Search
Asset 2

چرا پایان دوران ماسه‌های نفتی کانادا نزدیک است؟

تجهیزات سانکور در نزدیکی فورت مکموری، استان آلبرتا، کانادا (The Canadian Press/Jeff McIntosh)

تحلیلگران کانادایی: حتی اگر قیمت نفت افزایش یابد، بعید است به این زودی پولی خرج پروژه‌‏های جدید ماسه‌‏های نفتی شود

تجهیزات سانکور در نزدیکی فورت مکموری، استان آلبرتا، کانادا (The Canadian Press/Jeff McIntosh)
تجهیزات سانکور در نزدیکی فورت مکموری، استان آلبرتا، کانادا (The Canadian Press/Jeff McIntosh)

احتمالا روز‌‏های خوب گذشته که سرمایه داران پول‌‏های خود را به پای پروژه‌‏های زمین‌‏های جدید ماسه‌‏های نفتی می‌‏ریختند به سر آمده است و پایان دوران ماسه‌های نفتی کانادا نزدیک است.

به عقیده تحلیل‌گرانی چون «جکی فورست»، مدیر کل تحقیقات انرژی در شرکت سرمایه‌گذاری ARC، پروژه‌‏های بلند مدت ماسه‌‏های نفتی، نیازمند سرمایه اولیه کلان است که برگشت سود و سرمایه طی ده‌‏ها سال آرام و تدریجی صورت می‌‏گیرد. در حالی‌‏که پروژه‌های نفتی «شیل» (سنگ نفتی) در ایالات متحده آمریکا، بازگشت فوری سرمایه دارند. بنابراین سرمایه گذاری در پروژه‌‏های ماسه‌‏های نفتی در کانادا دور از ذهن به نظر می‌رسد.

فورست گفت: «حتی اگر قیمت نفت بالا رود، به دلیل نگرانی از نوسانات قیمت، احتیاط‌‏های زیادی پیش رو خواهیم داشت.»

فورست در ادامه گفت که در عوض بیشتر سرمایه‌گذاری‌های ماسه‌های نفتی به سمت پروژه‌های شیل آمریکا می‌روند. این سرمایه‌ گذاری‌‏های کوچک روبه رشد در آینده پروژ‌های بزرگ موجود و زیر ساخت‌هایشان را که برای تبدیل ماسه نفتی به نفت سنگین قابل پمپاژ استفاده می‌شوند، گسترش می‌‏دهند.

«ناتان نِمِت»، محقق گفت که تصمیم اُپِک در اواخر ماه نوامبر مبنی بر کاهش تولید نفت از ۳۳.۸ میلیون بشکه به ۳۲.۵ میلیون بشکه در روز تاثیر محسوسی بر روی این صنعت خواهد گذاشت و سود آن عاید کمپانی‌های نفتی آمریکایی می‌گردد.

کاهش تولید نفت باعث ثبات در نوسانات قیمت می‌شود و مشکل ظرفیت اضافی ذخایر نفتی که در حال رشد است را حل می‌کند. تنها موضوع این‌است که آیا سایر کشورهای عضو اپک به تعهدات خود مبنی بر کاهش تولید پایبند خواهند ماند؟

نمت گفت که اگر اینطور باشد، به ایجاد توازن بین عرضه و تقاضا کمک خواهد کرد.

با ظهور نفت شل در آمریکا پویایی در بازار نفت به طرز تاسف باری تغییر کرده است.

 متیو فوس، وزارت انرژی آلبرتا

جایگاه ماسه‌های نفتی

«مارک اوبراستوتر»، مدیر ارشد پژوهش اکتشاف و تولید در وود مکنزی گفت به‌دلیل اینکه اجرای پروژه‌های ماسه‌های نفتی مستلزم زمان طولانی و صرف هزینه‌‏های بالا است، سرمایه‌‏گذاری‌‏های صورت گرفته در پروژ‌های خیلی بزرگ هنوز تاثیر ‌گذارند … در سال‌های آینده در این بخش همچنان شاهد رشد خواهیم بود.

