Search
Asset 2

کارشناسان: همکاری علمی آمریکا و چین ممکن است به برنامه‌های نظامی رژیم چین کمک کند

همکاری در پی انتشار اسناد جدیدی که نشان می‌دهند سرمایه‌گذاری ایالات متحده در مؤسسه ویروس‌شناسی ووهان، که در کانون نظریه شیوع همه‌گیری
(STR/AFP via Getty Images)

کارشناسان امنیتی می‌گویند ایالات متحده باید همکاری تحقیقاتی خود با رژیم چین را قطع کند تا دانشمندان آمریکایی به طور ناخواسته به برنامه جنگ بیولوژیکی پکن کمکی نکرده باشند.

در پی انتشار اسناد جدیدی که نشان می‌دهند سرمایه‌گذاری ایالات متحده در مؤسسه ویروس‌شناسی ووهان، که در کانون نظریه شیوع همه‌گیری بر اثر درز از آزمایشگاه قرار دارد، صرف تحقیق درباره ویروس کرونا شده است، هشدار این کارشناسان جدیت بیشتری پیدا کرده است.

طبق اسنادی که به دست مؤسسه اینترسپت رسیده است، مؤسسات ملی سلامت از طریق سازمان سلامت آمریکایی اتحاد اِکوهلث تقریباً مبلغ ۶۰۰هزار دلار را به مؤسسه ویروس‌شناسی ووهان برای تحقیق درباره تغییر کرونا ویروس‌های خفاش که احتمال می‌رفت انسان‌ها را آلوده کنند، اهدا کرده بود.

به گفته سرهنگ بازنشسته ارتش ایالات متحده لارنس سلین، هرگونه سرمایه‌گذاری یا همکاری تحقیقاتی غرب با حزب کمونیست چین (ح‌ک‌چ) به طور مستقیم یا غیرمستقیم به اهداف نظامی چین از جمله برنامه جنگ بیولوژیکی آن‌ها کمک می‌کند. سلین سابقه کار در مؤسسه تحقیقات پزشکی بیماری‌های عفونی ارتش ایالات متحده و انجام پژوهش‌های پایه‌ای و بالینی در صنایع دارویی را نیز در کارنامه خود دارد.

سلین ضمن اشاره به استراتژی ملی «ادغام ارتش-مردم» ح‌ک‌چ گفت: «بسیار مهم است که بفهمید در چین هیچ تفاوتی میان پژوهش نظامی و غیرنظامی وجود ندارد.»

ادغام ارتش-مردم

دکترین ادغام ارتش-مردم پکن می‌گوید که پیشرفت‌های فناوری بخش خصوصی باید برای پیشرفت هرچه بیشتر ارتش رژیم استفاده شود. سلین طی ایمیلی به اپک تایمز گفت: «حزب کمونیست چین این استراتژی را در سیزدهمین برنامه پنج‌ساله خود در سال ۲۰۱۶ مقرر کرد» اما پیش از آن نیز به‌طور غیررسمی در دستور کار آنان بوده است.

افسر عملیاتی سابق سیا کلیر لوپز گفت: «در چین میان آزمایشگاه‌های نظامی و غیرنظامی همکاری تفکیک‌ناپذیری وجود دارد» و در ادامه افزود که در ایالات متحده چنین ادغامی وجود ندارد.

لوپز گفت: «قانون چین به مؤسسات نظامی اجازه می‌دهد به هر آنچه در آزمایشگاه‌های غیرنظامی انجام می‌شود دسترسی داشته باشند.» او گفت صحت این ادعا در مراحل اولیه همه‌گیری در سال ۲۰۲۰ که چن وای، ژنرال ارتش آزادی‌بخش خلق و متخصص بیولوژی و پدافند تسلیحات شیمیایی، مدیریت آزمایشگاه ووهان را به دست گرفت کاملاً ثابت شد.

هرچند مؤسسه ویروس‌شناسی ووهان که دارای آزمایشگاه سطح ۴ (بالاترین سطح ایمنی زیستی) است، وجود هرگونه رابطه‌ای با ارتش چین را انکار کرده است، اما این مؤسسه سال‌ها در یک پروژه آزمایشات حیوانی تحت حمایت دولت با رهبران نظامی همکاری کرده است. علاوه بر این، در ماه ژانویه در گزاره‌برگی از وزارت امور خارجه ایالات متحده آمده است که مؤسسه ویروس‌شناسی ووهان حداقل از سال ۲۰۱۷ به بعد از جانب ارتش چین آزمایشات حیوانی انجام داده و به منظور مهندسی ویروس‌های نوترکیب در زمینه پژوهش «افزایش عملکرد» فعالیت کرده است.

