Search
Asset 2

نقش تغذیه در پیشگیری از عوارض مخرب پیری چیست؟

نقش تغذیه در پیشگیری از عوارض مخرب پیری
(Credit: Matthias Zomer)
نقش تغذیه در پیشگیری از عوارض مخرب پیری
(Credit: Matthias Zomer)

 

ضعف سیستم ایمنی، یکی از بارزترین عواقب پیری است که زمینه‌‌‏ساز مرگ‌‌‏ومیرهای ناشی ازآنفولانزا در افراد مسن، و کاهش تاثیر واکسیناسیون در آنهاست.

حدود ۲۰ سال پیش، مقاله‌‌‏ای منتشر شد که نشان می‌داد سلول‌‌‏های ایمنی بدن افراد ۸۰ ساله، مشخصا پیام‌‌‏های بیشتری مبنی‌‌‏بر بروز التهاب ارسال می‌‌‏کنند. درنتیجه، بدن هم‌‌‏زمان با دو مشکل عمده روبروست: از یک طرف، عملکرد آن بخش از سیستم ایمنی که مسئول مقابله با برخی عفونت‌هاست، اُفت می‌‌‏کند و از طرفی دیگر، فعالیت تهاجمی و غیراختصاصیِ آن تشدید شده و می‌تواند باعث بروز التهاب شود.

این حالت در لغت، به «التهاب پیری یا التهاب ناشی از افزایش سن» معروف است. التهابی خفیف و مزمن، که امروزه می‌‌‏دانیم احتمالا عاملی برای اُفت قوای بدن و شروع بیماری‌ درسالمندان است.

بنابراین چه کاری درمورد آن می‌توان انجام داد؟ ظاهرا التهابِ پیری، پیامد عمده افزایش سن است. آیا می‌توان از آن جلوگیری یا آن را درمان کرد؟ «کلید سلامت بیشتر در دوران پیری و عمر طولانی، کاهش التهابات مزمن است. البته وقتی بدن در معرض میکروب‌‌‏های بیماری‌زا قرار می‌گیرد، التهاب حاد از خود نشان می‌دهد که طبیعی است.» راه بدست آوردن این کلید چیست؟ مواد مغذی. غذاهایی که می‌خوریم، احتمالا قوی‌‌‏ترین وانعطاف‌‌‏پذیرترین ابزار برای سالم پیرشدن هستند…

مطالب دیگر:

مطالعات نشان می‌‌‌‏دهد گیاهان می‌‌‌‏توانند بشنوند

انرژی‌های ما‌فوق‌طبیعی که از مدیتیشن به دست می‌‌‏آیند

در اولین مقاله مروری که تاکنون منتشرشده است و به‌‌‏طورسیستماتیک ارتباط بین الگوهای رژیم غذایی و نشانگرهای بیولوژیکیِ التهاب را بررسی می‌کند، اشاره شده که تقریبا همه «الگوهای تغذیه‌ای غربی»، که پایه‌شان مواد گوشتی است، رابطه مستقیمی با التهاب دارند. درمقابل، «الگوهای تغذیه‌ای سالم» که عمدتا مبتنی برمیوه و سبزیجات بودند، رابطه معکوسی با التهاب داشتند. به‌‌‏بیان دیگر، مصرف بیشتر غذاهای گیاهی، یعنی احتمال کمتر بروز التهاب.

دلیل اینکه مصرف گوشت با التهاب مرتبط است، احتمالا به‌‌‏علت پروتئین و چربی حیوانی است. محققان دریافتند که «مصرف بیشتر پروتئین حیوانی-مخصوصا گوشت قرمز- باعث می‌شود میزان ترکیبات التهاب‌‌‏زا، در خون بالغینِ چاق، بیشتر شود…»؛ ازطرفی چاقی باعث افزایش خطر ابتلا به بسیاری از سرطان‌ها می‌شود، که احتمالا به‌‌‏دلیل التهاب مرتبط با چاقی است. زیرا دراین‌‌‏حالت، ترکیبات التهاب‌‌‏زایی به‌‌‏نام «پروستاگلاندین‌‌‏ها»، باعث می‌‌‏شوند که عملکرد طبیعی سلول‌‌‏های بدن تحت‌‌‏تاثیر قرار گیرند.

چه عواملی باعث بالارفتن سطح این ترکیبات التهاب‌‌‏زا می‌شوند؟ عواملی مثل: ۱- سیگار کشیدن، ۲- رژیم‌‌‏های غذایی سرشار از چربی‌ اشباع شده «مثل چربی‌‌‏های حیوانی»، و۳- چاقی.

چرا خوردن چربی‌‌‏های اشباع شده باعث تولید پروستاگلاندین‌‌‏ها می‌شوند؟ زیرا چربی‌های حیوانی حاوی اسید آراشیدونیک هستند و بدن ما، اسید آراشیدونیک را برای ساخت ترکیبات التهابی مانند پروستاگلاندین استفاده می‌کند. این ترکیبات التهابی می‌‌‏توانند رشد سرطان سینه را تحریک کنند و همچنین در ابتلا به سرطان روده، سرطان ریه و سرطان سر و گردن نقش مهمی را ایفا می کنند.

درمقابل، تمامی غذاهای گیاهی، اثرات ضدِ التهابی دارند. هرچند این اثرات در برخی از گیاهان بیشتر است، زیرا آنتی‌‌‏اکسیدان بالایی دارند، مثل: انواع توت‌ها و سبزیجات برگ سبز تیره؛ و نشان داده شده است افرادی‌‌‏که پنج بار در روز، این دسته از میوه و سبزیجات را استفاده می‌‌‏کنند، نسبت به کسانی‌‌‏که پنج بار در روز، سایرغذاهای گیاهی با آنتی‌‌‏اکسیدانِ کمتر –مثل موز و کاهو- را مصرف می‌‌‏کنند، مشخصا التهابات سیستماتیک واختلالات کبدی کمتری دارند.

مطالب دیگر:

عامل جنگ جهانی سوم چه خواهد بود : کره شمالی یا هوش مصنوعی

۳۰۰ مجسمه در‌ اولین موزه زیر‌آب اروپا به نمایش گذاشته شد

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی