Search
Asset 2

پتاسیم به کاهش فشارخون کمک می‌‏کند

سدیم اضافی موجود در رژیم غذایی، با فشارخون بالای برخی افراد مرتبط است؛ افرادی که کلیه‌‏های آنها نمی‌‏تواند به‌‏اندازه کافی سدیم را دفع کند Philippe Huguen/AFP/GettyImages
سدیم اضافی موجود در رژیم غذایی، با فشارخون بالای برخی افراد مرتبط است؛ افرادی که کلیه‌‏های آنها نمی‌‏تواند به‌‏اندازه کافی سدیم را دفع کند  Philippe Huguen/AFP/GettyImages
 Philippe Huguen/AFP/GettyImages

پتاسیم یکی از یون‌‏های اصلی بدن با بار مثبت است که درون سلول‌‏ها یافت می‌‏شود. درواقع یک یون داخل سلولی است. این یون به‌‏طور فعال به داخل سلول‌‏ها پمپ می‌‏شود. این کار با کمک میلیون‌‏ها پمپ سدیم- پتاسیمی که در غشای سلول‌‏ها وجود دارد، صورت می‌‏گیرد. بدین‌‏ترتیب غلظت پتاسیم در داخل سلول، ۳۰ برابر بیشتر از غلظت آن در مایع خارج سلولی است.عملکرد این پمپ‌‏ها باعث تولید کمی بار الکتریکی منفی در سطح داخلی غشای سلول‌‏ها می‌‏شود که برای ادامه حیات ضروری است.

روند حرکت پتاسیم به داخل و خارج سلول‌‏ها، اجازه می‌‏دهد عضلات منقبض شوند، قلب ضربان داشته باشد، اعصاب پیام را منتقل کنند و تولید انرژی تنظیم شود.

اغلب مردم به مکمل‌‏های پتاسیم نیازی ندارند

عملکرد پمپ‌‏های سدیم- پتاسیم موجود در کلیه، تضمینی است که به‌‏جای سدیم، پتاسیم در بدن باقی بماند. بنابراین مقادیر اضافه سدیم با ادرار از بدن تخلیه می‌‏شود. از طرفی تخلیه سدیم، باعث خروج آب اضافی از بدن و در نتیجه کاهش احتباس مایعات در بدن می‌‏شود که به حفظ فشارخون طبیعی کمک می‌‏کند.

سدیم اضافی موجود در رژیم غذایی، با فشارخون بالای برخی افراد مرتبط است؛ افرادی که کلیه‌‏های آنها نمی‌‏تواند به‌‏اندازه کافی سدیم را دفع کند. در نتیجه یک رژیم غذایی نسبتا پرپتاسیم و کم‌‏سدیم باعث کاهش خطر ابتلا به فشارخون و احتمال وقوع سکته می‌‏شود. در یک مطالعه مشاهده شد فقط با افزایش مقدار پتاسیمِ در رژیم غذاییِ افرادی که داروهای کاهنده فشارخون مصرف می‌‏کردند، بیش از ۸۰ درصد آنها توانستند تحت نظر پزشک معالج خود مصرف داروهای‌‏شان را به نصف کاهش دهند.

غذاهایی که پتاسیم دارند شامل این موارد می‌‏شوند: غذاهای دریایی، میوه‌‏ها «به‌‏خصوص گوجه‌‏فرنگی و موز»،  سبزیجات، غلات و حبوبات کامل «فرآوری نشده»، نمک‌‏های کم‌‏سدیم و غنی ‌‏شده با پتاسیم  David Silverman/Getty Images
 David Silverman/Getty Images

غذاهایی که پتاسیم دارند شامل این موارد می‌‏شوند: غذاهای دریایی، میوه‌‏ها «به‌‏خصوص گوجه‌‏فرنگی و موز»،  سبزیجات، غلات و حبوبات کامل «فرآوری نشده»، نمک‌‏های کم‌‏سدیم و غنی ‌‏شده با پتاسیم.

اغلب مردم به مکمل‌‏های پتاسیم نیازی ندارند. کاهش سطح پتاسیم خون در مصرف‌‏کنندگان برخی از داروهای ادرارآور خاص که عملکرد «ذخیره‌‏کننده پتاسیم» ندارند، می‌‏تواند ایجاد شود. علایم احتمالی ناشی از کمبود پتاسیم، شامل این مواردند: اشتهای کم، خستگی، احساس ضعف، کاهش میزان قندخون، گرفتگی‌‏های عضلانی، ضربن قلب شدید یا نامنظم، یبوست، تحریک‌‏پذیری «کج‌‏خلقی»، خواب‌‏رفتگی «احساس سوزن‌‏سوزن شدن» دست و پا، خواب‌‏آلودگی و احساس گیجی.

ازآنجایی‌‏که بدن معمولا میزان پتاسیم خون را به‌‏خوبی کنترل می‌‏کند، احتمال ازدیاد آن در بدن خیلی کم است ولی در افرادی که مشکلات کلیه دارند، پتاسیم خون ممکن است بالا باشد؛ یا در افرادی که برای کاهش علایمی مثل ضربان قلب نامنظم و یا خستگی عضلانی، مکمل‌‏های پتاسیم را زیاد مصرف می‌‏کنند.

مقدار مصرف

مقادیر روزانه توصیه‌‏شده برای مصرف پتاسیم طبق نظر اتحادیه اروپا، ۲۰۰۰ میلی‌‏گرم است. در استفاده طولانی‌‏مدت از مکمل‌‏ها نیز حداکثر مقدار مصرف بی‌‏خطر برای پتاسیم، ۳۷۰۰ میلی‌‏‌‏‌‏‌‏‌‏‌‏‌‏‌‏‌‏گرم توصیه شده است.

مکمل‌‏های پتاسیم در برخی افراد نباید تجویز شوند.  مثلا در افرادی که داروهای دسته مهارکننده ACE را مصرف می‌‏کنند، «از داروهای این دسته می‌‏توان کاپتوپریل و انالاپریل را نام برد» یا افرادی که مشکلات کلیه دارند؛ مگراینکه طبق نظر پزشک معالج‌‏شان مصرف کنند.

اخبار بیشتر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی