Search
Asset 2

چگونه ظهور هوآوی با مرگ نورتل، غول مخابراتی کانادا مرتبط است

هوآوی در فناوری تلفن همراه ورشکستگی نورتل مِنگ وانژو کانادا بازار تجهیزات مخابراتی بین‌المللی احتمال هک کردن سیستم‌های شرکت نورتل واقع در کانادا توسط هوآوی
(Greg Baker/AFP/Getty Images)

ردپای غول مخابراتی چین، یعنی هوآوی در فناوری تلفن همراه و توسعه نسل بعدی آن در کانادا، در حالی دیده می‌شود که مدیر مالی این شرکت، مِنگ وانژو، در اول دسامبر به درخواست دولت آمریکا در کانادا دستگیر شد، و این اتفاق در روابط کانادا با شرکای اطلاعاتی و امنیتی‌اش، از جمله ایالات متحده، نقطه مهمی بوده است.

همچنین برخی معتقدند که از سال ۲۰۱۲ تاکنون، هواوی احتمالاً در هک کردن سیستم‌های شرکت نورتل واقع در کانادا فعال بوده است. نورتل ده‌‌ها سال است که در کانادا بیشترین فعالیت‌ را در زمینه تولید تجهیزات مخابراتی، سخت‌افزار و تجهیزات شبکه فعالیت داشته است.

مقامات ارشد ایالات متحده هشدار داده‌اند که کانادا باید چینی‌ها را از فعالیت در توسعه شبکه نسل پنجم تلفن همراه خود خارج کنند.

ایالات متحده، استرالیا و نیوزلند، همراه با انگلیس و کانادا یک اتحاد پنج‌ جانبه به نام «فایو آیز» در جهت فعالیت‌های اطلاعاتی الکترونیک شکل داده‌اند، که از میان آنان آمریکا، نیوزلند و استرالیا اجازه فعالیت هوآوی در کشور خود در زمینه توسعه نسل پنجم اینترنت را نمی‌دهند.

در انگلستان، گروه مخابراتی بی‌تی، اعلام کرد که در ماه جاری تجهیزات هوآوی را از سیستم‌های نسل سوم و چهارم تلفن همراه خود خارج خواهد کرد و در مورد نسل پنج نیز از تجهیزات هوآوی استفاده نخواهد کرد.

اکثر کانادایی‌ها نمی‌خواهند هواوی در شبکه نسل پنجم تلفن همراه‌شان حضوری داشته باشد، و این در نظرسنجی اخیری که توسط روزنامه گلوب‌اندمیل انجام شده است، کاملاً واضح است. طبق این نظرسنجی، نسبت کسانی که مایل به حضور هوآوی هستند، با کسانی که مایل به حضور آن نیستند، یک به سه است.

دلایل زیادی وجود دارد که کانادایی‌ها  تمایلی به حضور هوآوی در شبکه‌های مخابراتی کشور خود ندارند.

هشدارها در خصوص فعالیت هواوی و دیگر غول مخابراتی چین یعنی  ZTE، توسط چهره‌های برجسته جوامع اطلاعاتی آمریکا و کانادا داده شده است.

ورد اکلاک، رئیس سابق سرویس اطلاعات امنیتی کانادا، در مصاحبه با سی‌بی‌سی گفته است که هوآوی اساساً تحت کنترل دولت چین است.

یک گزارش نگران‌کننده که در ماه ژوئیه توسط یک آژانس اطلاعاتی در انگلستان منتشر شد نشان داد که با توجه به آنکه در آنجا اجازه داده شده است که هواوی در بخشی از شبکه تلفن و اینترنت حضور داشته باشد، نتیجه گرفته شده است که شبکه مخابراتی این کشور به دلیل فعالیت‌های هوآوی در معرض خطر است.

اما رویدادهای دیگری نیز رخ داده است که باعث شده است کانادایی‌ها نسبت به حضور این شرکت چینی نگران شوند.

ماجرای دو غول مخابراتی

نورتل، بزرگترین شرکت مخابراتی کانادا بود، که با داشتن حدود ۱۰۰ هزار پرسنل، و بازاری به ارزش ۲۸۳ میلیارد دلار، در نهایت شکست خورد و در سال ۲۰۰۹ اعلام ورشکستگی کرد.

عدم موفقیت این شرکت به عوامل مختلفی نسبت داده شده است. اما به گمان برایان شیلدز، مشاور ارشد امنیتی سابق نورتل، سرقت آی‌پی‌ها توسط هکرهای چینی که احتمالاً به رقیبان نورتل کمک می‌کردند یکی از دلایل ناکامی آنها بود.

شیلدز در مصاحبه‌ای با تلویزیون ان‌تی‌دی، در سال ۲۰۱۴ گفت که پیامد این اتفاق این بود که  بسیاری از ما شغل خود را از دست دادیم.

