بیماری التهاب لثه یا «ژنژیویت»، نوعی عفونت است که بافت حمایت کننده دندان «لثه» را مبتلا میکند. اگرچه این بیماری با ایجاد حفره در دندان یا «کرمخوردگی» فرق دارد، ولی هردوی آنها را با کمک درمانهای طبیعی نیز میتوان برطرف کرد.
شایعترین مشکلات دهان و لثه، بیماریهای مرتبط با بافتهای نگهدارنده دندانها «پریودنتال» هستند. در این نوع بیماریهای دهان، عفونتهای باکتریایی باعث ایجاد التهاب شده و در نهایت به تخریب لثهها و سایر بافتهای نگهدارنده اطراف دندان منجر میشوند.
پلاک دندانی، لایهای فیلمی و چسبنده است که بهطور مداوم روی دندان و اطراف لثهها تشکیل میشود و محیطی برای سکونت باکتریهاست. اگر این پلاک مرتبا تمیز نشود، به مادهای سختتر تبدیل شده که به آن «تارتار» میگویند. درواقع تارتار، همان پلاکِ سختشده است که به زیر خط لثه وسطح دندانها میچسبد و عموما به نام جرم دندان شناخته شده است. پلاک، تارتار و باکتریهای موجود در آنها، لثهها را تحریک و ملتهب میکنند. پیشرفت بیماری پریودنتال بهصورت زیر است:
- ژنژیویت « التهاب لثه» – لثه ها قرمز و متورم شده و به آسانی خونریزی میکنند.
- پاکتهای پریودنتال – پلاکهای میکروبی زیر خط لثه تشکیل شده و باعث شکلگیری «پاکتها» میشوند. پاکت، فضا یا شیاری است که بین لثه و اطراف دندان وجود دارد و اگر عمق آن از حد طبیعی بیشتر شود، اتصال بین دندان و لثه را تخریب میکند که این عارضه میتواند کم کم به نواحی پایینتر دندان پیشرفت کند و به درمان نیاز دارد.
- پریودنتیت «پیوره» – وجود مداومِ پلاک، جرم و عفونتهای باکتریایی باعث میشود لثه و بافت استخوانی نگهدارنده دندان، تخریب شوند که درنتیجه ممکن است به لق شدن و از دست دادن دندان منجر شود.
علتهای بیماری لثه
-
بهداشت ضعیف دهان و دندان
-
سیگار کشیدن
-
بیماریهای مرتبط با سیستم ایمنی «سرطان، ایدز، دیابت»
-
تنشهای عاطفی
-
تغذیه نامناسب
-
مصرف بیش از حد قند که باعث بروز کاندیدیازیس میشود. «کاندیدیازیس یا برفک، همان عفونت قارچی است که میتواند نواحی مختلفی از بدن، مثل دهان را درگیر کند و توسط قارچ کاندیدا بهوجود میآید.»
خبر خوب این است که با تغییر رژیم غذایی و سبک زندگی میتوان همه این بیماریها را بهبود بخشید.
غذاهایی که به درمان بیماری لثه کمک میکنند
اگر میخواهید بیماریهای لثه را برطرف کنید، باید با یک رژیم غذایی سالم و سرشار از فیبر، ویتامین، مواد معدنی و چربی های مفید را شروع کنید؛ مثل:
ماهیهای دریایی «ماهی غیرپرورشی» – ماهیهای سالمون، ساردین و ماهی خال خالی، امگا۳ دارند که به کاهش التهاب کمک میکند.« امگا ۳، نوعی چربی است که دارای فواید زیادی برای سلامتی است»
آب سبزیجات تازه – التهابات را کم کرده و مواد مغذی مورد نیاز را تامین میکند.
جویدن آدامسهای زایلیتول – زایلیتول از تمجع باکتریها جلوگیری میکند.
سیب و سبزیجات خام – به صورت طبیعی میتوانند دندان را تمیز کنند.
ویتامین های محلول در چربی – مصرف غذاهای سرشار از ویتامینهای محلول در چربی، میتواند با التهاب لثه مبارزه کند. برخی از این غذاها عبارتند از: شیر خام، نارگیل، جگر گوساله، آبگوشت استخوان و گوشت حیوانات علفخوار.
