ادعای یک مقام رسمی چین در پنجم مارس مبنی بر واکسینه شدن چندین مقام اجرایی شرکت خود توسط واکسن آزمایشی حزب کمونیست چین در ماه مارس سال گذشته میلادی، منجر به زیر سوال رفتن جدول زمانی منتشر شده توسط این حزب درباره شیوع کووید۱۹ از سوی کارشناسان شده است.
یوو کینگ مینگ، دبیر حزب و مدیرعامل شرکت «سینوفارم گروپ» گفت که مقامات اجرایی و مدیران ارشد گروه دارویی ملی چین (سیانپیجی) – شرکت مادر سینوفارم – از ماه مارس سال ۲۰۲۰ با نمونههای اولیه واکسن این شرکت واکسینه شده بودند.
سینوفارم یک شرکت دارویی متعلق به دولت چین است.
یو همچنین ادامه داد که آنتیبادی ایجاد شده توسط این واکسن به مدت یک سال در سطح بالایی باقی خواهد ماند.
بیانیه یو کاملا با اطلاعات پیشین حزب کمونیست چین درباره منبع ویروس و تولید واکسن در تضاد است.
طبق بیانیه رسمی حزب کمونیست چین، ویروس کووید۱۹ برای اولین بار در ماه دسامبر ۲۰۱۹ کشف شد و همهگیری شهر ووهان در اوایل ژانویه ۲۰۲۰ روی داد. مرکز کنترل و پیشگیری بیماری چین (سیدیسی) برای اولین بار در تاریخ ۷ ژانویه ۲۰۲۰ ویروس را از نمونههای بالینی جدا کرد، و مرکز تحقیقات بهداشت دولتی شانگهای نیز چهار روز بعد توالییابی ژنوم ویروس را برای اولین بار در جهان منتشر کرد.
براساس این جدول زمانی و اظهارات یو، سینوفارم تنها در مدت دو ماه نمونههای زنده ویروس را استخراج و کشت کرده، و به واکسنهای ایمن و غیرفعال دست پیدا کرده است.
به عقیده یکی از کارشناسان، تردیدها پیرامون اظهارات یو میتواند دو دلیل داشته باشد: اول اینکه واکسنهای تزریق شده به مقامات اجرایی گروه دارویی ملی چین احتمالا در مرحله آزمایش قرار داشتهاند، و دوم اینکه حزب کمونیست چین جدول زمانی حقیقی شیوع ویروس را پنهان کرده است.
خودآزمایی پیش از آزمایشات بالینی؟
تانگ شینگوان، مفسر امور چین گفت که مقامات اجرایی گروه دارویی ملی چین احتمالا واکسن را درست پس از پایان مطالعات حیوانی و پیش از آزمایشات بالینی در مارس ۲۰۲۰ – زمانی که ایمنی و کارآیی واکسن همچنان نامعلوم بود – دریافت کردهاند.
گزارشات مختلف در رسانهها از ارزیابی تانگ پشتیبانی میکنند.
لیو جینگژن، دبیر کمیته حزب و رئیس سینوفارم نیز در یک برنامه تلویزیونی در ۲۱ ژوئیه سال گذشته گفت که واکسنهای آزمایشی را دریافت کرده است. طبق گفته لیو، واکسن سینوفارم در تاریخ ۱۲ مارس ۲۰۲۰ وارد فاز ۱ و فاز ۲ آزمایشات بالینی شد. به عبارت دیگر، مدیران سینوفارم احتمالا واکسن را پیش از آغاز آزمایشات بالینی و در فاز آزمایشات حیوانی دریافت کرده بودند.
لیو در تاریخ ۸ اوت ۲۰۲۰ در مصاحبه با روزنامه «گوانگ مینگ دیلی» گفت که از ۱۶ فوریه همان سال، سینوفارم طبق چهارچوبهای بین المللی ۷ آزمایش حیوانی را به انجام رسانده بود. این شرکت همچنین «آزمایشات انسانی در مقیاس کوچک» را پیش از ورود به آزمایشات بالینی انجام داد.