همکاری علمی ایالات متحده

به گفته سلین، ارتش آزادی‌بخش خلق چین «از طریق همکاری تحقیقاتی و برنامه‌های تبادل علمی از دانش و مهارت‌های علمی جامعه بین‌الملل و به خصوص ایالات متحده سؤاستفاده می‌کند.»

او گفت: «چین از این همکاری نهایت استفاده را می‌برد و عملاً بعضی از برنامه‌های تحقیقاتی ایالات متحده را که می‌توانند باعث پیشبرد اهداف نظامی‌اش شوند، تحت سلطه خود در آورده است.» او همچنین خاطر نشان کرد که این موضوع، توسعه تسلیحات بیولوژیکی را نیز در بر می‌گیرد.

سلین ضمن اشاره به روندی که آن را «مهاجرت زنجیره‌ای علمی» می‌نامد، گفت دانشمندان چینی در ایالات متحده آزمایشگاه‌های متعددی تأسیس کرده و همکاران خود را دعوت کرده‌اند و علاوه بر دسترسی به دانش و مهارت‌ها، از سرمایه‌گذاری دولت ایالات متحده هم بهره‌مند شده‌اند. از این رو، او احتمال می‌دهد که صدها میلیون دلار از پول مالیات‌دهندگان آمریکایی به طور مستقیم یا غیرمستقیم صرف کمک به برنامه جنگ بیولوژیکی ح‌ک‌چ شده است.

سلین گفت: «باید برای توقف فوران دانش، مهارت‌ها و سرمایه تحقیقاتی آمریکا که همچنان به برنامه جنگ بیولوژیکی چین سرازیر می‌شود، فوراً اقداماتی صورت گیرد.»

مجازات ح‌ک‌چ

به گفته سلین، برملا کردن سازمان و عملیات برنامه جنگ بیولوژیکی ح‌ک‌چ باید مهمترین اولویت جامعه بین‌الملل باشد. او می‌گوید اگر قرار باشد برنامه جنگ بیولوژیکی ح‌ک‌چ را خنثی کنیم، اول از همه ایالات متحده باید دست به کار شود.

لوپز نیز با این کار موافق است و به سختی‌های آن نیز اشاره کرد.

لوپز که همچنین بنیانگذار و رئیس مؤسسه لوپز لیبرتی است، گفت: «هیچ مکانیزم اعمال قانونی برای مجازات حقیقی رژیم چین وجود ندارد.»

ایالات متحده و چین هر دو از امضاءکنندگان کنوانسیون تسلیحات بیولوژیکی هستند که کشورها را از ساخت تسلیحات بیولوژیکی منع می‌کند. او گفت تنها راه شکایت این است که به شورای امنیت سازمان ملل برویم که چین نیز یکی از پنج عضو دائمی آن است و هرگونه اقدامی را وتو می‌کند. لوپز گفت: «در نتیجه تمایل چندانی برای بردن این موضوع نزد سازمان ملل وجود ندارد.»

به گفته لوپز، وظیفه خنثی کردن برنامه جنگ بیولوژیکی ح‌ک‌چ تا حد زیادی بر عهده محققانی است که چشمان خود را بر لاپوشانی مداوم رژیم از منشاء همه‌گیری بسته‌اند.

او شک دارد که شاید محققان آمریکایی به طور ناخواسته به تلاش‌های ح‌ک‌چ کمک کرده باشند. «مسئله این نیست که محققان آمریکایی حتما به آن‌ها کمک می‌کنند، بلکه آن‌ها به خوبی در جریان هستند که آزمایشگاه‌های چین با یکدیگر در زمینه تسلیحات بیولوژیکی همکاری می‌کنند و برایشان هیچ اهمیتی ندارد.»

لوپز گفت: «به نظر می‌رسد که در این سطح از تحقیقات بین‌المللی، هیچکسی به این واقعیت که آن‌ها می‌دانند که چین یک برنامه بسیار گسترده تسلیحات بیولوژیکی دارد اهمیتی نمی‌دهد.»

لوپز درباره بازرسی‌های رو به افزایش از مؤسسه ویروس‌شناسی ووهان به این خاطر که شاید منبع احتمالی شیوع همه‌گیری باشد، گفت: «محققان آمریکایی اهمیت نمی‌دهند؛ آن‌ها می‌خواهند در هر زمینه‌ای که دلشان می‌خواهد تحقیق کنند. و اگر برای این کار مجبور باشند با ووهان همکاری کنند، در هر صورت این کار را انجام می‌دهند.»

مطالب دیگر:

فرماندار نبراسکا: ایالت‌های مختلف در حال بررسی نحوه مقابله با دستورالعمل واکسناسیون اجباری بایدن در دادگاه هستند

بایدن ضمن دفاع از خروج نیروها گفت القاعده ممکن است «برگردد»

ترامپ در سالگرد ۱۱سپتامبر به‌طور ناگهانی از اداره پلیس و آتش‌نشانی نیویورک بازدید کرد

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی