یکی از مقامات کمیته سازماندهی المپیک چین به ورزشکاران خارجی هشدار داده است در بازیهای المپیک زمستانی ماه آینده سخن اعتراضآمیزی بر زبان نیاورند زیرا هرگونه رفتار برخلاف مقررات چین میتواند باعث اخراج آنها از بازیها شود.
یانگ شو، معاون مدیرکل بخش روابط بینالملل بازیهای ۲۰۲۲ پکن، گفت: «مطمئنم از هرگونه اظهارنظری که در راستای روح المپیک باشد، حمایت خواهد شد اما هرگونه رفتار یا سخنی که برخلاف روح المپیک و بهویژه برخلاف قوانین و مقررات چین باشد، مشمول مجازاتهای معینی خواهد شد.»
قوانین بهشدت محدودکننده حزب کمونیست چین، بسیاری از اَشکال آزادی بیان را سرکوب میکنند، این امر کار را برای شهروندان دشوار میکند که چالشهای خود را چه آنلاین و چه آفلاین، آزادانه بیان کنند. مخالفان، وکلای حقوقی، شهروندان خبرنگاران و دادخواهانی که از رژیم انتقاد میکنند، اغلب با اتهاماتی کلی، مانند «دردسرسازی» و «تحریک براندازی» تحت بازداشت و پیگرد قانونی قرار میگیرند.
یانگ این سخنان را در یک جلسه توجیهی مجازی در ۱۹ ژانویه به میزبانی سفارت چین در واشنگتن، در پاسخ به سؤالی در مورد ورزشکارانی که ممکن است در جریان بازیهای المپیک در مورد مسائل حقوق بشری صحبت کنند، مطرح کرد. این بازیها قرار است از چهارم فوریه آغاز شوند.
او با استناد به دستورالعملهای برگزارکنندگان المپیک، لغو اعتبارنامه ورزشکاران را به عنوان یکی از مجازاتهای احتمالی مطرح کرد.
قانون ۵۰ منشور المپیک هرگونه اظهار اعتراض یا «تبلیغات سیاسی، مذهبی یا نژادی» را ممنوع میکند، اما المپیک بینالمللی سال گذشته دستورالعملها را تعدیل کرد و به ورزشکاران اجازه داد دیدگاهها خود را در خارج مسابقات و مراسمها بیان کنند.
برخی از فعالان حقوق بشر از شرکتکنندگان المپیک خواستهاند بهخاطر امنیت خود، تا زمانیکه در پکن هستند از چین انتقاد نکنند.
راب کوهلر، مدیرکل گروه جهانی ورزشکاران، در نشست هجدهم ژانویه گروه حقوق بشری دیدهبان حقوق بشر، گفت: «از سابقه حقوق بشر و شرایط آزادی بیان چین اطلاع داریم، بنابراین واقعاً حمایتی وجود ندارد.»
این فعالان حقوق بشر به پرونده پنگ شوای، تنیسبازی که در سه دوره از بازیهای المپیک شرکت کرده بود نیز اشاره کردند که پس از متهم کردن یکی از مقامات قدرتمند سابق حزب کمونیست به تجاوز جنسی به او، ناپدید شد. یاکیو وانگ، پژوهشگر دیدهبان حقوق بشر، میگوید ناپدید شدن او «نشانه خوبی است از آنچه احتمال دارد» بر سر ورزشکارانی که اعتراض میکنند، بیاید.
نوآ هافمن، اسکیباز ماهورنورد دو دوره از بازیهای المپیک، میگوید تیم ایالاتمتحده در تلاش است قبل از بازیها از ورزشکاران خود در برابر سؤالات مسئلهساز محافظت کند.
هافمن در این انجمن گفت: «من نگران امنیت آنها در زمانی که به چین میروند، هستم.» او معتقد است ورزشکاران باید سکوت کنند: «وقتی برگشتند میتوانند صحبت کنند.»
با نزدیک شدن به افتتاحیه بازیهای المپیک، بیش از پیش به سوابق حقوق بشر چین پرداخته میشود.
ایالات متحده و حداقل هفت کشور دیگر اعلام کردهاند بهدلیل بدرفتاری رژیم چین با اویغورهای شینجیانگ، هیئت رسمی به این کشور نخواهند فرستاد و این بازیها را تحریم خواهند کرد.
نگرانیهایی در مورد چگونگی محافظت از دادههای شخصی ورزشکاران نیز وجود دارد. ایالاتمتحده، بریتانیا، استرالیا و هلند از جمله کشورهایی هستند که به ورزشکاران توصیه میکنند به دلیل نگرانیهای نظارتی، تلفن هماره و لپتاپ خود را در خانه بگذارند و با دستگاههای موقت بروند.
سیتیزنلپ، یک مؤسسه تحقیقاتی امنیت جهانی مستقر در تورنتو، میگوید یک برنامه کاربردی تلفنهای همراه که برای شرکتکنندگان المپیک پکن در نظر گرفته شده است، نقص امنیتی «مخربی» دارد که میتواند اطلاعات حساس کاربران از جمله شماره تلفن، جزئیات گذرنامه، تاریخچه سفر و وضعیت سلامتی آنان را افشا کند.
برنامه کاربردی اموای۲۰۲۲ خدمات مسافرتی، اقامتی و غذایی برای کاربران فراهم میآورد و روزانه وضعیت سلامتیشان را رصد میکند. علاوه بر آن، کاربران میتوانند محتواهایی را که «از نظر سیاسی حساس» میدانند، گزارش کنند.
این برنامه فهرست سیاهی از کلمات کلیدی مانند «فالونگونگ»، «آزادی تبت»، «قتل عام تیانآنمن» و دیگر کلماتی که با گذشته و سواستفادههای مداوم رژیم در ارتباط هستند، ارائه میدهد. کلمات چینی اپکتایمز و خواهر آن انتیدی هم در این فهرست قرار دارند. اپکتایمز و رسانههای وابسته به آن به دلیل گزارشهای انتقادی طولانیمدت خود از سواستفادههای حزب کمونیست چین، در چین مسدود هستند.
مطالب دیگر:
نظرسنجی: حدوداً نیمی از دموکراتها با بازداشت موقت افراد واکسینهنشده موافقاند
پزشکی معتقد است اگر ایورمکتین به رسمیت شناخته شود، دیگر نیازی به واکسیناسیون و قرنطینه نخواهد بود
بایدن: اگر لایحه دموکراتها تصویب نشود، انتخابات میان دورهای منصفانه نخواهد بود