ما هر روز خود را در موقعیتهایی میبینیم که باید به آدمهایی که به نوعی به آنها وابسته هستیم، نه بگوییم. نه گفتن چه به رئیسمان، چه به فرزندمان و چه به دوستانمان آسان نیست. شاید شما هم این تجربه را داشته باشید که در پی دست رد به سینه کسی زدن یا دریغ کردن کمکتان از طرف مقابل، دچار احساس گناه و عذاب وجدان شدهاید. چگونه میتوانید به درخواستهای نابجای دیگران نه بگویید و احساس بدی در مورد آن نداشته باشید؟ هنر نه گفتن یکی از مهارتهای زندگی اجتماعی است و نقش عمدهای درسلامت روان دارد. برای تقویت این مهارت، توجه به نکات زیر میتواند مفید باشد.
– قبل از هر چیز باید بدانید که نه گفتن، حق انسانی شماست و ارزش قائل شدن به ارزشها و نیازهای خودتان است. نه گفتن به منزله احترام گذاشتن به زمان و فضای شخصی خودتان است، بنابراین اشکالی ندارد.
– نه را بصورت مثبت و سازنده مطرح کنید. بطور مثال وقتی دوستی از شما میخواهد که با او به سینما بروید. اگر مایل نیستید که این کار را انجام دهید لازم نیست خیلی صریح به او نه بگویید. میتوانید اسم فیلم، نام سینما، اسامی بازیگران فیلم و … بپرسید و به این طریق با او تا زمانی که میخواهید نه را بگویید، کمی همراه شوید.
– درگفتن کلمه نه، بایستی صادق باشید و آن را با رعایت ادب به دیگران اظهار داشت. در این صورت احتمال اینکه درخواست کننده از پاسخ شما رنجیده شود به حداقل میرسد.
– یک توضیح یا دلیل ساده و کوتاه در مورد اینکه چرا نمیتوانید به درخواست طرف مقابل پاسخ مثبت بدهید، به متقاعد شدن او کمک میکند؛ دادن توضیحاتی در حد یک یا دو جمله در مورد مشغلههایتان کافی است. پاسختان را زیاد طولانی نکنید و از توضیح دادن زیاد، دروغ گفتن، توجیه و بهانههای الکی بپرهیزید.
– محترمانه برخورد کنید. درحالی که محترمانه پاسخ منفی میدهید، با تعریف و تایید از تلاش فرد، احترام خود به خواسته او را نشان دهید.
– نه گفتن، خودخواهی نیست. با نگاهی به گذشته و تمام جوابهای مثبتی که به دیگران دادهاید، میتوانید بفهمید که خودخواه نیستید.
– استفاده از حق خودتان در نپذیرفتن درخواستهای غیر منطقی دیگران نوعی قاطعیت است. قاطعیت، هنری است که نیاز به اندیشه، حوصله و آگاهی دارد و باعث افزایش اعتماد به نفس شما میشود. پس وقتی قاطعانه عمل میکنید، احساس گناه نکنید.
– اگر بله بگویید و نتوانید آن کار را انجام دهید با این کار علاوه برتلف شدن وقت فردی که پاسخ بلی کاذب شنیده، به دنبال راه حل دیگری نمیرود و ممکن است موقعیتهای کلیدی را از دست بدهد.
– نادیده گرفتن خود، چه بسا سبب ترغیب دیگران و اطرافیان نسبت به ابراز مکرر درخواستهای غیرمنطقیشان خواهد شد. انجام کارهایی که تمایلی چندانی به انجام آن ندارید، احساس بدی در شما ایجاد میکند و می تواند به عزت نفس شما آسیب برساند.
مطالب دیگر:
تمرینی که هماهنگی و آرامش را به ارمغان میآورد
اسرار تقویم ۱۶۰هزار ساله آفریقایی کشف شد