Search
Asset 2

نوشتن می‌‌‏تواند شما را آرام کند

(Photo credit should read ROBYN BECK/AFP/Getty Images)
 (Photo credit should read ROBYN BECK/AFP/Getty Images)
(Photo credit should read ROBYN BECK/AFP/Getty Images)

گاهی اوقات ما دچار هیجانات منفی مختلفی همچون اضطراب، خشم، استرس، ترس و … می شویم، جهت درمان این گونه هیجانات، نوشتن می تواند به عنوان یکی از راه کارهای کاهش فشار موجب آرامش ما شود. در واقع، این تکنیکی برای تخلیه هیجانی است و مسائل از ذهن شما به روی کاغذ منتقل شده و به شکلی خود کنترلی، آن موقعیت را می توانید در دست خود گرفته و هدایت نمایید.

 بهتر است این تکنیک به شکل زیر انجام شود:

  • دفترچه و قلمی مخصوص برای نوشتن احساسات خود تهیه نمایید و آن را در محلی محفوظ که فقط می تواند در دسترس شما قرار گیرد، نگهداری نمایید.
  • سعی کنید زمان های مناسبی برای نوشتن در نظر بگیرید و در آن زمان ها صرفا به نوشتن بپردازید. بدین وسیله این عمل شما به شکل یک برنامه مستمر، مرتب و منظم تبدیل می گردد.
  • به هنگام نوشتن، در حالت راحتی بنشینید و یک نفس عمیق کشیده و شروع به نوشتن نمایید.
  • وقایعی که اخیرا موجب بروز احساس و هیجانی نامناسب همچون ناراحتی، خشم، ترس… در شما شده را شناسایی نمایید و آن واقعه را بدون سانسور بر روی کاغذ بنویسید.
  • تفکر و احساس خود را در هنگام بروز آن واقعه شناسایی کرده و روی کاغذ بنویسید. به‌‌‌‏یاد آورید به هنگام بروز مشکل، شما در حال فکر کردن بر روی چه مسائلی بودید و احساس شما در آن هنگام چه بوده است.
  • شدت احساس خود را در موقع بروز مشکل و همچنین شدت افکار منفی خود را یادداشت نمایید. مثلا خشم شما در حد غیر قابل کنترل بوده….
  • علائم فیزیکی و جسمی خود را در هنگام بروز آن احساس یادداشت نمایید. مثلا قلب تان به‌‌‌‏شدت می زد… یا رنگ چهره تان قرمز شده بود… یا تکرر ادرار پیدا کرده بودید…
  • آنچه را فکر می کنید موجب بروز آن احساس غیر قابل کنترل در شما شده را نیز یادداشت نمایید، به طور مثال: چون مدتی بود مراقبه نکرده بودم، افکار منفی من زیاد شده بود و به محض شنیدن یک انتقاد ساده، خشمگین شدم…
  • عواملی را که موجب افزایش یا کاهش احساسات شما می توانستند باشند را شناسایی و یادداشت نمایید. به طور مثال: چنانچه هر روز من تمرین ریلکسیشن ذهنی مثبت می کردم، این اتفاق را می توانستم کنترل کنم.
  • راه کارهایی برای کاهش یا عدم تکرار این احساس و هیجان در واقعه بعدی، برای خودتان ترسیم نمایید. به طور مثال: اگر هر روز به مدت ۱۵ تا ۳۰ دقیقه مدیتیشن با ذهن آگاه همراه با تفکر مثبت نمایم می توانم میزان اضطراب را در خودم پایین بیاورم.

نوشتن، می‌‏تواند به عنوان یکی از تکنیک های مکمل رفتار درمانی برای کاهش اضطراب، استرس، خشم… موثر باشد.

* دکترمعصومه خسروی دارای دکترای تخصصی در روانشناسی تربیتی، استادیار دانشگاه، با ۱۵ سال سابقه تدریس، تحقیق، تالیف و مشاوره در زمینه‌‌‌‌‏های تربیتی و آموزشی

اخبار بیشتر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی