیا

بیلبوردی از شی جین پینگ، رهبر چین با عبارت «متشکرم برادر شی»، که در تاریخ 30مارس2020 در صربستان نمایش داده شده است. (Andrej Isakovic/AFP via Getty Images)

 حساب توییتری کالن کیگان، دانشجوی دانشگاه نبراسکا هک شد. نوشته‌های قدیمی او ناپدید و با مطالبی جایگزین شد که معترضین در جنبش دموکراتیک هنگ کنگ را به «تحریک کردن به انقلابی رنگی با حمایت توطئه ضدچینی آمریکایی» متهم می‌کرد، پیامی که با لحن حزب کمونیست چین (ح‌ک‌چ) همسو بود. با گذشت زمان نوشته‌ها به‌روز شد و به بحث درباره پاندمی ویروس کرونا اختصاص یافت که دوباره روایت رژیم کمونیستی چین را تنگاتنگ دنبال می‌کرد.

مطالب فوق‌الذکر فقط نمونه‌ای بود که نیوز بریک در مقاله‌ای در مارس۲۰۲۰ تحت عنوان «چگونه چین جریان تبلیغاتی در توییتر را راه انداخت و سپس موضوع ویروس کرونا را کم‌رنگ کرد» پوشش داد. از ماه اوت۲۰۱۹، نویسندگان این مقاله «بیش از ده‌هزار حساب جعلی توئیتر را ردیابی کرده‌اند که در یک کمپین نفوذیِ هماهنگِ وابسته به دولت چین نقش داشته‌اند.»

ربودن شناسه‌های کاربری شبکه‌های اجتماعی

این شناسه‌های کاربری هک شده برای انتشار تبلیغات و اطلاعات غلط درباره شیوع ویروس کرونا، اعتراضات هنگ کنگ و سایر موضوعات مورد علاقه حزب کمونیست چین مورد استفاده قرار گرفت. صاحبان این شناسه‌های کاربری ربوده شده از اقشار مختلف جامعه بودند. در این مقاله نوشته شده است: «آنها شامل یک استاد در کارولینای شمالی، یک گرافیست و یک مادر در ماساچوست؛ یک طراح وب در انگلیس و یک تحلیلگر بازرگانی در استرالیا بودند.»

این مقاله نمی‌توانست تشخیص دهد که «آیا دارندگان شناسه‌های کاربری جعلیِ فعلی، حساب‌ها را خودشان هک کرده‌اند یا از جای دیگری آنها را خریده‌اند»، اما این نشان می‌دهد که مقیاس واقعی کمپین نفوذ حزب کمونیست چین احتمالاً بسیار بزرگتر از آن چیزی است که قبلاً تصور می‌شد. این مقاله اضافه کرد: «ردیابی ما نشان می‌دهد شناسه‌های کاربری که شناسایی کرده‌ایم تنها بخشی از این عملیات را شامل می‌شوند.»

نویسنده توانست حداقل یک شرکت را در پشت برخی از این شناسه‌های کاربری هک شده شناسایی کند. وان‌سایت (پکن) تکنولوژی، یک شرکت بازاریابی اینترنتی مستقر در پکن است و «قراردادی را برای افزایش فالوورهای توئیتری نوشته‌های مربوط به سرویس خبری چین، دومین خبرگزاری دولتی کشور، منعقد کرد. این سرویس خبری تحت «دپارتمان کار جبهه متحد،» بازوی حزب کمونیست چین، فعالیت می‌کند که مدتهاست مسئول عملیات نفوذ در کشورهای خارجی است.»

این مقاله دریافت که اپراتورهای این شناسه‌های کاربری اغلب با یکدیگر همکاری می‌کنند. به‌عنوان مثال، یک حساب جعلی ممکن است حساب‌های جعلی دیگری را به عنوان «فالوور» داشته باشد، و حتی یک نظر تأیید شده می‌تواند بارها در شناسه‌های کاربری مختلف برای مقالات متعدد مورد استفاده مجدد قرار گیرد.

اپراتورهای شناسه‌های کاربری جعلی همچنین به کاربران برجسته توییتر با فالوورهای زیاد، در ازای انتشار فیلم‌های حمایت‌کننده از حزب کمونیست چین، پیشنهاد پول ارائه می‌دهند. یک بار یک شناسه کاربری که ادعا می‌شد یک شرکت مبادله فرهنگی است، با بایدیوکائو، یک مخالف چینی در استرالیا، که ۷۰ هزار فالوور در توییتر داشت تماس گرفت و برای انتشار هر نوشته، به او ۲۴۰ دلار پیشنهاد داد.

