تبریک اخیر سخنگوی وزارت خارجه چین به جو بایدن نامزد انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده مفسران چین را بر آن داشته تا به تحلیل چرایی تغییر مسیر پکن از سخنان قبلیاش مبنی بر انتظار برای اعلام نهایی نتایج انتخاب ریاست جمهوری امریکا پیش از تبریک به برندهی نهایی بپردازند.
نتایج انتخابات ایالات متحده هنوز کاملاً نهایی نشده، تا جایی که قرار است آرای چندین ایالت بازشماری شوند و در چند ایالت دیگر نیز چالشها و دعاوی حقوقی فراوانی وجود دارد.
با وجود اینکه جو بایدن نامزد حزب دموکرات و معاون سابق رئیسجمهور آمریکا، باراک اوباما در تاریخ ۷ نوامبر پیروزی خود را اعلام کرده؛ اما دونالد ترامپ هنوز این ادعا را نپذیرفته و مدعی است وجود تقلب گسترده و سازمان یافته منجر به انحراف در شمارش و نتایج آرا شده است.
در تاریخ ۹ نوامبر، وانگ ونبین سخنگوی وزارت امور خارجهی چین طی جلسهی مطبوعاتی روزانهی خود در پکن اینگونه بیان کرده بود که پکن تا «تعیین نهایی نتایج مطابق با قوانین و آیین-نامههای ایالات متحده» صبر خواهد کرد.
در جلسه مطبوعاتی دیگری در تاریخ ۱۳ نوامبر نیز یکی از خبرنگاران مجدداً از آقای وانگ پرسید چرا چین هنوز به جو بایدن تبریک نگفته است. پاسخ او اینچنین بود: «دولت چین به دقت واکنشها و نظرات موجود نسبت به انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده را در داخل و خارج این کشور رصد کرده و با احترام به مردم امریکا، به آقای بایدن و خانم هریس تبریک میگوید.» او همچنین تأکید کرد: «ما درک میکنیم که نتیجه این انتخابات نهایتاً با توجه به قوانین و آیین-نامههای کشور آمریکا تعیین خواهد شد.»
اما پس از پاسخگویی اینچنینی آقای وانگ، تلویزیون دولتی چین CCTV در هنگام پخش گزارش این جلسه مطبوعاتی هیچ اشارهای به تبریک او نکرد. در همین حال رسانه دولتی شینهوا از این تیتر استفاده کرد: «وزارت خارجه به آقای بایدن و خانم هریس تبریک گفت» تا تأکید کرده باشد این گفته صرفاً از سوی این وزارتخانه بوده است.
در عین حال تانگ هائو مفسر روابط چین و امریکا خاطرنشان کرد چهار سال قبل زمانی که دونالد ترامپ پیروز انتخابات ریاست جمهوری شد، «پکن به سرعت اعلام کرد رهبر چین شی جینپینگ نامهای رسمی برای تبریک به ترامپ رئیس جمهور منتخب ارسال کرده است. همچنین شینهوا در مقالهای طولانی به گزارش درباره این نامه پرداخت… اما پیام تبریکی که هماکنون ارائه شده با ابهامات زیادی روبروست.»
او همچنین اشاره میکند آقای وانگ تنها به نام آقای بایدن و خانم هریس اشاره کرده و نگفته آنها را با عنوان «رئیس جمهور و معاون او» به رسمیت میشناسد. تحلیل تانگ بیانگر این است که چین اگرچه ترجیح میدهد بایدن پیروز انتخابات شود، اما در عین حال تمایلی ندارد ترامپ را عصبانی کند تا سیاستهای سختگیرانه او نسبت به این کشور تقویت شود.
تانگ جینگیوان مفسر دیگر در این زمینه بر این باور است که حزب کمونیست چین در حال ارسال «واکنشی نشانگر مقابله به مثل در برابر جدیدترین سیاستهای ترامپ» است. او همچنین میگوید بسیار غیرمعمول است که اگر واقعا چین بایدن را برنده نهایی انتخابات میداند، شی جینپینگ رهبر حزب هیچگونه تبریک رسمی ارسال نکرده باشد.
دونالد ترامپ در تاریخ ۱۲ نوامبر با اشاره به تهدیدهای امنیت ملی، سیاست خارجی و اقتصاد ایالات متحدهی امریکا، دستوری اجرایی به منظور جلوگیری از سرمایهگذاری این کشور در شرکتهای چینی که با ارتش در ارتباط هستند صادر کرد. در همین روز مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده در مصاحبه با برنامه تلویزیونی هیو هیوویت سخنانی دربارهی تهدیدهای دولت چین بر علیه تایوان ابراز داشت. پمپئو گفت تایوان هرگز بخشی از چین کمونیست نبوده است. این در حالی است که دولت چین همواره این جزیره خودمختار را بخشی از قلمرو خود دانسته و هرگونه ادعا درباره حاکمیت تایوان را خط قرمز تلقی میکند.
پمپئو در این مصاحبه گفته: «ما باید به تعهدات پر تعداد خود احترام بگذاریم. شما بیانیههای ما در راستای احترام به فروش سلاح به دولت تایوان و کمک به ارتقای وضعیت دفاعی این کشور را شنیدهاید.»
تانگ اینگونه تحلیل میکند که پکن با ابراز تبریک به شکل مبهم، نارضایتی خود از مواضع تند و سرسختانه ایالات متحده نسبت به چین را نشان میدهد.
مطالب دیگر:
وکیل ترامپ: «کشور ما در حال جنگ با چین کمونیست است، جنگ نیکی علیه پلیدی»
رایدهندگان ایالت ویسکانسین برای حذف بیش از ۷۹۲ هزار رای در ۳ شهرستان، دادخواست ارائه دادهاند
ترامپ: بایدن فقط از نظر رسانههای جعلی برنده انتخابات شده است