بیشتر بخوانید: از فواید شگفتانگیز دوش آب گرم و آب سرد چه میدانید؟
بیشتر بخوانید: آیا تغییرات مغز در دوران بارداری، میتواند آمادگی زنان برای مادر شدن را افزایش دهد؟
غذاهایی که باعث بیماری لثه میشوند
عمده غذاهایی که به پوسیدگی دندان و بیماری لثه منجر میشوند، عبارتند از:
شکر – مواد قندی، خوراک باکتریهاست. اجتناب از آنها در رژیم غذاییتان، برای سلامت لثه مهم است.
آبمیوه – آبمیوه، پوششی از مواد قندی روی دندان ایجاد میکند که منبعی مغذی برای باکتریهاست.
غذاهای فرآوری شده – این غذاها مقدار زیادی مواد افزودنی و قندی دارند که رشد باکتریها را تقویت میکنند.
غلات – غلات جوانهنزده و تخمیر نشده، حاوی اسید فیتیک هستند. اسید فیتیک، ترکیبی است که در بخشهای مختلف گیاه یافت میشود و منبع ذخیره فسفر در غلات و دانههای روغنی است. این ماده میتواند التهاب لثه را افزایش دهد و سریعا به قند تجزیه شود.
روغنهای هیدروژنه شده – از جمله روغن نباتی، روغن کانولا، روغن ذرت و روغن سویا میتوانند در لثهها و بدن التهاب ایجاد کنند.
پنج درمان طبیعی عمده برای بیماریهای لثه
این پنج شیوه طبیعی درمان بیماری لثه را امتحان کنید تا بزودی شاهد نتایج خوب آنها باشید:
نخ دندان «یک تا دو مرتبه در روز»
نخدندان به حذف غذاهای باقیمانده از لابلای دندانها کمک کرده و درنتیجه از رشد باکتریهای مضر جلوگیری میکند.
اسانسهای میخک و درخت چای «پنج میلیلیتر- دو بار در روز»
اسانس میخک و درخت چای را روی لثه خود بمالید و یا دندانهایتان را با آنها مسواک بزنید، زیرا به دلیل خواص ضد باکتری خود از التهاب لثه جلوگیری کنند. میتوانید برای رقیق کردن آنها از روغنهای حامل مثل روغن نارگیل استفاده کنید.
کوآنزیم Q10 «۱۰۰ میلیگرم در روز»
میتواند تاثیری التیامبخش بر التهاب لثه داشته باشد.
ویتامین ث «هزار میلیگرم ، دوبار در روز»
ویتامین ث کمک میکند لثهها محکمتر شده و بافت سالمی تشکیل شود.
چای سبز«یک تا سه فنجان در روز»
پلیفنولهای موجود در چای سبز با التهاب لثه مبارزه میکنند، البته قبل نوشیدن آن، مطمئن شوید که شیرین نیست.
درمانی جالب با روغن نارگیل
شیوهای از درمانهای سنتی برای دندان وجود دارد «عمدتا در طب هندی»، که با کمک روغنهایی مثل روغن نارگیل انجام میشود و میتواند برعلیه التهاب لثه عمل کرده و سلامت لثه و دندان را تقویت کند.هر روز، در یک قاشق مرباخوری روغن نارگیل، دو قطره اسانس ضد باکتریایی، مثل میخک بریزید و به مدت پنج تا ۲۰ دقیقه، در دهانتان بچرخانید. سپس آن را بیرون ریخته و با آب گرم دهان خود را بشویید. صبحها بلافاصله بعد از بیدار شدن از خواب، زمانی خوبی برای انجام این کار است. (https://draxe.com/oil-pulling-coconut-oil/)
دکترجاش اَکس، یک دکتر طب طبیعی، متخصص تغذیه بالینی و نویسنده پراشتیاقی است برای کمک به مردم، تا به آنها بگوید که چطوربهجای دارو، از غذای مناسب برای سلامتی بیشتر بهره ببرند. او بهتازگی دو کتاب در همین مورد نوشته است؛ به نامهای «Eat Dirt» و«Gut Repair Cookbook». او یکی از بزرگترین وب سایتهای سلامتی را نیز راهاندازی کرده است: DrAxe.com
بیشتر بخوانید: مصرف شکر خانوادهتان را به کمترین میزان برسانید
بیشتر بخوانید: تفاوت بین تمرکز ذهن و مدیتیشن چیست؟
بیشتر بخوانید: پنج غذای مفید برای داشتن پوستی سالم و شاداب