«جیم بنکس»، نماینده جمهوریخواه کنگره آمریکا روز سه شنبه لایحه ای را ارائه داد که در صورت تصویب، ایالات متحده نمی تواند اطلاعات خود را با کشورهایی به اشتراک بگذارد که اجازه داده اند شرکت چینی هوآوی نسل پنجم شبکه تلفن همراه (۵G)، را اداره کند.
این نماینده ضمن متهم کردن هوآوی به جاسوسی برای حزب کمونیست چین و نفوذ به دیگر کشورها آن را «اسب تروآ» نامید و در بیانیه ای گفت متحدین آمریکا باید بین دسترسی به اطلاعات آمریکا و همکاری با هوآوی یکی را انتخاب کنند.
جیم بنکس در گفتگو با اپک تایمز گفت « وقتی چین به حقوق بشر مردم خود احترام نمی گذارد، چرا ما فکر میکنیم که به حقوق بشر یا حریم خصوصی آمریکایی ها یا مردم هر کشور دیگری که تصمیم می گیرد با شرکت های فناوری هوآوی یا زدتیای ZTE کار کند، احترام بگذارد؟ »
لیز چینی، دیگر نماینده جمهوری خواه کنگره نیز با اشاره به حضور هوآوی در انگلیس، این حضور را تهدیدی برای امنیت ملی دانست و گفت که این همکاری پیامدهایی منفی برای روابط ایالات متحده و انگلیس در بسیاری از زمینهها، از جمله تجارت و همکاری های اطلاعاتی همراه خواهد داشت.
جیم بنکس نیز در یک توئیت با تشکر از حمایت از کنگره ابراز امیدواری کرد که انگلیس با ایالات متحده و متحدین آمریکا در برابر تهدید هواوی متحد شود.
پیش از این نیز سناتور تام کتون نیز در بیانیه ای گفت « ایالات متحده نباید اطلاعات ارزشمند را با کشورهایی که به بازوی جمع آوری اطلاعات حزب کمونیست چین اجازه می دهند آزادانه در مرزهای خود عمل کند، به اشتراک بگذارد. من از متحدانمان در سراسر جهان میخواهم که عواقب همکاری با هواوی را در مورد منافع ملی خود با دقت در نظر بگیرند. »
وزارت بازرگانی آمریکا ماه گذشته اقدام به تحریم هوآوی و قرار دادن این شرکت و شرکتهای تابعه آن در لیست سیاه خود کرد. متعاقب آن شرکتهایی نظیر گوگل، مایکروسافت و اینتل در آمریکا اقدام به تحریم هوآوی کردند.
دولت آمریکا مدتها است که فعالیت هوآوی را تهدیدی برای امنیت ملی خود میداند و کمپین جهانی خود برای مقابله با این شرکت را ادامه میدهد.
هوآوی بزرگترین تأمین کننده تجهیزات شبکه در دنیا و دومین تولید کننده گوشیهای هوشمند است و آمریکا میگوید تجهیزات این شرکت کاربری جاسوسی سایبری دارد.
در ماه می ۲۰۱۹، شرکت گوگل تصمیم گرفت با تعلیق همکاری خود با شرکت چینی هوآوی، جلوی دسترسی گوشیهای جدید این شرکت چینی به سیستم عامل اندروید را بگیرد و مانع کاربری از خدمات محبوبی مانند گوگل پلی استور، جیمیل، یوتیوب و گوگل مپس و نیز بهروز رسانیهای آنها شود.
در سالهای اخیر شرکت چینی هوآوی به دلیل جرایم مختلفی که مرتکب شده است و نیز به اتهام فعالیتهای جاسوسیاش در سراسر دنیا، همواره در سرخط رسانهها مطرح بوده است.
سال گذشته مقامات قضایی آمریکا، مدیر مالی هوآوی و این شرکت را به ۱۳ فقره جرم در زمینه تقلب در امور بانکی و دور زدن تحریمهایی که آمریکا علیه دیگر کشورها وضع کرده است، متهم کرد.
هوآوی معتقد است که هیچ ارتباطی با رژیم چین ندارد. با این حال، «رن ژنگفی» بنیانگذار این شرکت، افسر وزارت امنیت چین، بالاترین آژانس جاسوسی این کشور بوده است. سان یافنگ که از سال ۱۹۹۸ تا ۲۰۱۸ به عنوان مدیرعامل هوآوی خدمت کرده بود، در همین آژانس نیز کار می کرد.
یک مطالعه در ژوئیه سال ۲۰۱۹ توسط کریستوفر بالدینگ، استادیار دانشگاه فولبرایت نشان داد که حدود ۱۰۰ نفر از کارمندان هوآوی با آژانس های نظامی یا اطلاعاتی چینی ارتباط دارند.
دیگر تحقیق ها همچینین نشان داده است که ارتش چین و بانک توسعه چین، از مشتریان عمده و تاثیر گذار هوآوی بوده اند.
مطالب دیگر:
محاکمه مدیر مالی هوآوی در کانادا آغاز شد. اما موضوع دادگاه چیست؟
فرودگاه های آمریکا اقدام به غربالگری مسافران چینی مشکوک به ذات الریه می کنند