شیلدز، اولین بار در سال ۲۰۰۴، اطلاعاتی درباره هک شدن کسب کرد و پی برد که این اتفاق تا سال ۲۰۰۹، زمانی که شرکت را ترک کرد ادامه داشته است. وی به تلویزیون ان‌تی‌دی گفت: «در ابتدا هکرها برای دسترسی به پرونده‌ها و اسناد از حساب مدیران استفاده می‌کردند، از جمله از حساب مدیر عامل شرکت. پس از کشف فعالیت‌شان، هکرها تاکتیک‌ها را تغییر دادند و در عوض از حساب کارمندان مستقر در چین استفاده کردند، زیرا نورتل در آنجا فعالیت داشت.»

شیلدز معتقد است که سطح پیشرفته عملیات هک، و سازمان‌یافته بودن آن، نشان می‌داد که یک دولت در پشت هکرها قرار دارد، و در نهایت هوآوی از داده‌های هک شده نفع می‌برد.

به گفته وی «این یک جاسوسی اقتصادی بود و ما یک صنعت را اینجا در کانادا از دست دادیم.»

نورتل در سال ۲۰۰۹ به ورشکستگی رسید و قیمت سهام آن به زیر ۱ دلار کاهش یافت، و هزاران کارمندش بدون شغل و مستمری در وضعیتی بدی قرار گرفتند.

اما در آن سوی جهان، هوآوی در طول دهه ۲۰۰۰ میلادی شاهد گسترش خود در خارج از چین بود. تا سال ۲۰۱۰، این شرکت در بین ۵۰۰ شرکت نخست فهرست منتشر شده توسط مجله معتبر فورچن قرار گرفت. ‌

مارک اندرسون، کارآفرین و سرمایه‌گذار مطرح آمریکایی می‌گوید که این تصادفی نیست که هوآوی همزمان با سقوط نورتل اوج گرفت.

وی معتقد است که هوآوی به پشتوانه حمایت حزب کمونیست چین، توانست با ۴۰ درصد هزینه کمتر بازار تجهیزات مخابراتی بین‌المللی را در دست بگیرد، و این تنها به لطف یارانه‌های دولتی و قراردادهای اهدایی از سوی ارتش چین، میسر بود، و عوامل دیگری نیز در موفقیت هواوی دخیل بودند.

اندرسون می‌گوید، «همزمان، سرقت آی‌پی‌ها باعث شد که بدون اینکه در تحقیق و توسعه هزینه‌ای شود، هرآنچه مورد نیاز بوده در دسترس وجود داشت.»

در ارزیابی اندرسون، نورتل بهترین شرکت کانادا بود، اما سرقت آی‌پی توسط چین این شرکت را کاملاً نابود کرد.

از میان شکایت‌هایی که از بر اساس آن هوآوی مورد پیگرد قرار گرفته است، یکی مربوط به شکایت شرکت مخابراتی موتورولا، از هوآوی است، با این اتهام که برخی کارمندان هوآوی اقدام به سرقت اسرار تجاری موتورولا کرده‌اند و آنها را در اختیار هوآوی قرار داده‌اند.

در موردی دیگر شرکت سیسکو به این دلیل از هوآوی شکایت کرد که هوآوی اقدام به کپی کردن کد منبع از سیسکو کرده بود. هر دو پرونده خارج از دادگاه حل و فصل شدند.

دادخواست جدیدتری نیز در کالیفرنیا علیه هوآوی تنظیم شد که طی آن یکی از کارمند سابق هوآوی ادعا می‌کند که وی پس از امتناع از استفاده از هویت جعلی از هوآوی اخراج شد.

هوآوی از این کارمند خواسته بود، با هویت جعلی در یک نشست فنی به میزبانی فیسبوک حضور پیدا کند. نشستی که در آن هوآوی از حضور در آن منع شده بود.

این دادخواست ادعا می کند که دیگر کارمندان هوآوی در این رویداد حضور پیدا کردند و با تهیه گزارشی از برنامه‌های ادغام رقبا در این اجلاس و ارسال گزارش به چین، اقدام به جاسوسی کردند.

مسئولین هوآوی در کانادا، به تماس اپک‌تایمز، در این خصوص پاسخی ندادند. پیش‌تر، معاون رئیس هوآوی در کانادا، در مصاحبه‌ای با اپک‌تایمز مدعی شده بود که هوآوی یک شرکت خصوصی است، نه دولتی.

در جلسه کمیسیون اطلاعاتی سنا در ماه فوریه، رئیس اف‌بی‌آی، کریستوفر ری، هوآوی و ZTE ، را به عنوان شرکت‌هایی قلمداد کرد که قدرت خود را مرهون کشورهای دیگر (غیر از چین) هستند، و «در پی کسب قدرت و نفوذ در شبکه‌های مخابراتی داخلی ما هستند.»

مطالب دیگر:

زمان آن است که کانادا در روابط خود با چین تجدید نظر کند

رمز موفقیت استرالیا در مقابل اپیدمی، ایستادگی‌اش در برابر رژیم چین است

در چین تمام اطلاعات مربوط به ویروس اسرار محرمانه دولتی تلقی می‌شود

ادامه اعمال فشار دولت امریکا برای آزادی بین‌المللی مذهبی

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی