Search
Asset 2

پنج درمان خانگی برای بیماری لثه

درمان بیماری لثه در خانه
(kurhan/shutterstock)
درمان بیماری لثه در خانه
(kurhan/shutterstock)

بیماری التهاب لثه یا «ژنژیویت»، نوعی عفونت است که بافت حمایت کننده دندان «لثه» را مبتلا می‌‏کند. اگرچه این بیماری با ایجاد حفره‌‏ در دندان یا «کرم‌‏خوردگی» فرق دارد، ولی هردوی آنها را با کمک درمان‌‏های طبیعی نیز می‌‏توان برطرف کرد.

شایع‌‏ترین مشکلات دهان و لثه، بیماری‌‏‌‏های مرتبط با بافت‌‏های نگهدارنده دندان‌‏ها «پریودنتال» هستند. در این نوع بیماری‌‏های دهان، عفونت‌‏های باکتریایی باعث ایجاد التهاب شده و در نهایت به  تخریب لثه‌‏ها و سایر بافت‌‏های نگهدارنده اطراف دندان منجر می‌‏شوند.

پلاک دندانی، لایه‌‏ای فیلمی و چسبنده است که به‌‏طور مداوم روی دندان و اطراف لثه‌‏ها تشکیل می‌‏شود و محیطی برای سکونت باکتری‌‏هاست. اگر این پلاک مرتبا تمیز نشود، به‌‏ ماده‌‏ای سخت‌‏تر تبدیل شده که به آن «تارتار» می‌‏گویند. درواقع تارتار، همان پلاکِ سخت‌‏شده است که به زیر خط لثه وسطح دندان‌‏ها می‌‏چسبد و عموما به نام جرم دندان شناخته شده است. پلاک، تارتار و باکتری‌‏های موجود در آنها، لثه‌‏ها را تحریک و ملتهب می‌‏کنند. پیشرفت بیماری پریودنتال به‌‏صورت زیر است:

  • ژنژیویت « التهاب لثه» – لثه ها قرمز و متورم شده و به آسانی خونریزی می‌‏کنند.
  • پاکت‌‏های پریودنتال – پلاک‌‏های میکروبی زیر خط لثه تشکیل شده و باعث شکل‌‏گیری «پاکت‌‏ها‌‏» می‌‏شوند. پاکت، فضا یا شیاری است که بین لثه و اطراف دندان وجود دارد و اگر عمق آن از حد طبیعی بیشتر شود، اتصال بین دندان و لثه را تخریب می‌‏کند که این عارضه می‌‏تواند کم کم به نواحی پایین‌‏تر دندان پیشرفت کند و به درمان نیاز دارد.
  • پریودنتیت «پیوره» – وجود مداومِ پلاک، جرم و عفونت‌‏های باکتریایی باعث می‌‏شود لثه و بافت استخوانی نگه‌‏دارنده دندان، تخریب شوند که درنتیجه ممکن است به لق شدن و از دست دادن دندان منجر شود.

علت‌‏های بیماری لثه

  1. بهداشت ضعیف دهان و دندان

  2. سیگار کشیدن

  3. بیماری‌‏های مرتبط با سیستم ایمنی «سرطان، ایدز، دیابت»

  4. تنش‌‏های عاطفی

  5. تغذیه نامناسب

  6. مصرف بیش از حد قند که باعث بروز کاندیدیازیس می‌‏شود. «کاندیدیازیس یا برفک، همان عفونت قارچی است که می‌‏تواند نواحی مختلفی از بدن، مثل دهان را درگیر کند و توسط قارچ کاندیدا به‌‏وجود می‌‏آید.»

خبر خوب این است که با تغییر رژیم غذایی و سبک زندگی می‌‏توان همه این بیماری‌‏ها را بهبود بخشید.

 

غذاهایی که  به درمان بیماری لثه کمک می‌‏کنند

درمان بیماری لثه در خانه
مصرف روزانه دو تا سه فنجان چای سبز (George Dolgikh/Shutterstock)

‌‏اگر می‌‏خواهید بیماری‌‏های لثه را برطرف کنید، باید با یک رژیم غذایی سالم و سرشار از فیبر، ویتامین، مواد معدنی و چربی های مفید را شروع کنید؛ مثل:

ماهی‌‏های دریایی «ماهی غیرپرورشی» –  ماهی‌‏های سالمون، ساردین و ماهی خال خالی،  امگا۳ دارند که به کاهش التهاب کمک می‌‏کند.« امگا ۳، نوعی چربی است که دارای فواید زیادی برای سلامتی است»

آب سبزیجات تازه – التهابات را کم کرده و مواد مغذی مورد نیاز را تامین می‌‏کند.

جویدن آدامس‌‏های زایلیتول – زایلیتول  از تمجع باکتری‌‏ها جلوگیری می‌‏کند.

سیب و سبزیجات خام –  به صورت طبیعی می‌‏توانند دندان را تمیز کنند.

ویتامین های محلول در چربی – مصرف غذاهای سرشار از ویتامین‌‏های محلول در چربی، می‌‏تواند با التهاب لثه مبارزه کند. برخی از این غذاها عبارتند از: شیر خام، نارگیل، جگر گوساله، آبگوشت استخوان و گوشت حیوانات علف‌‏خوار.

