حسادت یکی از شایعترین هیجانات انسانی است که به یک جنس، گروه، سن یا جامعه خاص محدود نمی شود. همه ما با افراد حسود مواجه شده ایم وحتی ممکن است بارها خودمان دچار حسادت شده باشیم.
هر چیزی می تواند منجر به برانگیختن حسادت شود؛ ثروت، شهرت و استعدادها و توانایی های افراد مختلف. تاکنون تلاش های بسیاری برای ریشه کن کردن حسادت انجام شده است، اما نتایج بدست آمده حاکی از آن است که حتی در جوامعی هم که افراد دارایی های یکسانی داشته باشند، مردم همچنان به حسادت ورزیدن ادامه می دهند. حسادت مشکلی پنهان اما بزرگ است که ضرری دو جانبه دارد، هم برای کسی که حسادت می کند و هم برای شخصی که دیگران نسبت به او حسادت می ورزند.
اما می توانید برای غلبه بر این مشکل کاری انجام دهید. در واقع می توانید با حذف جوانب منفی حسادت آن را به انگیزه ای برای بهبود زندگی تبدیل کنید. در ادامه راهکارهایی برای مقابله با حسادت ارائه شده است که با استفاده از آنها می توانید بر حسادت خود غلبه کنید.
راهکارهایی برای غلبه بر حسادت خودتان
در کنار نکات مثبت، نکات منفی را نیز در نظر داشته باشید. مردم هیچگاه به چیزهای بدی که دیگران دارند حسادت نمی کنند و فقط چیزهای خوب هستند که حسادت آنان را بر می انگیزاند. باید این نکته را در نظر داشت که هیچ کس تمام مزایا و خوبی های جهان را یکجا ندارد. برای بدست آوردن هر چیز خوبی هم باید بهایی پرداخت شود. افراد حسود می خواهند بدون اینکه بهای چیزی را بپردازند آن را بدست آورند. یک ویالونیست ماهر برای کسب مهارت و شهرت بهایی بزرگ پرداخته و آن ساعت ها تمرین و تلاش مستمر بوده است. غالبا اینگونه افراد خودشان را از بسیاری از سرگرمی های دوران کودکی محروم کرده و زندگی شان را وقف پیمودن مسیری که به هدفشان منتهی می شود، کرده اند. آیا به این هم حسادت می کنید؟ کسی که صاحب قدرت و نفوذی است دشمنان خطرناکی دارد و همیشه نیاز به محافظان شخصی و سیستم های امنیتی دارد. آیا این جنبه از زندگی او را هم دوست دارید؟
همواره خیر و صلاح دیگران را بخواهید. وقتی به کسی حسادت می کنیم، این کار باعث آزار و اذیت خودمان می شود. به خصوص این که سعی داریم طرف مقابل متوجه حسادت ما نشود. اگر بتوانیم خودمان را عادت دهیم که همیشه واقعا خیر و صلاح دیگران را بخواهیم، می توانیم با حسادت خودمان مقابله کنیم. دراین صورت دارایی ها و موفقیت های دیگران نه تنها باعث ناراحتی ما نمی شود بلکه ما را خوشحال هم می کند. به محض اینکه احساس کردید که به کسی حسادت می ورزید، از این روش استفاده کنید و به خودتان بگویید: من حسرت چیزی را که او دارد نمی خورم.
دیگران را تحسین کنید. «یوهان ولفگانگ فن گوته» عقیده دارد وقتی با کسانی روبرو می شوید که ویژگی های خوبی دارند، بهترین راه جلوگیری از حسادتتان این است که به آنها ابراز محبت و علاقه کنید. دیگران را بخاطر ظاهرشان، رفتارشان، فرهنگشان یا سایر نکات مثبتی که دارند تشویق و تحسین کنید. از این راه می توانید تعریف و تمجید خود را جایگزین حسادت خود کنید. خود حسادت هم در واقع نوعی تعریف و تمجید است که به گونه ای نادرست ابراز می شود. حس حسادت می تواند تبدیل به یک ویژگی مثبت در شما شود و موجب گردد برای خوبی ها و مزایای دیگران ارزش قائل شوید. این کار یک مزیت دیگر هم برای شما دارد و آن اینست که مردم به خاطر این رفتار و نگرش شما برایتان احترام بیشتری قائل می شوند.
از اصل همکاری استفاده کنید. حسادت مداوم باعث کم شدن روابطتان با فردی که به او حسادت می کنید، می شود. از آنجا که همیشه افکاری منفی در باره او در سر دارید، کمتر با او صحبت می کنید. سعی کنید با این شخص صحبت کنید و کاملا صادقانه و روراست به او بگویید که از کدام ویژگی او خوشتان می آید. از او بپرسید که چطور به آنها دست یافته و برای دستیابی به آنها چه کارهایی باید انجام داد. یا حتی بهتر است با فردی که بیشتر از همه به او حسادت می کنید، در انجام کاری همکاری کنید. اگر واقعا آن ویژگی های خوبی که فکر می کنید، داشته باشد، همکاری با او می تواند برای شما مفید باشد. از نکات مثبت او استفاده کنید و سعی کنید آنها را یاد بگیرید. به این ترتیب، حسادت شما انگیزه ای برای پیشرفتتان می شود.
خلاقیت خود را بکارگیرید. حسادت غالبا نشانه آنست که از خلاقیت های بالقوه خود استفاده نمی کنید. قوه تخیلتان را بکار گیرید و راه را برای جوشیدن چشمه خلاقیتتان هموار سازید. تا جایی که می توانید سعی کنید مرتبا فعالیتهای خلاقانه انجام دهید. فعالیتهایی مانند آهنگ سازی، ساختن صنایع دستی، نقاشی کردن و نوشتن. هرچه بیشتر استعدادهای تان را بشناسید و آنها را پرورش دهید دلایل کمتری برای حسادت خواهید داشت. احساس رضایتی که بعد از انجام کارهای خلاقانه به شما دست می دهد به تدریج احساس حسادت را از بین می برد.
از زندگی خود راضی باشید. حسادت برخاسته از نیازهای برآورده نشده افراد در زندگی است و باعث افسردگی می شود. سعی کنید تمام جوانب زندگی خود را پر ثمر و رضایتبخش بدانید و به این فکر کنید که هر آنچه را که به آن نیاز دارید، یا دارید و یا بطور بالقوه می توانید بدست آورید، حسادت و افسردگی نمی تواند به جایی که رضایت و خرسندی در آن وجود دارد راه یابد.
زندگیتان را ساده کنید. هر چه اهمیت ساده سازی در زندگیتان بیشتر باشد، احساس حسادت شما کمتر می شود. برای مثال اگر کلکسیون تمبر نداشته باشید، دیگر نیازی نیست به کسی که کلکسیون بهتر و بزرگتری دارد حسادت کنید. بهترین راه حل برای افراد حسودی که زندگی برایشان بی معنا شده این است که در پی یک زندگی ساده و معمولی باشند و با مقایسه دائم خود با دیگران، خود را از لذت نعماتی که در زندگی خودشان وجود دارد محروم نکنند.
ادامه دارد…
فاطمه بهروزی، کارشناس ارشد مشاوره با ۳۲ سال سابقه تحقیق، تالیف، تدریس و مشاوره