سانسور و محدودیتهای فراوان، فیلمهای چینی-آمریکایی را بیارزش میکنند
آیا هرگز اندیشیدهاید که چرا در بسیاری از فیلمهای هالیوود از جمله «جاذبه»، «مریخی» و «ورود»، چین نقش ناجی دارد؟
برآورد شده است که تا پایان سال ۲۰۱۷ چین به بزرگترین بازار فیلم دنیا تبدیل میشود. فروش فیلم در چین در سال ۲۰۱۶ به بیش از ۸ میلیارد دلار رسید و اگر استودیوهای هالیوود بخواهند فقط قسمتی از این پول کلان را به دست بیاورند باید رضایت حزب کمونیست چین را به دست آورند و طبق قوانین آنها عمل کنند.
با این حال، فیلم «دیوار بزرگ»، بزرگترین محصول مشترک آمریکا و چین در تاریخ، بدون هیچ زرق و برق خاصی در آمریکا اکران شد و دو قرارداد بزرگ فیلم این دو کشور نیز از هم پاشید که نشان از این دارد که رابطه هالیوود و چین رو به افول است.
فیلم حماسی فانتزی «دیوار بزرگ» ساخته مشترک «یونیورسال پیکچرز» و «گروه فیلم چین» پیش بینی میشود که پس از اکران ضعیفی که در آمریکا داشت، ۷۵ میلیون دلار از دست بدهد.
این ماه، قرار داد یک میلیارد دلاری «دالیان واندا گروپ» از چین و «دیک کلارک» آمریکا فسخ شد. همچنین برنامه ریزی گروه فیلم شانگهای برای سرمایه گذاری بر «پارامونت پیکچرز» نیز نقش بر آب شد. هر دوی قراردادها به دلیل سخت گیری چین برای خروج بیوقفه سرمایههای کلان از این کشور متوقف شدند.
هالیوودی که می بینیم بیش از پیش ساخت چین است.
آینی کوکاس، نویسنده «هالیوود ساخت چین»
استفان گالووی از «گزارشگر هالیوود» معتقد است که هالیوود در معاشرت با چین، کشوری که منافع دولتش کاملا با آمریکا متفاوت است، مرتکب اشتباه بزرگی شده است.
قانونی با نام «توسعه صنعت فیلم چین»، تولید هر گونه فیلمی با محتوایی در تضاد با «مرتبه، عزت و منافع» چین باشد را چه برای تولیدات داخلی و چه برای محصولات مشترک چین وآمریکا ممنوع کرده است. مطابق این قانون دست اندرکاران فیلم باید «ارزشهایی بر پایه سوسیالیت» را ترویج دهند.
بیشتر بخوانید: سینمای هالیوود، تحت کنترل چین !
شین هوآ، رسانه سخنگوی حزب کمونیست چین گزارش کرده است که استودیوهای چینی اجازه ندارند با نهادهای خارجی که فعالیتشان ممکن است موجب آسیب به جایگاه و منافع چین شود همکاری داشته باشند.
تولید کنندگان هالیوود بیشترین تلاش خود را میکنند تا فیلمهایشان را چنان پیچ و تاب دهند که از موانع سانسور حزب کمونیست چین بگذرند و بازار چین را به دست بیاورند.
آینی کوکاس، نویسنده کتاب «هالیوود ساخت چین» معتقد است که «هالیوودی که میبینیم بیش از پیش ساخت چین است.»
مثلا فیلمهایی چون «مریخی» ۲۰۱۵ و «ورود» ۲۰۱۶، مشخصا پلاتهایی دارند که به طور غیر معمولی همکاری بین آژانسهای فضایی آمریکا و چین را نشان میدهد به طوریکه چین به نحوی نقش ناجی را دارد.
کوکاس میگوید: «با نگاهی به فیلمهای هالیوود، به نظر میرسد که انگار چین و آمریکا با هم تلفنی قرارها میگذارند یا مثلا ناسا و آژانس فضایی چین دوستان صمیمی هستند.»
اما در واقعیت، دولت آمریکا در سال ۱۹۹۸ پس از آنکه دریافت فنآوری ماهوارهای آمریکایی در موشکهای بالستیک قاره پیمای چینی به کار رفته بود، ناسا را از همکاریهای دوجانبه با چین منع کرده است.
چین تمام رسانهها را ملزم کرده است تا از پیش از شروع کار به تایید آژانسی به نام «دولت اجرایی نشریه، مطبوعات، رادیو، فیلم و تلویزیون» SAPPRFT برسند.
مقامات چین متن فیلمنامهها را قبل از تولید میخوانند و به دلخواه تغییر میدهند. سپس پیش از آغاز نمایش در چین باید به تایید دولت اجرایی نشریه برسانند.
استین رینگن، پروفسور بازنشسته دانشگاه آکسفورد در سخنرانی در موسسه آمریکا-چین بیان کرد: «چین حکومتی استبدادی دارد- حکومتی سرد، سرکوبگر و ظالم. سیستمی که در آن افرادی با ذهنهای آزاد نمیتوانند سر راحت بر بالین بگذارند.»
استودیوهای هالیوود زیاد درباره این محدودیتها صحبتی نمیکنند. برخی بازیگران که از وضعیت حقوق بشر چین انتقاد کردهاند یا با دالای لاما روابطی دوستانه دارند، همچون ریچارد گییر، هریسون فورد و برد پیت، در لیست سیاه چین قرار گرفتهاند.
یکی از مدیران بخش سرگرمی در هالیوود که نخواست نامش منتشر شود در گفتگو با اپک تایمز بیان کرد که اگر چیزی کمی بحث برانگیز بگویم، بر روابطمان با چین تاثیر میگذارد … امیدوارم روزی سانسور شدید و گرفتن تایید رژیم چین در فیلمهای هالیوود برداشته شود.
با چین که هم اکنون یکی از بزرگترین بازار های فیلم است، استودیوها شرایط سختی برای ساخت فیلم دارند.
درصد بزرگی از درآمد استودیوهای فیلم آمریکا از چین به دست میآید و به وضوح اگر این فیلمها در چین به نمایش درنیایند، تاثیر بزرگی بر استودیوهای آمریکایی دارد.
سلبریتیهایی که مورد تحریم چین هستند:
ریچارد گییر
بازیگر مذهبی بودیست تبتی که مکررا دالای لاما را ملاقات میکند و از حقوق بشر در تبت پشتیبانی میکند. وی منتقد وضعیت حقوق بشر در چین است. در اسکار ۱۹۹۳ رژیم چین را محکوم کرد و از تحریم برگزاری المپیک ۲۰۰۸ در پکن پشتیبانی کرد.
مارتین اسکورسیزی
کارگردان و فیلم نامهنویس و تاریخدان فیلم و سینما. به دلیل ساخت فیلم «کوندان» در سال ۱۹۹۷ که درباره زندگی دالای لاما قبل، مادام و بعد از یورش بردن رژیم چین به تبت است، مورد تحریم دولت کمونیستی چین واقع شد.
هریسون فورد
بازیگر «جنگ ستارگان». در سال ۱۹۹۵ بعد از شهادت دادن در مقابل کمیته روابط خارجی سنای ایالات متحده آمریکا در حمایت از استقلال تبت از ورود به چین محروم شد.
برد پیت
بازیگر معروف، به مدت بیست سال مورد تحریم چین واقع شد. وی در فیلم «هفت سال در تبت» ۱۹۹۷ بازی کرد که چهره نامطلوب چین را به نمایش میگذارد. هر چند که در سال ۲۰۱۶ اجازه بازگشت به چین را یافت.