Search
Asset 2

چرا بعضی از ما عاشق خوردنی‌‌‌‏های شیرین هستیم؟

علاقه به شیرینی جات
(N K/Shutterstock)
علاقه به شیرینی جات
(N K/Shutterstock)

گاها تعد‌‌‌‏ادی از مراجعینِ طب سوزنی‌‌‌‏‌‌‌‏ام، می‌گویند درمقابل خوردن شیرینی‌‌‌‏جات نمی‌‌‌‏توانند مقاومت کنند! بعضی از آنها هنگام کار کردن، باید حتما ظرف آب نبات کنار دست‌‌‌‏شان باشد، برخی نمی‌توانند از شیرینیِ بعد از شام صرف‌‌‌‏نظر کنند و عده‌‌‌‏ای نیز درتمام طول روز، به خوردن چیزهای شیرین تمایل دارند.

مطمئنا شکر مضرات خود را دارد. آن صرفا منبعی از کالری و فاقد مواد مغذی مفید است؛ ضمنا زمینه‌‌‌‏ساز دیابت نوع ۲ بوده و باعث چاقی می‌شود. باوجودی‌‌‌‏که مصرف بیش‌‌‌‏ازحد شیرینی‌‌‌‏جات، ‌‌‌‏در درازمدت عوارضی دارد، بسیاری از مردم چنان به خوردن مواد قندی ولع دارند که انگار برای زندگی‌‌‌‏شان حیاتی است! این چه چیزی را نشان می‌دهد؟

طب چینی گفتنی‌‌‌‏های زیادی درباره مواد قندی و شیرین دارد و این‌‌‌‏که چرا بسیاری، تااین‌‌‌‏حد به آنها وابسته‌‌‌‏اند؟

بعضی افراد معتقدند این مواد، گرچه درظاهر خوشمزه، ولی کلا مضرند! بااین‌‌‌‏حال ازنظر طب چینی، هر خوردنی شیرینی ضرورتا برای‌‌‌‏تان بد نیست. غذاهایی که شیرین هستند اما ارزش تغذیه ای دارند، دردسته شیرینی‌‌‌‏های کامل جای می‌گیرند. میوه‌‌‌‏های تازه و خشک، هویج، عسل، برخی از غلات و حتی بعضی از شکلات‌‌‌‏هایی که دانه‌‌‌‏‌‌‌‏های آجیل یا میوه دارند، یا کیک هویج را می‌توان در گروه شیرینی‌‌‌‏های کامل قرار داد. ازطرف دیگر، نوشیدنی‌‌‌‏های گازدار و شیرین، دونات‌‌‌‏ها و آب‌‌‌‏نبا‌‌‌‏ت‌‌‌‏ها و… جزو شیرینی‌‌‌‏های فاقدارزش غذایی درنظرگرفته می‌شوند، زیرا مواد مغذی در آنها به‌‌‌‏سختی یافت می‌‌‌‏شوند.

مصرف شکر خانواده‌‌‏تان را به کمترین میزان برسانید

علایم ازحال‌‌‏رفتن و گرمازدگی در تابستان و راه‌‌‏های جلوگیری از آن

این‌‌‌‏که شما به غذاهایِ با طعم شیرین تمایل دارید، عموما مربوط به انرژی است. زیرا، هرچه می‌خورید دربدن شکسته شده و به گلوکز یا « قند ساده» تبدیل می‌‌‌‏‌شود، که منبع اصلی سوخت بدن است. یکی از مهم‌‌‌‏ترین کارهایی که طی هضم غذا انجام می‌شود، تبدیل‌‌‌‏کردن غذای مصرفی به گلوکز بوده، که برای انجام کارهای روزمره، انرژی موردنیاز را  تامین می‌کند. در طب چینی، وظایف روزمره بدن شامل مواردی است مثل: مهیا کردن سیستم ایمنی، حفظ دمای بدن، حرکت، هضم غذا و فعالیت‌‌‌‏های ذهنی.

وقتی برای خوردن مواد شیرین ولع دارید، اساسا به این معنی است که بدن‌‌‌‏تان به انرژی نیاز دارد. دلایل متعددی وجود دارد که چرا بدن شما انرژی مود نیازش را دریافت نمی‌کند؛ در زیر چند مورد از آنها ذکر شده است:

  • تغذیه نامناسب: شاید کالری کافی به بدن‌‌‌‏تان نمی‌‌‌‏رسد، یا کیفیت غذای‌‌‌‏ دریافتی خوب نیست، یا غذایی که می‌‌‌‏خورید، مناسب بدن شما نیست. اگر آنچه می‌خورید، نتواند به مدت بیشتری ذخایرانرژی‌‌‌‏ بدن‌‌‌‏تان را تامین کند، احتمالا خیلی زود به غذاهای شیرین رو می‌‌‌‏آورید تا انرژی را افزایش دهید.

