(cornerstone-group.com)
یکی از مهم ترین آداب و رسوم خانواده های ایرانی، دید و بازدید از اقوام و آشنایان است. در گذشته اغلب مهمانی ها بسیار ساده و با هدف دورهم جمع شدن اعضای خانواده و دوستان برگزار می شد. هرچند امروزه دید و بازدید نسبت به گذشته کم رنگ شده است اما همچنان در عید نوروز یکی از آداب و رسوم ما ایرانیان، رفتن به مهمانی و پذیرایی از مهمان است. اگر مهمان، آداب مهمانی و میزبان، آداب میزبانی را بدانند، در آن صورت لحظات خوب و به یاد ماندنی برای مهمان ومیزبان فراهم می شود.
در اینجا به چند نکاتی درخصوص اینکه ( چگونه یک مهمان خوب و عزیز باشیم؟ ) اشاره می کنیم.
در ابتدا بهتر است که خودتان را به جای میزبانتان قرار دهید و از خود بپرسید اگر به جای او بودید از مهمانانتان چه انتظاراتی داشتید.
به دعوت میزبان پاسخ دهید.
زمانی که به مهمانی دعوت می شوید بهتر است که به میزبان خود اطلاع دهید که تصمیم دارید به آن مهمانی بروید یا نه. در این صورت به میزبان کمک خواهید کرد که برنامه ریزی درستی داشته باشد و بداند که باید برای چند نفرغذا، صندلی، ظروف و… تهیه کند.
وقت شناس باشید و به موقع به مهمانی بروید و به موقع مهمانی را ترک کنید.
هرگز زودتر از ساعت و زمان اعلام شده به مهمانی نروید تا اختلالی در کار میزبان که مشغول مهیا کردن شرایط برای شروع مهمانیست، ایجاد نکنید. دیر هم در مهمانی حاضر نشوید، مثلا در مهمانی های روزهای عید که هر خانواده ای برنامه فشرده و شلوغی برای دید و بازدید دارد تاخیر شما ممکن است برنامه یک جمع را مختل کند. همچنین نه خیلی زود مهمانی را ترک کنید و نه خیلی دیر. بهتر است هم زمان با سایر مهمانان، آنجا را ترک کنید و در این کار پیرو اکثریت باشید.
راحت، صمیمی و خونگرم باشید.
مهمانانی که تعارفی و یا خجالتی هستند کار را برای میزبان سخت می کنند زیرا همواره منتظر پیشگامی میزبان برای انجام هر کاری هستند. بهتر است این طور نباشید و کارها را برای میزبان راحت کنید. با مهمانانی که خوددار و خجالتی به نظر می رسند صحبت کنید. با این کار می توانید به میزبان کمک کنید، چون دیگر لازم نیست نگران این باشد که کسانی که خجالتی هستند و با کسی صحبت نمی کنند حوصله شان سر برود و از مهمانی لذت نبرند. البته سعی کنید با افراد زیادی آشنا شوید، گفت وشنود داشته باشید و تمام زمان مهمانی را صرف صحبت کردن با یک نفر نکنید.
از نحوه پذیرایی و غذا تعریف کنید.
بهتر است از مواردی که در پذیرایی خوشتان آمده، تعریف کنید اما کاملا صادق باشید مثلا اگر واقعا از غذایی خوشتان نیامده است از سایر خوراکی ها، دسر ویا موارد خوب دیگر تعریف کنید.
وقت میزبان را تنها به خود اختصاص ندهید.
در مهمانی های بزرگ برای میزبان این امکان وجود ندارد که به طرف تک تک مهمان ها رفته و با آنها صحبت کند در این گونه موارد این شما هستید که باید پیش دستی کنید، اما بیش از اندازه وقت میزبان را نگیرید، این طور نباشد که کل وقتش را به خودتان اختصاص دهید و اجازه ندهید که با مهمانان دیگر صحبت کند.
در صورت امکان گل یا هدیه با خود ببرید.
معمولا در بین ایرانی ها رسم است که وقتی برای اولین بار به منزل میزبان می روند دست خالی نمی روند و در حد توان هدیه ای می برند. شاید گل ساده ترین وبی دردسرترین هدیه باشد. گل فقط مخصوص خانم ها نیست، به آقایان هم می توانید گل هدیه بدهید. یک بسته شکلات، یک جعبه شیرینی، میوه و … می تواند مناسب باشد. البته توجه شما به میزبان مهمتر از نوع هدیه ای است که به او می دهید.
مراقب حرف ها و رفتارهای خود باشید.
احترام میزبان را نگه دارید. با متانت و باوقار باشید. بهتر است که گفتگو های درون مهمانی کوتاه و دلنشین باشد و از مباحث جدی، لودگی، حرکات زننده و سبک خودداری کنید. در مورد موضوعات اختلاف برانگیز، پول، سیاست، بیماری و غم غصه های خود صحبت نکنید. همچنین از ثروت و دارایی و افتخارات خویش تعریف نکنید. از گله و غیبت بپرهیزید. از سایر افراد حاضر در مهمانی بدگویی نکنید. از بحث وجدل، محکوم کردن دیگران و به کرسی نشاندن حرف خویش امتناع ورزید. از غذا و نحوه پذیرایی ایراد نگیرید. مثلا کسی که گیاه خوار است و گوشت نمی خورد، هر چقدر هم که به رژیم غذایی خود اعتقاد و اطمینان داشته باشد، نباید در کنار میزی که پر از کباب است شروع کند به بد گویی از گوشت و تبلیغ گیاهخواری. همچنین بدون اجازه با دوربین موبایل یا عکاسی از میزبان و سایر مهمانان عکس نگیرید.
در برگزاری مهمانی مشارکت داشته باشید.
به میزبان در امر پذیرایی، در چیدن سفره و یا میز غذا، در شستن ظرفها، مرتب کردن آشپزخانه و… کمک کنید. همچنین می توانید در تدارک اولیه مهمانی و در هر زمینه دیگر که توان انجامش را دارید، به میزبان خود یاری برسانید.
تشکر کردن را فراموش نکنید.
به خاطر داشته باشید که این دید و بازدیدها فرصتی برای تازه کردن دیدارها، شاد بودن، لذت بردن از مصاحبت همدیگر هستند. در نهایت هیچ گاه بدون خداحافظی از میزبان، مهمانی را ترک نکنید. خیلی مهم است که قبل از رفتن، از میزبان تشکر کنید. در میان بعضی ها رسم است که مجددا روز بعد به صورت تلفنی از میزبان تشکر کنند.