رئیس پارلمان ونزوئلا «خوان گوایدو»، روز چهارشنبه سوم بهمن، خود را به عنوان رئیس جمهوری موقت این کشور معرفی کرد و حضور «نیکلاس مادورو»، سیاستمدار مورد حمایت حزب کمونیست ونزوئلا در قدرت را نامشروع دانست.
دونالد ترامپ بلافاصله پس از رویدادهای چهارشنبه، ریاست جمهوری «خوان گوایدو» را به رسمیت شناخت و برنامه وی برای برگزاری انتخابات را ستود و سایر کشورها را ترغیب کرد که از دولت جدید ونزوئلا حمایت کنند.
این در حالیست که مادورو، دیکتاتور ونزوئلا اعلام کرده است که از مقام خود پایین نمی آید و از حق وجود جمهوری بولیواری دفاع خواهد کرد. جمهوری بولیواری روندی سیاسی به رهبری هوگو چاوز در ونزوئلا و پس از انقلاب بولیواری در اوایل قرن نوزدهم به رهبری سیمون بولیوار بود.
برکناری مادورو، در صورت موفقیت کامل، می تواند دومین شکست احزاب کمونیست آمریکای لاتین، از آغاز سال ۲۰۱۹ تاکنون باشد. پیش از آن، پیروزی «بولسونارو» در انتخابات ریاست جمهوری برزیل به منزله یک ناکامی بزرگ برای کمونیست ها بود.
در روزهای اخیر، هزاران نفر از مردم ونزوئلا برای اعتراض به خیابانها آمده بودند و خواستار کناره گیری نیکلاس مادورو، شده بودند.
نیکلاس مادورو، در سال ۲۰۱۳ پس از اینکه هوگو چاوز درگذشت، قدرت را در دست گرفت. با کاهش قیمت نفت و کاهش درآمدها، برنامههای رفاهی اجتماعی که توسط چاوز طراحی شده اند، شکست خورد و ونزوئلا در بحبوحه بدترین بحران اقتصادی خود قرار گرفت ، به طوری که پیش بینی می شود با اَبَرتورمی ۱۰ میلیون درصدی مواجه شود.
پیام های مشابهی از سوی کانادا و دولتهای راستگرای آمریکای لاتین نظیر برزیل، پرو و کلمبیا برای رئیس جمهور جدید ونزوئلا فرستاده شد.
تحولات اخیر ونزوئلا با مخالف روسیه روبرو شده است. مسکو در سالهای اخیر در صنعت نفت و گاز ونزوئلا سرمایه گذاری کرده و تهدید کرده است که در صورت کنار گذاشتن مادورا از قدرت، حمایت نظامی و تسلیحاتی خود از ونزوئلا را قطع میکند.
مخالفان دولت ونزوئلا سیاستهای اقتصادی گروههای کمونیستی و چپ گرا در دو دهه اخیر را عامل بحران اقتصادی میدانند. ونزوئلا با بحرانهای جدی اقتصادی و مالی روبرو است. نرخ تورم افسار گسیخته شده و با این که این کشور منابع نفتی زیادی دارد، فقر و گرسنگی فراگیر شده است.
خوان گوایدو ، روز چهارشنبه در شرق کاراکاس در میان هزاران هوادار خود، مادورا را متهم به غصب قدرت نمود. او وعده داد که یک دولت انتقالی ایجاد کند تا به مردم فقیر ولی در عین حال غنی از ثروت نفت کمک شود دچار فروپاشی اقتصادی نشوند.
نیکلاس مادورا، از طریق ارسال یک پیام تلویزیونی، تحولات اخیر را کودتای مخالفان با حمایت آمریکاییها تلقی کرده است.
مطالب دیگر:
نگرانی فرانسه از جاسوسی سایبری شرکت هوآوی