تبلیغات در کشور اورولی

جورج اورول نویسنده انگلیسی در سال ۱۹۴۹ رُمانی با عنوان هزار و نهصد و هشتاد و چهار نوشت، که در آن درباره عواقب یک رژیم دیکتاتوری خیالی کاوش کرده بود. یک شعار مورد استفاده حزب حاکم این بود: «کسی که گذشته را کنترل می‌کند، آینده را کنترل می‌کند: کسی که امروز را کنترل می‌کند، گذشته را کنترل می‌کند.» این بدان معناست که چون حزب داخلی توانایی بازنویسی تاریخ را دارد، می‌تواند افکار عمومی را دستکاری کند. به همین ترتیب، باور دارد که به علت قدرت  دیکتاتوری‌اش، قدرت بازنویسی تاریخ را دارد.

وینستون اسمیت، شخصیت اصلی این کتاب، در وزارت حقیقت کار می‌کند. مسئولیتش بازنویسی سوابق تاریخی است که مطابق با نظرات همیشه در حال تغییر حزب از تاریخ است. تا حدی، عملکردهایی مشابه اداره تبلیغات حزب کمونیست چین (بعداً به اداره سیاسی تغییر نام داد) و جبهه متحد دارد. رژیم چین با سانسور و دروغ در داخل چین و همچنین انتشار اطلاعات نادرست در خارج از چین، داستان‌های دروغینی را به‌ مردم چین و بقیه جهان ارائه می‌دهد.

جالب اینجاست که کشور اورولی وزارتخانه‌های مختلفی نیز دارد که نحوه عملکردشان شبیه نحوه بدرفتاری رژیم کمونیستی چین با مردم است. به‌عنوان مثال، این وزارتخانه تحت نام بالا بردن سطح زندگی مردم، مقدار زیادی غذا را جیره‌بندی و کنترل می‌کند درحالی‌که واقعاً باعث گرسنگی شده است. تحت حاکمیت حزب کمونیست چین، مقامات در جریان جنبش جهش بزرگ به جلو در سال ۱۹۵۸ درباره میزان تولید محصولات کشاورزی ده‌ها یا صدها برابر مبالغه کردند که باعث جمع‌آوری باج‌های سنگین شد و منجر به مرگ حداقل ۴۵ میلیون نفر از گرسنگی بین سال‌های ۱۹۵۹ تا ۱۹۶۱ شد.

در رمان اورول، «پلیس اندیشه» به‌طور مداوم از طریق تلویزیون‌های دو طرفه و دوربین‌های مخفی بر شهروندان نظارت می‌کند. «وزارت عشق»، مخالفان واقعی و خیالی را تحت نظر دارد و دستگیر می‌کند. در چین، مقامات مردم را از طریق شبکه‌های اجتماعی مانند وی‌چت و دوربین‌های نظارتی بی‌شمار ردیابی می‌کنند. مخالفان سرکوب و دستگیر می‌شوند و افراد با ایمانی مانند تمرین‌کنندگان فالون گونگ به دلیل اعتقاد به اصول حقیقت، نیک‌خواهی، بردباری بازداشت و شکنجه می‌شوند.

گزارش تحقیقاتی: تأثیرات آشکار و پنهان حزب کمونیست چین

مرکز سیاست سایبری در دانشگاه استنفورد در ماه ژوئیه گزارش تحقیقاتی را با عنوان «افشای داستان چین: کمپین حزب کمونیست چین برای شکل دادن روایت‌های جهانی» منتشر کرد. این گزارش ۵۲ صفحه‌ای چگونگی استفاده ح‌ک‌چ از دستگاه گسترده خود برای «پیشبرد انحصاری قدرت داخلی و ادعاهایی برای رهبری جهانی» را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد.

نویسندگان این گزارش تحقیقاتی عبارتند از: رنی دیتستا، مدیر تحقیقات فنی از رصدخانه اینترنتی استنفورد و جان پمفرت، رئیس سابق دفتر پکن در واشنگتن پُست.