بیشتر بخوانید: از فواید شگفت‌انگیز دوش آب گرم و آب سرد چه می‌دانید؟

بیشتر بخوانید: آیا تغییرات مغز در دوران بارداری، می‌تواند آمادگی زنان برای مادر شدن را افزایش دهد؟

غذاهایی که باعث بیماری لثه می‌‏شوند

عمده غذاهایی که به پوسیدگی دندان و بیماری لثه منجر می‌‏شوند، عبارتند از:

شکر –  مواد قندی، خوراک باکتری‌‏هاست. اجتناب از آنها در رژیم غذایی‌‏تان، برای سلامت لثه مهم است.

آب‌‏میوه –  آب‌‏میوه، پوششی از مواد قندی روی دندان ایجاد می‌‏کند که منبعی مغذی برای باکتری‌‏هاست.

غذاهای فرآوری شده – این غذاها مقدار زیادی مواد افزودنی و قندی دارند که رشد باکتری‌‏ها را تقویت می‌‏کنند.

غلات – غلات جوانه‌‏نزده و تخمیر نشده، حاوی اسید فیتیک هستند. اسید فیتیک، ترکیبی است که در بخش‌‏های مختلف گیاه یافت می‌‏شود و منبع ذخیره فسفر در غلات و دانه‌‏های روغنی است. این ماده می‌‏تواند التهاب لثه را افزایش دهد و  سریعا به قند تجزیه شود.

روغن‌‏های هیدروژنه شده – از جمله روغن نباتی، روغن کانولا، روغن ذرت و روغن سویا می‌‏توانند در لثه‌‏ها و بدن التهاب ایجاد کنند.

پنج درمان طبیعی عمده برای بیماری‌‏های لثه

این پنج شیوه طبیعی درمان بیماری لثه را امتحان کنید تا  بزودی شاهد نتایج خوب آنها باشید:

نخ دندان «یک  تا دو مرتبه در روز»

نخ‌‏دندان به حذف غذاهای باقی‌‏مانده از لابلای دندان‌‏ها کمک کرده و درنتیجه از رشد باکتری‌‏های مضر جلوگیری می‌‏کند.

اسانس‌‏های میخک و درخت چای «پنج میلی‌‏لیتر- دو بار در روز»

اسانس میخک و درخت چای را روی لثه خود بمالید و یا دندان‌‏های‌‏تان را با آنها مسواک بزنید، زیرا به دلیل خواص ضد باکتری خود از التهاب لثه جلوگیری کنند. می‌‏توانید برای رقیق کردن آنها از روغن‌‏های حامل مثل روغن نارگیل استفاده کنید.

کوآنزیم Q10 «۱۰۰ میلی‌‏گرم در روز»

می‌‏تواند تاثیری التیام‌‏بخش بر التهاب لثه داشته باشد.

ویتامین ث «هزار میلی‌‏گرم ، دوبار در روز»

ویتامین ث کمک می‌‏کند لثه‌‏ها محکم‌‏تر شده و بافت سالمی تشکیل شود.

چای سبز«یک تا سه فنجان در روز»

پلی‌‏فنول‌‏های موجود در چای سبز با التهاب لثه مبارزه می‌‏کنند، البته قبل نوشیدن آن، مطمئن شوید که شیرین نیست.

درمانی جالب با روغن نارگیل

شیوه‌‏ای از درمان‌‏های سنتی برای دندان وجود دارد «عمدتا در طب هندی»، که با کمک روغن‌‏هایی مثل روغن نارگیل انجام می‌‏شود و می‌‏تواند برعلیه التهاب لثه عمل کرده و سلامت لثه و دندان را تقویت کند.هر روز، در یک قاشق مرباخوری روغن نارگیل، دو قطره اسانس ضد باکتریایی، مثل میخک بریزید و به مدت پنج تا ۲۰ دقیقه، در دهان‌‏تان بچرخانید. سپس آن را بیرون ریخته و با آب گرم دهان خود را بشویید. صبح‌‏ها بلافاصله بعد از بیدار شدن از خواب، زمانی خوبی برای انجام این کار است. (https://draxe.com/oil-pulling-coconut-oil/)

دکترجاش اَکس، یک دکتر طب طبیعی، متخصص تغذیه بالینی و نویسنده پراشتیاقی است برای کمک به مردم، تا به آنها بگوید که چطوربه‌‏جای دارو، از غذای مناسب برای سلامتی بیشتر بهره ببرند. او به‌‏تازگی دو کتاب در همین مورد نوشته است؛ به نام‌‏های «Eat Dirt» و«Gut Repair Cookbook». او یکی از بزرگترین وب سایت‌‏های سلامتی را نیز راه‌‏اندازی کرده است: DrAxe.com

بیشتر بخوانید: مصرف شکر خانواده‌‌‏تان را به کمترین میزان برسانید

بیشتر بخوانید: تفاوت بین تمرکز ذهن و مدیتیشن چیست؟

بیشتر بخوانید: پنج غذای مفید برای داشتن پوستی سالم و شاداب

 

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی