امروزه با توجه به تغییرات تکنولوژی و وضعیت در خانه ماندن بیشتر بچهها، آموزشهای مجازی به عنوان یکی از مهمترین گزینههای آموزش، روز بروز فراگیرتر میشود.
البته همگام با این گسترش همه جانبه، نگرانیهای خانوادهها از اثرات منفی آن بر روی بچهها نیز بیشتر شده است. در این نوشتار کوتاه، نکاتی از جنبههای مثبت و منفی این نوع آموزشها را مطرح میکنیم.
نکات منفی آموزشهای مجازی
از جمله مضرات آموزشهای مجازی، افزایش وزن بچهها است. نشستن یکجا برای مدتی طولانی و همزمان عدم تغییر در برنامه غذایی، از جمله دلایل این افزایش وزن هستند. معمولا پس از مدتی از نشستنهای مکرر و بدون وقفه، بچهها چندان میلی به بیرون رفتن یا انجام ورزشهای داخل منزل ندارند. نشستنهای طولانی همچنین بر وضعیت فیزیکی بدن بتدریج اثر گذاشته و سلامت و قدرت عضلات بدن را تحت تاثیر قرار میدهد.
آموزشهای مجازی برای بچههایی که یادگیری خود – تنظیمی ندارند و بیشتر از طریق فشارها و برنامههای زمان بندی شده بیرونی تکالیف درسی خود را انجام میدهند، چندان مفید نیست چرا که دائم تکالیف را به عقب انداخته یا از انجام درست آن طفره میروند.
آموزشهای مجازی نسبت به آموزشهای غیر مجازی، جدیدتر بوده و در حال تغییر و تکامل هستند و نمیتوانند از همه نظر برابر با آموزشهای حضوری باشند.
در آموزشهای مجازی، رابطه عاطفی –هیجانی و اجتماعی بین شاگردان و معلمان کمتر و به شکل مجازی است، از این رو، مهارتهای اجتماعی بچهها را تحت تاثیر قرار میدهد. بچهها در کلاسهای حضوری میتوانند با ایجاد ارتباط، مهارتهای اجتماعی خود را تقویت نموده و نحوه رویارویی و مواجهه با افراد دیگر و حل مساله را بیاموزند. این تجارب که زمینه ساز ارتباطات بیشتر و از الزامات زندگیهای شغلی و خانوادگی است در آموزشهای مجازی خیلی کمتر از آموزشهای حضوری صورت میگیرد.
احتمال حضور و صرف وقت با کامپیوتر حتی در زمانهایی که بچهها درس ندارند هم زیادتر میشود و بویژه امکان بازیهای کامپیوتری بیشتر میشود.
نکات مثبت آموزشهای مجازی
حضور بیشتر بچهها در منزل، بر روی ارتباط اعضای خانواده تاثیر گذاشته و در برخی جهات می تواند آن را قویتر سازد چرا که بچهها و والدین که قبلا وقت کافی برای گفتگو و باهم بودن نداشتند میتوانند وقت بیشتری را باهم سپری کنند و این نوع ارتباط را قویتر سازند. والدین همچنین بیشتر میتوانند وضعیت غذا، خواب، و مراحل یادگیری بچهها را زیر نظر داشته باشند و بدلیل این مسئولیت جدید، بر یادگیری بچهها نیز نظارت بیشتر کرده و اهمیت بیشتری قائل شوند.
بچههایی که خود – کنترلی قویتری دارند، در این نوع آموزشها عملکرد بهتری از خود نشان میدهند چرا که آنان میتوانند زمانبندی و پیشرفت درسی خود را تنظیم نمایند و بر اساس آن عمل نمایند.
بچهها از طریق این نوع آموزشها، با همه جنبههای برنامههای آنلاین بیشتر آشنا میشوند و مهارت بالاتری پیدا میکنند.
بچه ها از طریق آموزشهای آنلاین، یاد میگیرند مشکلات درسی و آموزشی خود را توسط خودشان بیشتر حل کنند و در زمینه آموزش و یادگیری بنوعی خودکفا شده و بر توانمندیهای خود بیشتر تکیه کنند.
در وقت و هزینه رفت آمد بچهها صرفه جویی بیشتری خواهد شد، به ویژه برای بچههایی که مسیرهای طولانی برای رفتن به مدارس داشتند.
در هر حال، از آنجا که خانوادهها با نوعی سیستم جدید آموزشی روبرو شدهاند که ناچار هستند با آن پیش بروند، بهتر است با تاکید بر نقاط مثبت، با درایت از جنبههای منفی آن بکاهند و به جای نگرانی و استرس، این نوع آموزش را به دیده مثبتی بنگرند، اما در کنار آن جنبههای منفی آن را با تغییرات جدید در برنامه زندگی خود و فرزندانشان جبران نمایند.
به ویژه کمبود مهارتهای اجتماعی و تجارب ارتباطی بچهها با همسنهایشان، که با برنامههای دورهمی بیشتر یا شرکت در کلاسهای ورزشی میتواند تا حدودی جبران شود.
مطالب دیگر:
چه کسی «آقای دموکراسی» لقب گرفت؟