شرکت‌هایی مانند «کونوکو فیلیپس» و «دوون انرژی» که سهم عمده‌ای در پروژه‌های ماسه‌های نفتی و نفت شیل (سنگ نفتی) آمریکا دارند، بیشترین سرمایه و تمرکز خود را روی نفت شیل در آمریکا که پروژه‌ها ارزان‌تر، نوسان قیمت کمتر و بازگشت سرمایه سریع‌تر است، گذاشته‌اند و برنامه ریزی آینده بر این اساس خواهد بود.

تحلیلگران می‌گویند در حالی که پروژه‌های ماسه‌های نفتی قادرند در نهایت نفت را با قیمت بشکه‌ای  کمتر از ۸ دلار پمپ کنند، ولی این امر سالها طول می‌کشد و سرمایه‌گذاران بسیار کمی قادر به تحمل این زمان طولانی هستند.

یکی از ویژگی‌های خاص پروژه‌های تولیدی ماسه‌های نفتی این‌است که اگر این پروژه‌ها پس از آماده شدن برای استخراج، متوقف شوند، باعث آسیب دائمی به مخازن آن می‌شود و این دلیلی است برای اینکه شرکت‌ها امیدشان را به افزایش قیمت در کوتاه مدت از دست بدهند.

خطوط لوله

با ادامه رشد تولید فعلی، کانادا برای تغذیه پالایشگاه‌‏ها در برخی مناطق ایالات متحده از طریق کامیون، نیاز به گسترش خطوط لوله دارد و این امر نیازمند میلیاردها دلار سرمایه است.

انجمن کانادایی تولید کنندگان نفت می‌گوید که خطوط موجود در حال حاضر با ظرفیت ۴۰ میلیون بشکه در روز کار می‌کنند. تا سال ۲۰۱۲ نیاز به توسعه ۸۵۰ هزار بشکه بیشتر و تا سال ۲۰۳۰ نیاز به ۷۰۰ هزار بشکه دیگر در روز علاوه بر قبلی خواهند داشت.

ظرفیت اضافی را پروژه تازه تایید شده «مانتین اکسپنشن» اتاوا تامین خواهد کرد که قرار است ۵۹۰ هزار بشکه بیشتر در روز را از آلبرتا به تانکر‌‏ها و خط لوله‌‏های دیگر در پایانه‌‏های خود در ونکوور برساند.

 اما بیشترین تقاضا هنوز از «گلف کوست» در تگزاس است. جایی که پالایشگاه‌‏ها تشنه نفت خام سنگین کانادا هستند.

این سه تحلیل‌گر معتقدند که شرکت ترنس کانادا احتمالا یکی از دو پروژه بالقوه را اجرا می‌‏کند و احتمالا پروژه «کی‌‏استون ایکس‌‏ال» که به آن پالایشگاه‌‏ها می‌‏رود، ارجحیت دارد.

اما «متیو فوس»، اقتصاددان ارشد وزارت انرژی آلبرتا اشاره می‌کند که میلیاردها دلار سرمایه گذاری که بر روی پالایشگاه‌‏های نفت خام سنگین صورت گرفت، می‌‏توانست برای تغییر این نوع پالایشگاه‌‏ها به نوعی دیگر نفت استفاده شود.

فوس هم مانند سایرین سرمایه‌گذاری عظیمی روی پروژه‌های ماسه نفتی کانادا را مانند پیش از سال ۲۰۱۴ پیش‌‏بینی نمی‌کند.

وی اظهار کرد با ظهور نفت شل در آمریکا پویایی در بازار نفت به طرز تاسف باری تغییر کرده است.

به نظر نمی‌آید به این زودی تقاضا به نقطه قله خود برسد. به عقیده فوس خودروهای برقی، ظرفیت وسایل نقلیه خودکار و نسل بعدی باتری‌ها، در آینده تاثیری غیر قابل پیش بینی بر مصرف انرژی خواهند داشت.

فوس گفت: «هنوز ابهامات زیادی در این زمینه وجود دارد.»

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی