روز ۲۲ سپتامبر واتیکان تفاهمنامهای را با پکن به امضا رساند که طی آن به مقامات چین اجازه داده میشود اسقف چین توسط حزب کمونیست چین منصوب شود. این درحالی است که در سراسر دنیا پاپ و واتیکان اقدام به منصوب کردن اسقفهای کلیسا میکنند.
واتیکان و حزب کمونیست چین در سال ۱۹۵۱ روابط خود را قطع کردند. از آن تاریخ تا کنون حزب کمونیست بر خلاف رضایت پاپ اقدام به منصوب کردن اسقفهای کلیساهی چین کرده است و این اقدام همواره باعث ایجاد تنش بین چین و واتیکان شده است. اما اکنون با امضای توافق یاد شده پاپ فرانسیس مشروعیت اسقفهای منصوب شده توسط پکن را تایید کرده است.
در حالی که واتیکان سعی دارد این رویداد را مثبت جلوه دهد و آن را باعث تنشزدایی دانسته است، بسیاری از فعالان حقوق بشر و نیز معتقدین مسیحی از این اقدام واتیکان به شدت انتقاد کردهاند.
ژوزف ذن، سراسقف سابق کلیسای کاتولیک در هنگ کنگ، که یک روحانی ارشد کاتولیک شناخته میشود به شدت مخالفت خود با روابط حسنه اخیر واتیکان با چین را ابراز کرده است. وی که سال گذشته به دلیل انتقاد از سیاستهای واتیکان در برابر چین، از سوی واتیکان توبیخ شد توافق اخیر چین و واتیکان را یک «معامله پنهانی» و «خیانت» دانسته است و در گفتگو با رسانهها گفته است: «واتیکان این گله را به دهان گرگها میدهد.»
یک سخنگوی اسقفها در بانکوک درمورد توافقنامه «شدیداً ابراز یاس» کرد. به گفته دویچهوله، پورسون چان، رئیس کمیسیون عدالت و صلح اسقفها گفت: «این توافقنامه فقط زیانآور خواهد بود و به کلیسا در چین و در جهان کمکی نخواهد کرد». این کمیسیون به سرکوب مستمر و تخریب اجباری کلیساها در چین اشاره کرده توضیح داد: «کنترل شدیدتر توسط حکومت، به آزادی مذهبی فقط زیان میرساند. واتیکان باید دست کم از حکومت چین تقاضا کند که همه اسقفها، کشیشهای زندانی و مفقودشده را رها کنند و به آزارها و اذیتهای پایان دهد.»
گزارش سالانه آزار و اذیت «چاینا آید» سازمان حقوق بشری مسیحیان مستقر در چین، حکایت از آن دارد که حوادث مربوط به آزار و اذیت مسیحیان نسبت به گذشته افزایش قابل توجهی داشته است و این شامل حبس مسیحیان نیز میشود.
براساس گزارش دیدهبان حقوق بشر، سال گذشته بیش از دوازده مسیحی در استان یونآن، در سال ۲۰۱۷ توسط مقامات حزب کمونیست به دلایل عقیدتی محکوم شدند.
طی سالهای گذشته حزب کمونیست اقدام به تخریب چندین کلیسا به بهانه ساخت و ساز غیرقانونی و بلند بودن صلیب کرده است. کشیشان چینی معتقدند که نمایش صلیب که نماد اصلی مسیحیت است به مذاق مقامات چینی که ترجیح میدهند تا جایی که ممکن است مظاهر دینی در دید عموم نباشد، خوش نمیآید که کلیسای شهر ونژو یکی از این موارد است.
پیشینه آزار و سرکوب مسیحیان چین به زمان انقلاب فرهنگی مائو برمیگردد. در آن زمان کمپینی شامل گروههای سازمان یافته که «گاردهای سرخ» نامیده میشدند، پیروان مذاهب از جمله مسیحیت، تائوئیسم، بودیسم، کنفوسیوس و غیره را هدف قرار میداند. طی انقلاب فرهنگی معابد، مکانهای تاریخی، کتابها و آثار تاریخی با ارزش بیشماری نابود شدند. بیان عقاید مذهبی که در آن زمان در فرهنگ چین ریشه کرده بود، به طور اساسی ممنوع شد و میتوانست عواقب بسیار بدی داشته باشد. در نتیجه میلیونها نفر مورد آزار و اذیت و شکنجه قرار گرفتند و کشته شدند.
حدود ۱۲ میلیون پیرو کاتولیک در چین زندگی میکنند که بین کلیساهای زیرزمینی و کلیساهای کاتولیک طرفدار دولت تقسیم شدهاند.
مطالب دیگر:
چطور واتیکان ناآگاهانه از کشتار گسترده حزب کمونیست چین حمایت کرد؟