پتاسیم یکی از یونهای اصلی بدن با بار مثبت است که درون سلولها یافت میشود. درواقع یک یون داخل سلولی است. این یون بهطور فعال به داخل سلولها پمپ میشود. این کار با کمک میلیونها پمپ سدیم- پتاسیمی که در غشای سلولها وجود دارد، صورت میگیرد. بدینترتیب غلظت پتاسیم در داخل سلول، ۳۰ برابر بیشتر از غلظت آن در مایع خارج سلولی است.عملکرد این پمپها باعث تولید کمی بار الکتریکی منفی در سطح داخلی غشای سلولها میشود که برای ادامه حیات ضروری است.
روند حرکت پتاسیم به داخل و خارج سلولها، اجازه میدهد عضلات منقبض شوند، قلب ضربان داشته باشد، اعصاب پیام را منتقل کنند و تولید انرژی تنظیم شود.
اغلب مردم به مکملهای پتاسیم نیازی ندارند
عملکرد پمپهای سدیم- پتاسیم موجود در کلیه، تضمینی است که بهجای سدیم، پتاسیم در بدن باقی بماند. بنابراین مقادیر اضافه سدیم با ادرار از بدن تخلیه میشود. از طرفی تخلیه سدیم، باعث خروج آب اضافی از بدن و در نتیجه کاهش احتباس مایعات در بدن میشود که به حفظ فشارخون طبیعی کمک میکند.
سدیم اضافی موجود در رژیم غذایی، با فشارخون بالای برخی افراد مرتبط است؛ افرادی که کلیههای آنها نمیتواند بهاندازه کافی سدیم را دفع کند. در نتیجه یک رژیم غذایی نسبتا پرپتاسیم و کمسدیم باعث کاهش خطر ابتلا به فشارخون و احتمال وقوع سکته میشود. در یک مطالعه مشاهده شد فقط با افزایش مقدار پتاسیمِ در رژیم غذاییِ افرادی که داروهای کاهنده فشارخون مصرف میکردند، بیش از ۸۰ درصد آنها توانستند تحت نظر پزشک معالج خود مصرف داروهایشان را به نصف کاهش دهند.
غذاهایی که پتاسیم دارند شامل این موارد میشوند: غذاهای دریایی، میوهها «بهخصوص گوجهفرنگی و موز»، سبزیجات، غلات و حبوبات کامل «فرآوری نشده»، نمکهای کمسدیم و غنی شده با پتاسیم.
اغلب مردم به مکملهای پتاسیم نیازی ندارند. کاهش سطح پتاسیم خون در مصرفکنندگان برخی از داروهای ادرارآور خاص که عملکرد «ذخیرهکننده پتاسیم» ندارند، میتواند ایجاد شود. علایم احتمالی ناشی از کمبود پتاسیم، شامل این مواردند: اشتهای کم، خستگی، احساس ضعف، کاهش میزان قندخون، گرفتگیهای عضلانی، ضربن قلب شدید یا نامنظم، یبوست، تحریکپذیری «کجخلقی»، خوابرفتگی «احساس سوزنسوزن شدن» دست و پا، خوابآلودگی و احساس گیجی.
ازآنجاییکه بدن معمولا میزان پتاسیم خون را بهخوبی کنترل میکند، احتمال ازدیاد آن در بدن خیلی کم است ولی در افرادی که مشکلات کلیه دارند، پتاسیم خون ممکن است بالا باشد؛ یا در افرادی که برای کاهش علایمی مثل ضربان قلب نامنظم و یا خستگی عضلانی، مکملهای پتاسیم را زیاد مصرف میکنند.
مقدار مصرف
مقادیر روزانه توصیهشده برای مصرف پتاسیم طبق نظر اتحادیه اروپا، ۲۰۰۰ میلیگرم است. در استفاده طولانیمدت از مکملها نیز حداکثر مقدار مصرف بیخطر برای پتاسیم، ۳۷۰۰ میلیگرم توصیه شده است.
مکملهای پتاسیم در برخی افراد نباید تجویز شوند. مثلا در افرادی که داروهای دسته مهارکننده ACE را مصرف میکنند، «از داروهای این دسته میتوان کاپتوپریل و انالاپریل را نام برد» یا افرادی که مشکلات کلیه دارند؛ مگراینکه طبق نظر پزشک معالجشان مصرف کنند.