دکتر رابرت مالون، پیشگام فناوری واکسن امآرانآ و رئیس گلوبال کووید سامیت، میگوید کووید۱۹ با ویتامین دی قابل درمان و پیشگیری است.
مالون در برنامه «تفکر رهبران آمریکا» در شبکه اپکتایمز گفت: «ظاهراً هیچ مرگومیری در اثر کووید۱۹ در میان افرادی که سطح ویتامین دی بدنشان بالاتر از ۵۰ نانوگرم در میلیلیتر بوده، مشاهده نشده است. مطالعات مختلفی اکنون در جریان هستند، از جمله آنها میتوان به آزمایشهای کنترلشده و دو بار تصادفیشدهای اشاره کرد که در مقایسه با دارونما انجام میشوند.»
در سال ۲۰۲۱ مطالعهای ثانویه در مجله تحت داوری نیوترینتز منتشر شد. این مطالعه «شواهد محکمی مبنی بر این واقعیت داشت که سطح پایین ویتامین د۳ بیشتر از آنکه عارضه جانبی ابتلا به کووید۱۹ باشد، شاخصی از ابتلا به آن است.» این مقاله پیشنهاد میکند که سطح ویتامین دی «بالاتر از ۵۰ نانوگرم بر میلیلیتر میتواند با فرار از جهش یا کاهش فعالیت پادتن، مانع از همهگیری جدید شود و یا آن را تعدیل کند.»
مالون توضیح میدهد که طبق دادههایی که او و سایر پزشکان خط مقدم بررسی کردهاند، ظاهراً ۵۰ نانوگرم در میلیلیتر ویتامین دی «مقدار آستانهای است که در آنجا تغییر قابل توجهی در میزان مرگومیر مشاهده میشود.»
او میگوید: «ظاهراً [ng/mL] ۵۰ نقطهای است که منحنی تغییر میکند، و وقتی از آن بالاتر میروید، به نظر میرسد عملاً هیچ مرگومیر ناشی از کووید۱۹ وجود ندارد.»
مطالعات دیگر نشان دادهاند که ویتامین دی عملکردهای مهمی فراتر از سلامت استخوان دارد که شامل تنظیم عملکرد ایمنی و التهاب میشود.
در اوایل سال ۲۰۱۰، یک کارآزمایی تصادفی، دوسو کور و کنترلشده در ژاپن تأثیر مکمل ویتامین دی را بر ابتلای آنفولانزای فصلی A در کودکان ۶ تا ۱۵ ساله بین دسامبر ۲۰۰۸ و مارس ۲۰۰۹ بررسی کرد و نشان داد «اثر پیشگیرانه قابلتوجهی در ابتلا به آنفولانزای A دارد.»
نویسندگان نوشتند: «۱۸ کودک از ۱۶۷ (۱۰.۸٪) کودکی که ویتامین د۳ دریافت کرده بودند، آنفولانزای A گرفتند، در حالیکه ۳۱ کودک از ۱۶۷ (۱۸.۶٪) کودکی که دارونما دریافت کرده بودند، مبتلا شدند. در میان کودکانی که از قبل تشخیص آسم داشتند، ۲کودک از دریافتکنندگان ویتامین د۳ پس از ابتلا به آنفولانزا دچار حمله آسم به عنوان پیامد ثانویه شدند. در حالیکه این تعداد در میان کودکان دریافتکننده دارونما، ۱۲ نفر بود.»
شرکتکنندگان روزانه ۱۲۰۰ واحد بینالمللی ویتامین د۳ را بدون عوارض جانبی جدی یا دارونما دریافت کردند.
در مورد کووید۱۹، نشان داده شده است که این ویتامین یا هورمون محلول در چربی میتواند برای پیشگیری از این بیماری و کاهش مرگومیر و بستری در بخش مراقبتهای ویژه مؤثر باشد. بر اساس مطالعهای اسرائیلی، مشخص شد افرادی که کمبود ویتامین دی دارند، ۱۴ برابر بیشتر در معرض ابتلا به کووید۱۹ وخیم یا بحرانی هستند.
علیرغم شواهد رو به رشد در مورد اثربخشی ویتامین دی، مؤسسه ملی بهداشت آن را برای کووید۱۹ توصیه نمیکند زیرا مدعی هستند که دادههای کافی وجود ندارد.
آژانس تحقیقات پزشکی فدرال با استناد به مطالعهای کوچک در برزیل که بین مصرفکنندگان ویتامین دی و گروه دارونما هیچ تفاوت قابل توجهی در طول مدت بستری در بیمارستان پیدا نکرده بود، نوشت: «شواهد کافی برای توصیه یا عدم توصیه استفاده از ویتامین دی برای پیشگیری یا درمان کووید۱۹ وجود ندارد.»
حدود ۲۴۰ بیمار بستری در بیمارستان مبتلا به کووید۱۹ متوسط یا شدید، یک دوز قابل توجه از ویتامیت دی یا دارونما مصرف کردند (حدود ۲۰۰۰۰۰ واحد بینالمللی ویتامین دی). محققان گفتند که یافتههای آنان «استفاده از دوز بالای ویتامین د۳ برای درمان کووید۱۹ متوسط تا شدید را تأیید نمیکند.»
مؤسسه ملی بهداشت اشاره کرد که این مطالعه به دلیل حجم کوچک نمونه، مطالعه «شرکتکنندگان با انواع بیماریهای همراه و داروهای همزمان»، و «زمان نسبتاً طولانی بین شروع علائم و تصادفیسازی که در آن بیماران بهطور میانگین حدود ۱۰.۳ روز پس از شروع علائم، تصادفی شدند»، چندین محدودیت داشت.
این سازمان توصیههای خود را از ۲۱ آوریل ۲۰۲۱ به روز نکرده است و به پرسش اپکتایمز مورد اینکه آیا با انتشار تحقیقات بیشتر، آن را به روز رسانی خواهد کرد یا خیر، پاسخ نداد.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها نیز دستورالعملی برای مصرف ویتامین دی صادر نکرده است. در صفحه وب این سازمان با عنوان «چگونه از خود و دیگران محافظت کنیم»، تنها به تزریق واکسن کووید۱۹، پوشیدن ماسک مناسب، فاصله دو متری از دیگران، آزمایش و مواردی از این دست توصیه میکند.
مطالب دیگر:
با پزشکانی که به دلیل زیر سوال بردن واکسن کرونا مجازات یا تهدید شدهاند آشنا شوید (بخش ۲)
با پزشکانی که به دلیل زیر سوال بردن واکسن کرونا مجازات یا تهدید شدهاند آشنا شوید (بخش ۱)
متخصص قلب: از زمان شروع واکسیناسیون کووید، شاهد موارد خیلی بیشتری از ابتلا به التهاب قلبی بودهام