  • هضم نامناسب: وظیفه دستگاه گوارش این است که غذا را به انرژی و مواد مغذی تبدیل کند. پس اگربه هردلیلی، این سیستم به مشکل برخورد کند، فرایند هضم به‌‌‌‏طور موثر انجام نمی‌شود. برخی از نشانه‌‌‌‏های چنین مشکلاتی عبارتنداز: خستگی، بی حالی و هر نوع علامت سوهاضمه- از نفخ و سروصدای شکم گرفته… تا تهوع، درد معده، کم‌‌‌‏اشتهایی، سوزش معده و مشکلات روده‌‌‌‏ای.

 

  • استرس: درواقع استرس، به اختلال درعملکرد سیستم گوارش منتهی می‌‌‌‏شود. وقتی از نظر احساسی ناراحتید، اضطراب دارید یا تحت فشار عصبی هستید، معمولا فرایند هضم غذا دچار اختلال می‌شود. به‌‌‌‏همین دلیل گفته شده که روده ، «مغز دوم» است. هنگام تنش‌‌‌‏های عصبی و عاطفی، بدن شما در وضعیت «جنگ یا گریز» قرار می‌‌‌‏گیرد و انرژی را به بخش‌‌‌‏هایی از بدن می‌‌‌‏فرستد که در آن لحظه به آن نیاز دارند، بنابراین سایر قسمت‌‌‌‏هایی که ضروری نیستند از انرژی محروم می‌‌‌‏شوند، مثل: سیستم گوارش، ایمنی و برخی عملکردهای حافظه.

افراد خوش بین چگونه می‌‏اندیشند

چرا خشمگین و پرخاشگر می‌‌‏شویم و چگونه می توانیم آن را کنترل کنیم

 

  • تاثیر کیفت منابع غذایی: جالب است بدانید که کیفیت منابع غذایی، یک عامل غیرمستقیم در تمایل ما به سمت موادقندی است! امروزه، مواد غذایی زراعی یا تولیدشده در کارخانه، الزاما انرژی مورد نیاز بدن‌‌‌‏ را تامین نمی‌‌‌‏کنند. کاشت هرساله محصولات کشاورزی در همان زمین سال قبل، باعث شده است که خاک به‌‌‌‏تدریج از مواد معدنی و مغذی تهی شده و درنتیجه، ارزش غذایی محصولات نیز کمتروکمتر شود. به‌‌‌‏علاوه، اکثر غذاهای ما فرایندشده است و پروسه‌‌‌‏های مختلفی را از سر گذرانده تا آماده مصرف در حجم بالا شود. اینها غذاهایی نیستند که مادربزرگ‌‌‌‏های‌‌‌‏مان می‌خوردند و متاسفانه، همان مقدار ماده مغذی را نیز ندارند. بنابراین تعداد زیادی از ما، کمبود انرژی بدن خود را، با مصرف شیرینی‌‌‌‏جات جبران می‌‌‌‏کنیم.

 

  • نقش مواد قندی در کمک به هضم غذا: در طب چینی، هر یک از اعضای بدن، با طعمی مرتبط است. مقدار کمی از آن طعم، باعث افزایش کارآیی آن سیستم می‌شود؛ اما وقتی مقدارش بیش‌‌‌‏ازحد شود،  عملکرد بخش مربوطه را مختل می‌کند. شیرینی طعمی است که با سیستم گوارش مرتبط است، و این بخش در طب چینی شامل معده/ طحال می‌‌‌‏شود. بیشتر مردم بعد از اتمام غذا، کمی خوردنی شیرین می‌خواهند تا به هضم غذای‌‌‌‏شان کمک کند. در زمان‌‌‌‏های گذشته، مقداری خرما یا میوه خشک به‌‌‌‏این‌‌‌‏دلیل مصرف می‌شد. ولی امروزه، چیز کیک، بستنی، کلوچه، بیسکویت و… استفاده می‌شود که فقط دستگاه گوارش را مختل کرده و نیاز به مصرف بیشتر شیرینی را تشدید می‌کند.

اگر ولع غیرقابل‌‌‌‏کنترلی برای مواد غذایی شیرین دارید، خیلی نگران نباشید. سیستم گوارش خود را چک کنید. ببینید آیا می‌‌‌‏توانید به بهبود آن کمک کنید؟ آیا زندگی‌‌‌‏تان بیش‌‌‌‏ازحد پراسترس است؟ انواع متنوعی از غذاهای با کیفیت خوب را مصرف می‌کنید یا اهمیتی به تغذیه خود نمی‌‌‌‏دهید؟ پرانرژی هستید یا دائما احساس کسالت و خستگی دارید؟ شاید وقت آن باشد که با یک متخصص مشورت کنید. به‌‌‌‏ویژه متخصصان طب چینی، می‌توانند به شما کمک کنند تا منبع این میل شدید را پیدا کرده و آن را کنترل کنید.

لین جافه، متخصص طب سوزنی و نویسنده «گام‌‌‌‏های ساده: اصول چینی برای سلامت بهتر» است. این مقاله در سایت « AcupunctureTwinCities.com » منتشر شده است.

مطالب دیگر:

مروری بر کشتار سرخ و مرگ میلیون‌‏ها تن در روسیه (قسمت اول)

مروری بر کشتار سرخ و مرگ میلیون‌‏ها تن در روسیه (قسمت دوم)

بدن راهبی که ۸۰ سال پس از مرگ سالم باقی مانده است

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی