به ما گفتند هرکس گذشته را کنترل کند، آینده را کنترل خواهد کرد. اما نه، هرکس نیمهرساناها را کنترل کند، آینده را کنترل خواهد کرد. دولت ایالات متحده و همچنین حزب کمونیست چین (حکچ) به این موضوع واقف هستند. بر سر برتری در زمینه نیمهرساناها جنگ است. چه کسی پیروز خواهد شود؟ و مهمتر اینکه، چه کسی آینده را کنترل خواهد کرد؟
اهمیت نیمهرساناها فراتر از حد تصور است. بدون آنها هیچ میکروتراشهای وجود ندارد؛ و بدون میکروتراشهها هیچ تلفن همراه، تماس با زوم (که شاید یک نعمت باشد)، انجام کارهای بانکی با تلفن همراه، سفارش اینترنتی غذا و خرید از آمازون هم وجود ندارد. وسایل خانگی مثل مایکروویو و ماشین لباسشویی نیز برای کار کردن به تراشه نیاز دارند. بدون این تراشههای حیاتی هیچ خودرو، اتوبوس، قطار یا هواپیمایی نیز وجود نخواهد داشت. جیپیاس و وایفای هم همینطور. به طور خلاصه، بر سر نیمهرساناها یک مسابقه تسلیحاتی تمام عیار در جریان است و در آن، چین و ایالات متحده بر سر بقای خود در جنگ هستند.
پرزیدنت جو بایدن روز ۱۵ نوامبر قانون تجهیزات ایمن را تصویب کرد. این قانون جدید کمیسیون ارتباطات فدرال (افسیسی) را از بررسی یا صدور مجوز برای تجهیزاتی که برای ایالات متحده خطر امنیتی به همراه داشته باشند، منع میکند.
سناتور اد مارکی (دموکرات، ماسچوست) گفت: «با امضای پرزیدنت بایدن گامی استوار در راستای حفاظت از ملتمان در برابر تهدیدات تکنولوژیکی در جهان که میتوانند پیشرفت ما در آینده را تضعیف کنند، برداشتهایم. اکنون مشتاقانه منتظر همکاری با جناب رئیس جمهور و یکایک اعضای افسیسی برای پیادهسازی این اقدام حیاتی هستم».
هدف از طرح این قانون جلوگیری از صدور مجوز توسط افسیسی برای شرکتهای شدیداً آلودهای مثل هواوی، زدتیای و برخی دیگر از شرکتهای تحت حمایت حزب کمونیست چین است. حکچ که به وضوح از این بابت نگران است، با سراسیمگی به دنبال راههای گریز از این قانون جدید است.
چین شاید ثروتمندترین کشور جهان باشد اما نمیتواند بدون فناوری ایالات متحده ترقی کند. همانطور که در گزارش اخیر بلومبرگ نیز به وضوع آمده است، حکچ نیز از این واقعیت آگاهی کامل دارد. طبق این گزارش، شرکت هواوی که به شدت تحت تاثیر تحریمهای ایالات متحده قرار گرفته است، «قصد دارد به منظور اخذ دسترسی به قطعات ضروری، مجوز طراحی دستگاههای همراه خود را به شرکتهای دیگری بسپارد». هرچند لزوم ضرورت قانون تجهیزات ایمن به شدت حس میشود و باید بسیار زودتر از این اجرایی میشد، اما کاملاً منطقی است که فکر کنیم حکچ راهی برای غلبه بر آن خواهد یافت.
گزارش دیگری از بلومبرگ به زمینههای دیگری پرداخته است که چین «با افزایش سرعت برنامههای خود» در آنها قصد دارد جایگاه ایالات متحده به عنوان کشور پیشرو در عرصه تکنولوژی را تصاحب کند. در گزارش مذبور آمده است که حزب کمونیست چین «در نهایت سکوت در حال تقویت یک سازمان مخفی تحت حمایت دولت برای تایید صلاحیت و صدور تاییدیه برای تامینکنندگان محلی در زمینههای حساس، از فضای ابری تا نیمهرساناها، است».
این سازمان مخفی کمیته فعال نوآوری کاربرد فناوری اطلاعات نام دارد و تنها وظیفه آن ارتقاء جایگاه چین است. اما بدین منظور باید ابتدا ایالات متحده را از عرش فناوری به زیر بکشند.