این گزارش با مثالی از جنگ کره آغاز شد که در آن حزب کمونیست چین در سال ۱۹۵۲ ادعا کرد که ایالات متحده جنگ میکروبی را آغاز کرده است که منجر به شیوع طاعون خیارکی، سیاه زخم و وبا شده است.در این گزارش آمده است: ح‌ک‌چ پایگاه عملیاتی را در پراگ ایجاد کرد که از طریق آن  صلح‌طلبان و چپگرایان غربی را پرورش دادند که ادعاهای‌ حزب کمونیست چین را در رسانه‌های غربی تقویت می‌کردند.»

اگرچه این قسمت به تاریخ تبدیل شده است، اما چنین ترفندهایی از طرف حزب کمونیست چین همچنان ادامه دارد. در این گزارش آمده است: «حزب کمونیست چین موفق شد این سوابق تاریخی را تیره و تار کند تا اعتقاد به خیانت آمریکایی در محافل خاصی پابرجا بماند. این کمپین پخش اطلاعات نادرست، از ترکیب تبلیغات آشکار و استخدام مقامات زودباور استفاده کرد تا نقطه نظرات حزب کمونیست چین را تقویت کند و به آنها مشروعیت ببخشید و به ایجاد شک و شبهه و کسب وجهه داخلی و بین‌المللی برای حکومت چین بپردازد.»

حکومت کمونیستی چین برای تسلط بر روایت‌ها در جامعه بین‌المللی، فعالیت‌های خارج از کشور خود را به‌طور مداوم گسترش داده است. شین‌هوا به یکی از بزرگترین آژانس‌های خبری جهان تبدیل شده است، در حالی که سی‌جی‌تی‌ان از طریق ده‌ها دفتر خارجی فعالیت می‌کند و به هفت زبان پخش می‌شود. در این گزارش توضیح داده شده است: «رادیو بین‌المللی چین قراردادهایی را برای پخش برنامه از بیش از دوازده ایستگاه رادیویی در ایالات متحده منعقد کرده است، درحالی‌ که روزنامه چاینا دیلی در ازای پرداخت مبالغی معادل ۲۵۰ هزار دلار، در روزنامه‌هایی مانند واشنگتن پست مطالبی را منتشر می‌کند.»

تخمین زده شد که حزب کمونیست چین از سال ۲۰۰۹ حداقل ۴۵میلیارد یوآن (یا ۶.۶ میلیارد دلار) برای تبلیغات خارج از کشور هزینه کرده است. در سال ۲۰۱۱، شین هوا یک بیلبورد دیجیتالی بزرگ مشرف به تایمز اسکوئر نیویورک را با قیمت ۳۰۰ تا ۴۰۰هزار دلار در ماه اجاره کرد. پاندا، گریت وال، شهر ممنوعه و تری جورجِس خیلی زود به ارائه‌دهندگان شایعات جنجالی برای حزب کمونیست چین تبدیل شد تا خودش را به بازار عرضه کند.

پس از آنکه دادگاه بین‌المللی در ژوئیه۲۰۱۶ در مورد آب‌های مورد اختلاف در دریای جنوبی چین به نفع فیلیپین حکم صادر کرد، حزب کمونیست چین بلافاصله از طریق بیلبورد تایمز اسکوئر کمپینی را شروع کرد و یک فیلم سه دقیقه و دوازده ثانیه‌ای را به تعداد ۱۲۰ بار در روز به مدت ۱۲ روز پشت سرهم پخش کرد.

مأموران خارج از کشور که برای حزب کمونیست چین کار می‌کنند

در نتیجه سرمایه گذاری و نفوذ گسترده حزب کمونیست چین، بسیاری از رسانه‌های خبری خارج از کشور چین – از جمله رسانه‌های چینی‌زبان – تسلیم رژیم شدند و اکنون به‌عنوان سخنگوی این رژیم عمل می‌کنند.

در گزارش تحقیقاتی نوشته شده است: «سی سال پیش‌، رسانه‌های چینی زبان خارج از چین طیف متنوعی از دیدگاه‌های سیاسی را منعکس می‌کردند. امروزه، پس از سرمایه‌گذاری قابل توجه از سوی چین و علاقه‌مندان طرفدار حزب کمونیست چین، نشریات چینی زبانی که بازگوکننده و تقویت‌کننده روایت‌های چینِ کمونیست هستند، غالبند.»

