یک خبرنگار خارجی سابق معتقد است وضعیت افغانستان بدتر از ویتنام سال ۱۹۷۵ است.
سایگون، پایتخت ویتنام جنوبی است که ۳۰ آوریل ۱۹۷۵ به دست ارتش ویتنام شمالی افتاد. در روزهای منتهی به اشغال سایگون که عملاً جنگ ویتنام را به پایان رساند، نظامیان آمریکا هزاران آمریکایی و ویتنامی را از آنجا خارج کردند.
رون ییتس که در آن زمان خبرنگار شیکاگوتریبون در آنجا بود، به یاد میآورد نظامیان آمریکایی هفتهها مشغول انتقال ویتنامیهایی بودند که در جنگ به ایالات متحده کمک کرده بودند.
ییتس در ۲۰ اوت در برنامه «اندیشه رهبران آمریکایی» اپک تایمز به یاد آورد: «آنها توانستند افراد زیادی را خارج کنند.»
در سمت دیگر، ایالات متحده نتوانسته است بسیاری از افغانها را قبل از سقوط این کشور به دست طالبان در اواسط ماه آگوست از آنجا خارج کند.
ییتس میگوید: «این فاجعهای تمامعیار است. ماهها وقت داشتند این کار را انجام دهند. چرا این کار را سه یا چهار ماه قبل شروع نکردند و افغانهایی را که احتمالاً بعد از تسلط طالبان مورد هدف قرار میگرفتند، آرامآرام منتقل نکردند؟»
چهارشنبه، یک مقام کاخ سفید گفت ایالات متحده از ۱۴ام آگوست حدود ۸۲،۳۰۰ نفر را با پروازهای ارتش ایالات متحده و متحدانش خارج کرده یا مقدمات خروجشان را فراهم کرده است. بسیاری از افغانها اگر در این کشور بمانند ممکن است مورد هدف قرار گیرند.
اما تنها ۵۴۰۰ نفر آنها قبل از تسلط طالبان از این کشور خارج شدهاند که تعدادی آمریکایی را نیز شامل میشوند.
دولت بایدن گفته است بعداً فرصت برای تحلیل ثانویه این اقدام وجود دارد، از جمله باید بررسی شود چرا نیروهای افغانستان نتوانستند در برابر طالبان مقاومت کنند. این دولت مورد انتقاد قرار گرفته که چرا ظاهراً انتظار تسلط طالبان با این سرعت را نداشته است تا کارکنان خود را قبل از مهلت خودخوانده ۳۱ام آگوست از این کشور خارج کند.
مقامات نظامی میگویند این نشاندهنده شکست اطلاعاتی ایالات متحده است که فرمانده این کشور، مارک میلی هفته گذشته در یک حضور عمومی نادر به خبرنگاران گفت: «من یا هیچ کس دیگر هیچ نشانهای مبنی بر اینکه این ارتش و این دولت ظرف یازده روز سقوط خواهد کرد، ندیده بودیم.»
دفتر وزیر اطلاعات ملی به درخواستها برای اظهارنظر پاسخ نداده است.
ییتس که در نهاد امنیت ارتش خدمت میکرد که با پیامهای اطلاعاتی سروکار دارد، به اپک تایمز گفت معتقد است این ناکامی اطلاعاتی نیست بلکه ناکامی دولت در توجه به اطلاعاتی است که به آنها داده شده است.
«فکر میکنم اطلاعات زیادی در دسترس بوده است. میدانید همین الان هم افراد زیادی در افغانستان داریم که به ما اطلاعات خوبی در مورد طالبان یا هر چیز دیگری میدهند…معتقدم ارتش پنتاگون به دولت هشدار داده که چه اتفاقاتی در جریان بودهاند. شنیدهام قبلاً در ماه جولای به آنها هشدار دادهاند اگر کاری نکنند، اگر به طالبان فرصت دهند، اگر به سرعت بیرون نروند و طالبان کارهایی که اکنون دارند انجام میدهند را انجام بدهند، چه اتفاقاتی رخ خواهد داد. که هرج و مرج خواهد شد. و افتضاح خواهد شد.»
«و تا حدودی فکر نمی کنم دولت به این توصیه توجه کرده باشد. آنجا در اتاق نبودم و نمیدانم. اجازه حضور در اتاق وضعیت کاخ سفید را ندارم اما احساس میکنم به حرفها توجهی نکردهاند و الان داریم هزینهاش را میپردازیم.»
رئیس جمهور جو بایدن روز سهشنبه اعلام کرد که مهلت زمانی ۳۱ام آگوست به تعویق نخواهد افتاد، حداقل اکنون چنین اتفاقی رخ نخواهد داد زیرا نظامیان آمریکا در تلاش هستند هزاران آمریکایی دیگر را به همراه افغانهایی که در این بیست سال جنگ در آنجا، به ایالات متحده کمک کردهاند، تخلیه کنند.
مطالب دیگر:
همه احزاب در انتخابات پیش روی کانادا: درباره موضوعات کارزار هر حزب بدانید
طالبان: مهلت مقرر برای خروج آمریکاییها تمدید نخواهد شد