تقویت دشمن
متاسفانه برخی از تولیدکنندگان فناوری آمریکایی حاضرند به پکن در راه دور زدن قانونگذاران آمریکا یاری دهند. همانطور که فوربس هشدار داده است، افزایش تنشها میان پکن و واشنگتن «نتوانسته برخی از تولیدکنندگان فناوری آمریکایی را از کسب درآمدهای بیسابقه از فروش محصولات خود به شرکتهای چینی روی گردان کند؛ بسیاری از این شرکتها به احتمال زیاد در عملیات جمهوری خلق چین در تبدیل فناوریهای ایالات متحده به تسلیحات شریک جرم هستند».
سه شرکت اِپلاید متریالز، کیالاِی و الاِیام ریسرچ روابط بسیار نزدیکی با چین دارند. به گفته فوربس، ارزش سهام شرکت اپلاید متریالز در یک سال گذشته به لطف معاملاتی که با پکن و سایرین داشتهاند، «تقریباً دو برابر (از ۷۴ دلار به ۱۴۱ دلار) شده است». این موضوع باید برای قانونگذاران ایالات متحده مایه نگرانی باشد؛ به هر حال، اپلاید متریالز یک شرکت پیشرو در جهان در زمینه راهکارهای مهندسی مواد برای تولید نیمهرساناهاست. در همین حین، میزان سود شرکت کالیفرنیایی کیالای در یک سال گذشته ۶۰ درصد افزایش را تجربه کرد. سوددهی شرکت الایام ریسرچ که یکی از شرکتهای پیشرو در جهان در زمینه نیمهرساناهاست، ۳۰ درصد افزایش یافت.
اینگونه مراودات تجاری برای امنیت ملی ایالات متحده یک خطر محسوب میشوند. دولت بایدن باید روشهای کنترل صادرات همچون نظارت بر کالاها را برای حفاظت از کشور مورد بررسی قرار دهد.
قدرت جمعی
البته همچنان همه چیز از دست نرفته است. هرچند چین رویای چیرگی در زمینه نیمهرساناها را در سر میپروراند، اما ۶۰ درصد از نیمهرساناهای جهان در تایوان تولید میشوند و ۲۰ درصد دیگر از نیمهرساناهای دنیا را شرکتی در کره جنوبی تولید میکند. همانطور که اهمیت نیمهرساناها به وضوح مشخص شد، به آسانی میتوان دید که چرا رژیم چین با سرسختی تمام در تلاش برای کنترل تایوان است.
جلسه مجازی اخیر میان بایدن و رهبر حکچ، شی جینپینگ، زمینه بحث و گفتگوهای فراوانی را فراهم کرد اما هیچ پیشرفتی حاصل نشد. تنها راه مقابله با چین و پیروزی در مسابقه تسلیحاتی نیمهرساناها تحکیم روابط با تایوان و کره جنوبی است. بایدن وعده داده است در صورت حمله رژیم چین از این جزیره خودمختار دفاع کند. در همین حین، ایالات متحده و کره جنوبی به دنبال گسترش همکاری نظامی با یکدیگر هستند؛ پس چرا همین کار را در مورد نیمهرساناها عملی نکنند؟
حکچ به منظور دستیابی به چیرگی در زمینه تکنولوژی به دروغگویی، دزدی و تقلب ادامه خواهد داد؛ ایالات متحده باید با تشکیل اتحادهای آیندهنگرانه و استراتژیکتر از خود دفاع کند. وقت تنگ است. برای کنترل آینده باید با دقت برنامهریزی کرد.
نوشته: جان مک گلیون محقق و مقاله نویس است. آثار او توسط روزنامههای نیویورک پست، سیدنی مورنینگ هرالد، نیوزویک، نشنال ریویو، اسپکتیتور آمریکا و سایر رسانههای معتبر منتشر شده است.
نظرات بیان شده در این مقاله نظرات نویسنده است و لزوماً منعکس کننده نظرات اپکتایمز نیست.
مطالب دیگر:
قاتل یا قهرمان؟ سیل دروغپراکنی درباره پرونده کایل ریتنهاوس در شبکههای اجتماعی و تلویزیونی
آمار مرگومیر ناشی از کووید۱۹ در آمریکا در سال ۲۰۲۱ از سال گذشته فراتر رفت