هنگامی که از لیو درباره شرایط او پس از دریافت واکسن سوال شد، او گفت که بدنش «هیچ واکنش شدیدی نشان نداد». لیو همچنین در مصاحبه با شبکه سیسیتیوی نتایج آزمایشات بالینی فاز ۱ و فاز ۲ واکسن آزمایشی سینوفارم را به رخ کشید: «هیچ اثرات جانبی شدیدی مشاهده نشد، و میتوان گفت که کارآیی این واکسن ۱۰۰ درصد است».
اثبات پنهانکاری حزب کمونیست چین درباره همهگیری؟
اظهارات یو و سایر مقامات حزب کمونیست چین، احتمال دیگری را آشکار میکند: این که حزب کمونیست چین جدول زمانی حقیقی شیوع ویروس را پنهان کرده است.
این گزارشات ظاهرا آگاهی مقامات را نسبت به قدرت بیماریزایی ویروس کرونا، پیش از اولین گزارشات درباره همهگیری ووهان تایید میکنند.
تانگ اشاره کرد که تاریخ واکسیناسیون مقامات حزب کمونیست چین با انتشار گزارش وزارت امور خارجه ایالات متحده درباره منبع ویروس همزمان بوده است.
براساس این گزارش، بسیاری از کارکنان مؤسسه ویروسشناسی ووهان از اوایل پاییز سال ۲۰۱۹ و پیش از شناسایی اولین مورد بیماری، علائم مشابه با ویروس کووید ۱۹ را نشان دادهاند. (منبع)
تانگ ادامه داد که مراحل تحقیق و توسعه برای واکسن احتمالا مدتها قبل از ژانویه ۲۰۲۰ و تایید رسمی همهگیری ووهان از سوی حزب کمونیست چین صورت گرفته است.
نگرانیها پیرامون ایمنی و کارآیی واکسنهای غیرفعال چین
واکسن تولید شده توسط گروه دارویی ملی چین از نوع غیرفعال است. این واکسنها با سرعت بسیار بالاتر و آسانتر از واکسنهای رایج در کشورهای غربی تولید میشوند.
نگرانیها درباره ایمنی و کارآیی واکسنهای چینی پس از اظهارات یو افزایش پیدا کرده است.
بین چهار واکسنی که در چین به منظور استفاده مشروط به تایید رسیدهاند (به جز واکسن ناقل آدنوویروس کووید ۱۹ که به صورت مشترک توسط شرکت «کانسینو بیولوژیک» و تیم چِن وِی تولید شده است)، سه مورد از آنها از نوع غیرفعال هستند. دو مورد از این واکسنها توسط سینوفارم و دیگری توسط شرکت «سینوواک بیوتک» تولید شده است.
چِن وِی یک همهگیرشناس در آکادمی علوم پزشکی نظامی و همچنین سرلشکر ارتش آزادی بخش خلق (پیاِلاِی) است.
با وجود خودنمایی مقامات حزب کمونیست چین درباره سرعت تولید واکسن، تانگ – با تخصص در زمینه پزشکی – نسبت به خطرات بالا و از دست رفتن ایمنی به وجود آمده توسط واکسنهای غیرفعال ابراز نگرانی کرد.
او گفت: «به دلیل ساختار پیچیده ویروس، احتمال بازیابی قدرت شیوع آن در بدن موجود زنده وجود دارد». علاوه براین، ویروس حزب کمونیست چین احتمالا منجر به اثر افزایش وابسته به آنتی بادی (اِیدیای) میشود. درنتیجه، فرد واکسینه شده در برابر ویروس حفاظت نشده و این امر حتی منجر به تشدید شرایط بیماری خواهد شد.
تانگ ادامه داد که واکسنهای غیرفعال بسیار خاص، تاثیرگذاری خود را بر روی ویروسهای در حال تغییر از دست خواهند داد.
مطالب دیگر:
ادعای رژیم چین مبنی بر «ریشهکنکردن فقر» شکوهی ساختهشده برپایه دروغ است