این رژیم همچنین تلاش بیشتری برای به‌دست آوردن نفوذ در رسانه‌های خبری بین‌المللی انجام داد. در ادامه این گزارش تحقیقاتی آمده است: «دولت چین صدها روزنامه‌نگار را از کشورهای در حال توسعه برای دوره‌های آموزشی به چین آورده است که دستاوردهای اقتصادی و فناوری تحت مدل حاکمیت حزب کمونیست چین را به معرض نمایش گذارند. دولت چین به‌طور معمول هزینه‌های آنها را پرداخت می‌کند، به آنها کمک‌هزینه پیشنهاد می‌دهد، و امکانات اقامتی و گشت و گذار سخاوتمندانه‌ای را برای‌شان فراهم می‌کند، که با حسن نیت و پوشش مطلوب خبری این روزنامه‌نگاران پس از بازگشت به خانه، این هزینه‌ها را باز می‌گرداند.»

این استراتژی به قبل از به قدرت رسیدن حزب کمونیست چین در سال ۱۹۴۹ برمی‌گردد. روزنامه‌نگار آمریکایی ادگار اسنو در سال ۱۹۳۰ با مائو زدونگ مصاحبه کرد و بر اساس داستان یک جانبه، کتاب ستاره سرخ بالای چین را منتشر کرد. این کتاب بسیاری از چینی‌ها و غربی‌ها را برای حمایت از کمونیسم گمراه کرد.

اسنو در سال ۱۹۷۲ درگذشت و همسرش، لوئیس ویلر، تا قبل از قتل عام میدان تیان‌آن‌من در سال ۱۹۸۹، به ماهیت حقیقی حزب کمونیست چین پی‌نبرده بود. پولی که او به برخی از خانواده‌های قربانیان اهدا کرد، ضبط شد. او در سال ۲۰۰۰ به همراه پسرش دوباره به چین سفر کرد و قصد داشت مادری را ببیند که پسرش در این قتل عام فوت کرده بود. مقاله‌ای در نیویورک تایمز در آوریل۲۰۱۸ با عنوان «لوئیس ویلر اسنو، منتقد نقض حقوق بشر در چین، در ۹۷ سالگی درگذشت» چنین گزارش کرد: «مأموران آنها را جلوی درِ ورودی دانشگاه خلق در پکن محاصره کردند … حداقل بیست مأمور پلیس لباس شخصی، به طور پنهانی فیلمبرداری کرده و از ورود آنها جلوگیری کردند.»

در مقایسه با دهه‌های پیش، حزب کمونیست چین اکنون تأثیر بیشتری بر افکار عمومی دارد. این امر رسانه‌های خبری سنتی و بسترهای مختلف شبکه‌های اجتماعی مانند فیسبوک ، توییتر و یوتیوب را شامل می‌شود. وانگ لیچیانگ، جاسوس چینی که به استرالیا گریخت، اظهار داشت که او با ایجاد ۲۰۰هزار شناسه کاربری جعلی در شبکه‌های اجتماعی به مداخله حزب کمونیست چین در انتخابات محلی ۲۰۱۸ تایوان کمک کرده است. علاوه بر این، یک شرکت به‌ظاهر هنگ کنگی بیست «شرکت اینترنتی» دیگر را برای حمله به حزب سیاسی مخالف حزب کمونیست چین ایجاد کرد. وانگ گفت که او همچنین بیش از ۲۰۰میلیون دلار به املاک رسانه‌های تایوان پرداخت کرده است تا نامزدی را تبلیغ کنند که حزب کمونیست چین برای سِمت شهردار کائوسیونگ ترجیح می‌داد.

دستگاه دولتی که دروغ تولید می‌کند

اگرچه دانشمندان چینی بیماری مسری ویروس کرونا را در دسامبر سال ۲۰۱۹ تأیید کردند، اما حزب کمونیست چین آن را تا ۲۰ ژانویه، سه روز قبل از قرنطینه مرکز اپیدمی ووهان تصدیق نکرد. یک روز پس از آنکه سازمان بهداشت جهانی شیوع ویروس کرونا را به‌عنوان یک بیماری همه‌گیر جهانی (پاندمی) اعلام کرد، سخنگوی وزارت امور خارجه چین، ژائو لیجیان، صراحتاً ایالات متحده را عامل اصلی ویروس دانست.

رسانه‌ها و عوامل طرفدار حزب کمونیست چین ادعا کردند که این ویروس از فورت دتریک، پایگاه نظامی ایالات متحده در مریلند آمده است و این از طریق توییتر، وی‌چت و تیک‌تاک تقویت شد. اگرچه در خارج از چین به‌عنوان یک خبر جعلی شناخته شده است، اما بسیاری از افراد را در داخل چین فریب داد و باعث سردرگمی جامعه جهانی شد.

