وقتی بحث «نقض دادهها» مطرح میشود، واکنش طبیعی مردم این است که نگران از دست دادن اطلاعاتی مانند رمزهای عبورشان میشوند. اما به گفتۀ جیسون میلر، بنیانگذار برنامۀ رسانههای اجتماعی گتر، موارد بسیار بیشتری در معرض خطر است.
میلر در گفتگویی که در یکم اکتبر با اپک تایمز داشت، گفت: «منظور از نقض دادهها این است که اطلاعات آنان دربارۀ ساختار ذهنیتان به زودی بیشتر از خودتان خواهد شد و این وضعیت ترسناک است».
برنامههای تحت حمایت دولت چین مانند تیکتاک که نسل z و گروههای آلفا را هدف قرار میدهد، نه تنها در حال جمعآوری دادهها از کاربرانشان هستند، بلکه پکن را بنا به نظر میلر از قدرت کامل توصیف شرح حال روانشناختی کاربرانی برخوردار میسازد که نسل بعدی رهبرانمان خواهند بود.
میلر، مشاور اجرایی سابق ترامپ در کنفرانس کنش سیاسی محافظهکاران (CPAC) در سیدنی حضور داشت.
بنا به گفتۀ او شرکتهای چینی و بهطور پیشفرض، حزب کمونیست چین که حزب حاکم چین است، امروزه به واسطۀ برنامههایی مانند تیکتاک به تمام اطلاعات کاربران، از جمله جزئیات کارتهای اعتباری و رمزهای عبور، دسترسی دارد و همزمان در حال «تحلیل روانشناسی یک نسل کامل است.»
میلر دراینباره میگوید: «فرض کنیم بزرگترین دخترم ۱۳ سال دارد و وقتی اولین حساب کاربریاش را میسازد، آنها دنبال کردنش را شروع میکنند. ده سال بعد که دانشگاهش تمام میشود، آنها به یک دهه دادههای تحلیلی روانشناسی از فردی آشنا دسترسی دارند.»
بنا به گفتۀ میلر حزب کمونیست چین براساس این دادهها متوجه میشود که نسلهای جوانتر کشورهای دیگر، مانند تایوان دربارۀ چه موضوعهایی فکر میکنند یا اینکه چه زمانی «ویروس بعدی پخش میشود.»
«در نتیجه به خوبی میدانند که چه عاملی قرار است نظر عمومی را به سرعت تغییر بدهد. ۱۰ یا ۲۰ سال بعد را در نظر بگیرید و فرض کنیم دخترم در انتخابات کاندیدا میشود. تصورش را بکنید که حزب کمونیست چین به دلیل در اختیار داشتن تحلیلهای روان شناسی یک نسل کامل از رأیدهندگان و رهبران سیاسی از چه قدرت عوامفریبانۀ شگرفی برخوردار میشود، قدرتی که دامنهاش فقط به ایالات متحده محدود نیست و کل جهان را دربرمیگیرد.»
«حتی قبل از آنکه کاری بکنید، آنها میدانند که قرار است چه چیزی را «بپسندید»؛ در برنامهها کدام افراد را جذاب یا غیرجذاب خواهید یافت؛ کدام استوریهای اینستاگرام را خواهید داد و به کدام محتواها واکنش نشان خواهید داد. حال فکرش را بکنید که چطور قرار است از این اطلاعات برای به بازی گرفتن حکومتهای دیگر و مردم آن کشورها استفاده کنند؛ ناگفته نماند که آنها تازه در آغاز راه هستند.»
بیگ تک چین و بلندپروازیهای حزب کمونیست چین
مدتهاست این پرسش در ذهن همه میچرخد که شرکتهای فناوری وابسته به دولت چین چگونه از دادههای جمعآوریشده استفاده میکنند. شماری از مشهورترین برندهای فناوری جهان، از جمله تیکتاک (بایتدنس)، هواوی، هیکویژن، ویچت (تنسنت) و بزرگترین تولیدکنندۀ پهپاد در جهان، DJI در چین مستقر هستند.
شرکتهای مستقر در چین تابع مجموعه قوانینی تحت نظر حزب کمونیست چین هستند که آنها را وادار میکند به محض درخواست با رژیم همکاری کنند.
از همه مهمتر قانون ۲۰۱۷ اطلاعات ملی است که شرکتهای مستقر در چین را ملزم میکند دادهها را بنا بر دستور در اختیار حزب کمونیست چین بگذارند و دکترین تلفیق ارتش و جامعۀ مدنی به این معناست که میتوان برای فناوریهای تولیدشده در بخش مدنی هدف جدیدی تعریف کرد تا برای ارتش آزادیبخش خلق چین مناسب شود.
این رویکرد در کنار سرقت فناوری از مؤسسههای غربی، به چین کمک کرده است تا در چند حوزۀ پیشرو، از قبیل هوش مصنوعی و رایانش کوانتومی، به سرعت پیشرفت کند.
آرتور هرمن، یکی از مدیران ارشد اتاق فکر محافظهکار مؤسسۀ هادسون، در واکنش به پیشرفت چین به رهبران آمریکا هشدار داده است که برای حفظ لبۀ فناوری نسبت به پکن سریع عمل کنند تا از پکن پیش بیفتند.
هرمن پیشتر به اپک تایمز گفته بود: «این واقعیت که هماکنون پیشرو هستیم، لزوماً به معنای برنده شدنمان نیست. شرایط کنونی مانند داستان خرگوش و لاکپشت است. ما همان خرگوش قصهایم که با سرعت شروع کرده و پیش افتادهایم … اما چینیها آهسته و البته با اطمینان به سمتتان در حرکتاند.»
سناتور استرالیایی جیمز پترسون از رهبران سیاسی سراسر جهان خواسته است قدرت آن دسته از شرکتهای بیگ تک سیلیکون ولی را مهار کنند که مجبور به فعالیت در چارچوب قوانین ایالات متحده هستند.
به نقل از پترسون «علیرغم سرخوردگیهای موجه فراوانی که از غولهای فناوریمان داشتهایم، شکی نیست که مجبوریم خودمان انتخاب کنیم که آیا میخواهیم آنها پیروز میدان رقابت با همتایانشان در کشورهای خودکامه باشند یا خیر. چراکه یا گوگل، فیسبوک، مایکروسافت و آمازون قوانین بینالمللی مسیر پیشرفت فناوری را تعیین خواهند کرد یا تنسنت، بایتدنس، هواوی و هیکویژن این مهم را به عهده خواهند گرفت.»
مطالب دیگر:
ویژه برنامه انتخابات میان دورهای آمریکا و تاثیر آن بر تحولات ایران (قسمت اول)
کشف مواد عجیب مستطیلی و هرمی شکل در واکسنهای mRNA تضعیف شده
دولتهای اروپایی برای حمایت قاطعانه از مردم معترض ایران تحت فشار قرار میگیرند