براساس گفتههای دکتر پیتر مک کالو، واکسنهای کووید۱۹ به شکل قابل توجهی در جلوگیری از شیوع کویید ۱۹ – و به ویژه سویه اخیر اومیکرون – ناموفق بودهاند و به همین دلیل محدودیتها باید برداشته شوند.
مک کالو در مصاحبه با برنامه «کاپیتول ریپورت» شبکه انتیدی در این باره گفت: «جهشهای ویروس منجر به بیتاثیر شدن واکسنها شده است، و به همین علت محدودیتهای مربوط به تزریق واکسن باید در تمام کشور لغو شوند».
مک کالو گفت که یافتههای برخی از مطالعات اخیر از کاهش قابل توجه تاثیرگذاری واکسنهای کووید۱۹ در برابر سویههای جدید این ویروس خبر میدهند.
مک کالو گفت: «یک پژوهش که توسط یانگ ژو در ژورنال JAMA به چاپ رسید نشان داد که واکسنها تنها به میزان ۲۰ درصد در برابر سویه دلتا مقاومت ایجاد میکردند؛ این یعنی واکسنها تاثیرگذاری ناچیزی در برابر دلتا داشتهاند».
این مقاله که ماه گذشته پس از طی کردن مراحل داوری در ژورنال «انجمن دارویی آمریکا» یا JAMA به چاپ رسید نشان داد که در اوج همهگیری سویه دلتا، میانگین تاثیرگذاری واکسنها از ۶۲.۰ درصد در ماه اول به ۵۷.۸ درصد در ماه سوم کاهش پیدا کرده بود. (منبع) این کاهش در میزان تاثیرگذاری واکسنها در ماه چهارم شتاب پیدا کرد، و بین ماههای پنجم و هفتم شیوع سویه دلتا به ۲۰ درصد رسید.
مک کالو ادامه داد: «و حالا مقالهای از کریستین هنسن از دانمارک و گزارشهای آژانس امنیت سلامت بریتانیا نشان میدهند که واکسنها عملا در برابر سویه اومیکرون بیتاثیر هستند».
مقاله هنسن از دانمارک – که در مرحله پیش از چاپ و داوری قرار دارد – نشان داد که میزان تاثیرگذاری واکسنهای فایزر و مدرنا در ابتدای شیوع سویه اومیکرون به ترتیب ۵۵.۲ و ۳۶.۷ درصد بوده، و به مرور زمان به سرعت کاهش پیدا کرده است. این در حالی است که میزان تاثیرگذاری واکسنها در برابر سویه دلتا به میزان قابل توجهی بیشتر بوده و شیب کاهش آن کندتر بوده است. (منبع)
به طور مشابه، گزارش آژانس امنیت سلامت بریتانیا در تاریخ ۳۱ دسامبر نشان داد که میزان تاثیرگذاری واکسنها در برابر سویه اومیکرون به میزان قابل توجهی کمتر بوده و به سرعت نیز در حال کاهش پیدا کردن است.
در این گزارش آمده است که: «با گذشت ۲۰ هفته از تزریق دوز دوم آسترازنکا، این واکسن ایمنی خود دربرابر سویه اومیکرون را به کلی از دست میدهد. تاثیرگذاری دوز دوم واکسنهای فایزر و مدرنا نیز با گذشت ۲۰ هفته از ۶۵ و ۷۰ درصد به ۱۰ درصد کاهش پیدا میکند». (منبع)
مرکز مدیریت و پیشگیری بیماری (CDC) از ابتدا بر «ایمنی و تاثیرگذاری» واکسنهای کووید۱۹ تاکید کرده و احتمال وقوع بیماری شدید پس از تزریق را ناچیز اعلام کرده است. (منبع)
مک کالو ادامه داد: «تنها کارکرد اصلی واکسنها کاهش احتمال ابتلا به کووید۱۹ بوده است. با این حال، میلیونها آمریکایی واکسن را تزریق کرده و همچنان به این بیماری مبتلا شدهاند».
مرکز مدیریت و پیشگیری بیماری روز چهارشنبه مطالعهای را منتشر کرد که براساس آن، میزان ایمنی طبیعی بدن پس از ابتلا به سویه دلتا بالاتر از میزان ایمنی واکسنها بوده است. (منبع)
مک کالو همچنین اشاره کرد که به دلیل ماهیت «تحقیقاتی» واکسنهای کووید۱۹، ایجاد محدودیت برای افرادی که از زدن واکسن خودداری میکنند از لحاظ اخلاقی یا قانونی فاقد توجیه است. او در این باره گفت:
«تمام واکسنها همچنان در مرحله تحقیقاتی و آزمایشی قرار دارند. این یعنی ایجاد محدودیت برای افراد واکسینه نشده اخلاقی یا قانونی نیست. هیچ فردی را نمیتوان بدون رضایت و به صورت اجباری تحت آزمایش قرار داد».
سخنگوی سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) در مصاحبه با اپک تایمز از ارائه پاسخ مستقیم درباره ماهیت تحقیقاتی واکسنهای کووید۱۹ خودداری کرد، اما در این باره گفت که «تمام واکسنها دارای مجوز استفاده اضطراری (EUA) هستند؛ به جز واکسن کمیرناتی که تاییدیه کامل را دریافت کرده است».
سازمان غذا و دارو در دستورالعمل سال گذشته خود اعلام کرده بود که به منظور جلوگیری از شیوع کووید۱۹ در دوران پاندمی، واکسنهای تحقیقاتی مجوز استفاده اضطراری (EUA) را دریافت کردهاند.
مک کالو در این باره گفت: «ما نمیتوانیم به خاطر تزریق نکردن یک واکسن بیتاثیر حق کار کردن، تحصیل یا مسافرت را از مردم آمریکا دریغ کنیم. علاوه براین، ما بیشتر از هر چیز دیگری باید اقدامات خود را در قبال اولویتهای سلامت عمومی و کووید۱۹ بازبینی کنیم».
مطالب دیگر:
نشریه بریتیشمدیکال خواستار انتشار فوری دادههای همه واکسنها و درمانهای کووید۱۹ شد
پکن نسبت به «مجازات» ورزشکاران خارجی در صورت اعتراض در المپیک هشدار داد
نظرسنجی: حدوداً نیمی از دموکراتها با بازداشت موقت افراد واکسینهنشده موافقاند