از زمانی که رژیم دیکتاتوری حزب کمونیست چین کل دستگاه‌های دولتی را برای انتشار اطلاعات غلط و دروغ‌گویی بسیج کرد، عواقب آن شدید بوده است. در ۱۱اوت مقاله‌ای از سوی وزارت امور خارجه آمریکا با عنوان «پاسخی به حمله: چگونه پکن را سر جایش بنشانیم.» گزارش کرد: «سوء مدیریت اولیه حزب کمونیست چین در رابطه با پاندمی کووید۱۹ و متعاقباً تلاش برای سوءاستفاده از این بحران، مشکلات ادامه‌داری را برای بقیه جهان به‌وجود آورده است.»

این مقاله در ادامه بیان می‌کند: «اما رفتار حزب کمونیست چین همچنین به آشکار شدن تهدیدی که چین برای امنیت، رفاه و سلامتی سایر کشورها ایجاد می‌کند کمک کرده است. ایالات متحده دیگر نمی‌تواند با چین صرفاً به‌عنوان یکی دیگر از شرکای تجاری‌اش تعامل داشته باشد.»

«برادر بزرگ شما را تماشا می‌کند» یک شعار شناخته شده در رمان هزار و نهصد و هشتاد و چهار است. با این حال، در چین امروز، سانسور پیشرفته دولتی از آنچه در رمان توصیف شده است، پیشی گرفته است. از کنترل بسترهای مختلف شبکه‌های اجتماعی گرفته تا کنترل اینترنت، از دوربین‌های مداربسته موجود در همه جا گرفته تا اسکن اجباری صورت حتی هنگام استفاده از توالت عمومی، شدت نظارت و کنترل به سطح بی‌سابقه‌ای رسیده است.

کسانی که جرئت به چالش کشیدن حکومت کمونیستی چین را دارند معمولاً با مجازات جدی روبرو می‌شوند. رن ژیچیانگ، سرمایه‌دار املاک، به اتهام انتقاد از رهبری حزب کمونیست چین بازداشت و متهم شده است. شو ژانگرون، استاد دانشگاه تسینگهوا به دلیل ابراز نظرات نامطلوب درباره ح ک چ از کار اخراج شد. محققانی مانند چن چیوشی و فانگ پس از انتقاد از ح‌ک‌چ به دلیل سرپوش گذاشتن بر ویروس کرونا، ماه‌ها است که مفقود شده‌اند.

در داخل چین، تمرین‌کنندگان فالون گونگ بزرگترین گروهی هستند که به‌خاطر ایمان‌شان توسط حزب کمونیست چین تحت آزار و شکنجه قرار گرفتند. اخیراً به‌دلیل کمپین انتشار اطلاعات نادرست ح‌ک‌چ، مقامات دولتی بیشتری در جامعه بین‌المللی به تهدید رژیم چین برای جهان پی‌برده‌اند. اعضای مجمع هیئت قانون‌گذاری  ویرجینیا، قدیمی‌ترین نهاد قانون‌گذاری مداوم در ایالات متحده از سال ۱۶۱۹، در تاریخ ۲۹ژوئیه نامه‌ای به وزیر امور خارجه ایالات متحده، مایکل پمپئو، نوشتند و از او خواستند که به جلوگیری از برداشت اجباری اعضای بدن از تمرین‌کنندگان زنده فالون گونگ در چین کمک کند.

«ما با بازماندگان و کسانی که دیگر نمی‌توانند از حق خود دفاع کنند، ابراز هم‌بستگی می‌کنیم. ما از رهبری شما و قدرت نفوذ قابل توجه ایالات متحده می‌خواهیم تا اطمینان حاصل شود که سال آینده شاهد ۲۲ سال آزار و شکنجه [فالون گونگ] نباشیم.»

بیشتر بخوانید: بیست‌ویک سال ایستادگی فالون‌گونگ در برابر آزار و شکنجه: عهد و پیمان به وجدان انسانی

نوشته: مینگهویی

مطالب دیگر:

چگونه سرطان یک خانمِ تاجر باعث پیدا کردن نور امیدی شد

چگونه پکن از گروه‌‏های دانشجویی چینی برای سرکوب آزادی بیان در دانشگاه‌های ایالات متحده استفاده می‌کند

کدام کشور «فعال‌ترین نقش» را در مداخله در انتخابات ایالات متحده دارد

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی