- هرگز نزد نوه هایتان، روش های تربیتی مادر و پدرشان را زیر سوال نبرید. چنانچه با برخی از روش های تربیتی آنان مشکل دارید و موافق نیستید، زمانی که با فرزندانتان تنهایید، مسائل را عنوان کنید.
- چنانچه با نوه هایتان تنها بودید، کماکان قوانین خانوادگی والدینشان را در مورد فرزندانشان رعایت نمایید و شما نیز مواردی همچون نوع بازی ها، غذاها، فیلم هایی که نباید ببینند… را برای نوه ها رعایت نمایید.
- داستانهای خنده داری که در مورد بچگی های خودتان و یا فرزندانتان سراغ دارید را برای نوه هایتان بازگو کنید. البته این داستان ها شرم اور نباشند. به این شکل، به نوه هایتان هویت خانوادگی می بخشید.
- نزد نوه هایتان، علاقه و احترام خودتان را نسبت به فرزندان و همسران شان ابراز دارید؛ به این صورت به عنوان یک الگوی خوبی عمل می کنید.
- از شوخی کردن بیش از حد با نوه هایتان پرهیز کنید.
- بخشنده باشید. بخشندگی، صرفا مربوط به خرید کادو و اسباب بازی و نوعی بخشندگی مادی نیست، بلکه دراختیار گذاشتن وقت و زمان برای بچه ها و نوه ها، پذیرا بودن با روی خوش، و همچنین در صورت درخواست، در اختیار گذاشتن تجربه و دانش نیز می باشد.
- صبور باشید. گاهی نوه ها رفتارهای شلوغ متناسب با سنشان را دارند و بهترین پدربزرگ و مادربزرگ ها سعی می کنند در مقابل این شلوغی ها صبور باشند.
- عشق بدون قید و شرط داشته باشید. بهترین پدربزرگ و مادربزرگ ها عشق بدون قید و شرط به نوه ها دارند و نوه هایشان می دانند که اگر روزی رفتار نادرستی از آنان در مدرسه یا اجتماع سربزند و دچار اشتباهاتی شوند، کماکان مورد علاقه مادربزرگ و پدربزرگ قرار دارند.
- همدلی کنید. بهترین پدربزرگ و مادربزرگ ها می دانند که دنیا را از چشم نوه ها چطور باید ببینند.
- شنونده خوبی باشید. بدانید چگونه باید به حرف ها و مشکلات نوه هایتان گوش دهید و آنها را تشویق نمایید.
- مستقل باشید. مستقل بودن به معنای این نیست که شما به مسائل نوه هایتان توجهی ندارید، بلکه به معنی این است که یک فاصله مناسب را با زندگی و مسائل شخصی آنها حفظ می کنید و خودتان را درگیر همه مسائل آنان به طور مداوم نمی کنید.
* دکترمعصومه خسروی دارای دکترای تخصصی در روانشناسی تربیتی، استادیار دانشگاه، با ۱۵ سال سابقه تدریس، تحقیق، تالیف و مشاوره در زمینههای تربیتی و آموزشی