Search
Asset 2

چرا جنگ تعرفه‌‌‌‌‏های آمریکا و چین، به ضرر چین تمام می‌‌‌‌‌‏شود؟

چنگ تعرفه های چین و آمریکا
دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده و شی جین‌‌‌‌‌‌‏پینگ، رهبر چین در مراسم خوش آمد گویی در تالار بزرگ مردم در پکن، ۹ نوامبر ۲۰۱۷ (Nicolas Asfouri/AFP/Getty Images)
چنگ تعرفه های چین و آمریکا
دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده و شی جین‌‌‌‌‌‌‏پینگ، رهبر چین در مراسم خوش آمد گویی در تالار بزرگ مردم در پکن، ۹ نوامبر ۲۰۱۷ (Nicolas Asfouri/AFP/Getty Images)

تنها با اعمال بخش اندکی از تعرفه‌‌‌‌‌‏ها برای واردات از چین از طرف ایالات متحده آمریکا، چین تاثیر آن را بر اقتصاد کشورش احساس کرده است؛ چرا که مانع دسترسی چینی‌‌‌‌‌‏ها به بزرگترین مصرف کنندگان خارج از کشور شده است.

سهام چین شروع به کاهش کرده است و جنگ تجاری مداوم منجر به برانگیختن احساسات ناخوشایند در میان سرمایه گذاران می‌‌‌‌‌‏شود. گرچه پکن تعرفه های متقابل را اعمال می‌‌‌‌‌‏کند، بازارهای ایالات متحده با ثبات و حتی رشد مواجه شده‌‌‌‌‌‏اند.

دولت ترامپ تعرفه ۲۵ درصدی را به ارزش ۳۴ میلیارد دلار کالاهای چینی اعمال کرده است که در روزهای آینده به ۵۰ میلیارد دلار افزایش خواهد یافت. چین با تعرفه‌‌‌‌‌‏های مشابه خود در صادرات آمریکا پاسخ داده است.

ایالات متحده اعلام کرده است که تعرفه ۱۰ درصدی بیشتر از ۲۰۰ میلیارد دلار از واردات چین در راه است که در چند ماه آینده به اجرا در می‌‌‌‌‌‏آید.

کل صادرات چین در سال ۲۰۱۷ حدود ۲ تریلیون دلار، که یک پنجم آن به مقصد ایالات متحده بوده است. تولید ناخالص ملی چین در سال ۲۰۱۷، ۱۲ تریلیون دلار بود که کل صادرات به ایالات متحده سه و نیم درصد از تولید ناخالص داخلی چین را تشکیل می‌‌‌‌‌‏دهد.

در طرف مقابل، صادرات ایالات متحده به چین در سال ۲۰۱۷، تنها ۱۳۰ میلیارد دلار بود که با تولید ناخالص داخلی این کشور نزدیک به ۲۰ تریلیون دلار، صادرات به چین تنها حدود ۷ دهم درصد از تولید ناخالص داخلی ایالات متحده را تشکیل می‌‌‌‌‌‏دهد.

«فرانک شیه»، استاد دانشکده مدیریت اقتصادی دانشگاه کارولینای جنوبی معتقد است که «تکیه به صادرات برای ایالات متحده مهم نیست؛ اما برای چین اهمیت بسیار زیادی دارد. … اگر چین تجارت خود را با ایالات متحده از دست بدهد، اقتصادش دوام نخواهد آورد.»

واشنگتن می گوید که چین به شیوه‌‌‌‌‌‏های ناعادلانه کسری تجاری کلان و سرقت حق مالکیت فکر را به اجرا می‌‌‌‌‌‏گذارد. دولت ترامپ نیز در واکنش به این امر، تعرفه‌‌‌‌‌‏ها و محدودیت‌‌‌‌‌‏های سرمایه گذاری را وضع کرده است.

سقوط اژدهای سرخ

ذخایر ارز خارجی چین امسال بیش از ۳ تریلیون دلار است. این ذخایر از زمان پیوستن این کشور به سازمان تجارت جهانی به طور پیوسته افزایش یافته است. دلیل آن حفظ مازاد عظیم تجارت چین با شرکای تجاری خود است؛ با وجود اینکه این شرکا از اینکه پکن طبق قوانین بازی نمی‌‌‌‌‌‏کند، شکایت می‌‌‌‌‌‏کنند.

شیه می‌‌‌‌‌‏گوید که این ذخایر برای بهبود زندگی مردم چین یا کمک به افراد محتاج نیست؛ در عوض، این پول به نفع سران حزب کمونیست چین استفاده می‌‌‌‌‌‏شود.

«در سال ۱۹۸۹، پس از کشتار میدان تیان آن من، رژیم کمونیست تقریبا سقوط کرد. آنها فکر کردند که کنترل چین را از دست خواهند داد … آنها آماده رفتن بودند. در آن زمان ۶۰ میلیارد دلار را به حساب های بانکی سوئیس منتقل کردند.»

«این همه پولی بود که آن زمان داشتند که البته اکنون خیلی بیشتراز آن دارند. از آن به عنوان پشتوانه برای سران حزب کمونیست استفاده می‌‌‌‌‌‏کنند … این پول نه تنها برای تامین سبک زندگی لوکس سران است، بلکه سرمایه‌‌‌‌‌‏ای است برای سرکوب مخالفان و گروه‌‌‌‌‌‏هایی که مورد هدف حزب در داخل قرار گرفته‌‌‌‌‌‏اند و همچنین برای کنترل مردم و دولت‌‌‌‌‌‏های خارج از چین.»

نمونه‌‌‌‌‌‏هایی از جمله پرداخت پول به کشور‌‌‌‌‌‏های کوچک آفریقایی برای خرید حمایت در شورای حقوق بشر، خرید حمایت از کشور‌‌‌‌‌‏ها که علیه ایالات متحده عمل کنند؛ و تأسیس موسسات کنفوسیوس در دانشگاه‌‌‌‌‌‏های سراسر جهان که سلاح سیاسی رژیم به منظور گسترش قدرت نرم یا حتی برای جاسوسی است.

بیشتر بخوانید: موسسات کنفوسیوس : قدرت نرم چین در نفوذ به کشور‌‌‏های دیگر

شیه معتقد است، «پول اساس بقای رژیم کمونیستی چین است … به همین دلیل تعرفه‌‌‌‏های ایالات متحده برای حکومت کمونیستی چین زیان‌‌‌‌‌‏آور است … آنها نمی‌‌‌‌‌‏توانند قدرت خود را بدون حمایت مالی حفظ کنند. آنها نمی‌‌‌‌‌‏توانند سرکوب، آزار و اذیت و قدرت خود را ادامه دهند.»

دیدگاه بیان شده در این مقاله نظرات نویسنده است و لزوما منعکس کننده دیدگاه اپک تایمز نیست.

مطالب دیگر:

نقاشی ترامپ درآمد : عبور از باتلاق

کمونیسم ۱۰۰ میلیون نفر را در قرن بیستم کشته است؛ به قربانیان کمونیسم توهین نکنید

وقتی کنفسیوس به ملاقات لائوذی رفت

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی