
قانونگذاران آمریکایی در اقدامی کمسابقه از همسویی برخی شرکتهای بزرگ آمریکایی با سیاستهای استبدادی حزب کمونیست چین انتقاد کردند.
گروهی از نمایندگان کنگره آمریکا، که شامل نمایندگانی از هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه میشوند، در نامههایی به رؤسای شرکتهای بزرگ آمریکایی نظیر اپل، اکتیویژن بلیزارد ( شرکت هلدینگ بازیهای ویدئویی آمریکایی ) و اتحادیهٔ ملی بسکتبال ( انبیای )، از این نهادها به دلیل سر فرود آوردن در برابر فشارهای سیاسی رژیم کمونیستی چین انتقاد کردند.
مایک گلگر، از نمایندگان حزب جمهوریخواه در گفتگو با یاهو فاینانس گفت فکر نمیکنم تاکنون موضوعی توانسته باشد این چنین گروه متنوعی از سیاستمداران را متحد کند.
وی افزود « من فکر می کنم که مردم آمریکا و نمایندگان، از تهدید حزب کمونیست چین آگاه و بیدار میشوند. به این معنا که آنچه رژیم چین سعی میکند انجام دهد خلاف ارزشهای اساسی آمریکا، به ویژه آزادی بیان است. »
سناتور کروز نیز در یادداشتی که در یواسای تودی منتشر کرد گفت که از نایک، اپل، گوگل، انبیای و سایر نهادهای آمریکایی خواسته است تا واردات سانسور و ظلم و تعدی حزب کمونیست چین را متوقف کنند.
این سناتور آمریکایی همچنین در گفتگو با یاهو فاینانس گفت « چین در حال نوسازی ارتش خود است. آنها این کار را تا حد زیادی از طریق سرقت فناوری و مالکیت معنوی از ایالات متحده انجام میدهند. این یک تهدید بسیار جدی است. نقض حقوق بشر در چین بیسابقه است. آنها شهروندان خود را شکنجه میدهند یا به قتل میرسانند. »
در ماه اکتبر، اپل یک اپلیکیشن ردیابی پلیس را به خاطر فشار چین از اپ استور حذف کرد. این اپلیکیشن در تظاهراتهای مردمی هنگ کنگ برای باخبر شدن معترضین از محلهای تجمع پلیس و خیابانهای بسته شده استفاده میشد، تا به این شکل از خشونت پلیس و گازهای اشکآور در امان باشند.
در نامه قانونگذاران به مدیر عامل شرکت اپل ابراز نگرانی شده است که « اپل در تلاشهای حزب کمونیست چین برای سرکوب آزادی بیان، نقض حقوق اساسی شهروندان چینی و وادار کردن شرکتهای آمریکایی به دنبالروی از سیاستهای سوء رژیم چین همدست است. »
در این نامه اشاره شده است که اپل حدود ۲۲۰۰ برنامه دیگر در چین را سانسور میکند. از جمله برنامههایی که برای دور زدن فایروال بزرگ چین طراحی شده است. فایروال بزرگ چین ابزاری است که رژیم چین برای سانسور محتویات اینترنت از آن استفاده می کند. اپل همچنین اقدام به مسدود کردن برنامههای کرده است که توسط اقلیتهای قومی مظلوم در چین نظیر مسلمانان اویغور و تبتیها کرده است.
قانونگذاران از اپل خواستهاند که روند جاری را معکوس کند و نشان دهد که اپل در کنار مردان و زنان شجاعی است که برای حقوق اساسی و عزت در هنگ کنگ میجنگند.
قانونگذاران همچنین در نامه ای به انبیای (اتحادیهٔ ملی بسکتبال)، حزب کمونیست چین را محکوم کردند و گفتند « این وحشتناک است که حزب کمونیست چین از قدرت اقتصادی برای سرکوب آزادی بیان آمریکاییها در داخل ایالات متحده استفاده می کند. »
در این نامه از انبیای خواسته شده است که به حق بازیکنان، کارمندان و صاحبان تیمها احترام بگذارد و بدون در نظر گرفتن « پیامدهای اقتصادی » نظرات خود را آزادانه ابراز کند و تحریم انبیای و تیم بسکتبال « هیوستون راکتس » که توسط دولت چین وضع شده است را با تعلیق فعالیتهای انبیای در چین پاسخ دهد.
چین یکی از بازارهای سودآور بسکتبال آمریکا محسوب میشود، که برآورد میشود ارزشی بالغ بر ۴ میلیارد دلار برای انبیای داشته باشد. به همین دلیل توئیت ماه اکتبر مدیر تیم بسکتبال « هیوستن راکتس »، علیه سیاستهای استبدادی حزب کمونیست چین، اعتراض چین را در پی داشت و متعاقب آن این توئیت حذف شد و چین اعلام کرد برنامه پخش بازیهای تدارکاتی لیگ برتر بسکتبال آمریکا را لغو کرده و مجازاتهای بیشتری را هدف گرفته است.
همچنین پنج قانونگذار آمریکایی، با امضای نامهای خطاب به شرکت آمریکایی اکتیویژن بلیزارد، از هم سویی این شرکت با سیاستهای استبدادی چین انتقاد کردهاند.
این نمایندگان در نامه خود به مدیرعامل این شرکت، از تعلیق جایزه یک گیمر معروف به نام « وای چونگ » به دلیل ابراز همبستگی با معترضین در هنگکنگ انتقاد کردند.
در این نامه آمده است « از آنجا که شرکت شما یک ستون در صنعت بازیهای رایانهای است، تصمیم ناامید کننده شما میتواند تأثیر ناخوشایندی بر گیمرهایی داشته باشد که به دنبال استفاده از جایگاه خود برای ارتقاء حقوق بشر و آزادیهای اساسی هستند.»
در این نامه از مسئولین این شرکت بازیهای رایانهای خواسته شده است که بین احترام به ارزشهایی نظیر آزادی بیان و عقیده، و یا درخواستهای پکن برای حفظ منافع اقتصادی یکی را انتخاب کند.
سناتور تام کاتِن از آرکانزاس، سناتور تد کروز از تگزاس، سناتور مارکو آنتونیو روبیو از فلوریدا، سناتور بنجامین سَس از نبراسکا ، سناتور جیم بنکس از ایالت ایندیانا، سناتور مایک گلگر از ویسکانسین، از جمله نمایندگان جمهوری خواهی بودند که اقدام به نامهنگاری به شرکتهای فوق کردند. همچنین سناتور ران ویدن سناتور از ایالت اورگن، تام مالیناوسکی از ایالت نیوجرسی و خانم الکسندریا کورتز از نیویورک، از جمله نمایندگان دموکراتی بودند که از این طریق شرکتهای بزرگ آمریکایی را در همکاری با سیاستهای استبدادی چین کمونیسم مورد انتقاد قرار دادند.
مطالب دیگر:
فصلی تاریک در تاریخ مدرن : روزی که ۳۶ نفر غیر چینی در چین دستگیر شدند