فعالیتهای پنهانی رژیم چین در دانشگاههای ایالات متحده توجه و نگرانی فزایندهای را متوجه کارزار دولت دونالد ترامپ برای متوقف کردن نقشه چین در خرابکاری در ایالات متحده کرده است.
سال گذشته و در تلاش برای جلوگیری از سرقت پژوهشهای دانشگاههای آمریکایی توسط دولت پکن، ایالات متحده دست به اقدامات مختلفی از جمله تحت پیگرد قانونی قرار دادن دانشجویانی که ارتباط خود را با دولت چین پنهان میکنند، ممنوعیت ورود دانشجویان وابسته به ارتش چین در مقاطع تحصیلات تکمیلی و هدف قرار دادن پژوهشگران نظامی مخفی چینی مشغول به تحصیل در دانشگاههای ایالات متحده زده است.
در همین حال، ادعای دولت ترامپ مبنی بر کاربری کنسولگری چین در ایالت هیوستون به عنوان مرکزی برای جذب دانشمندان محلی برای پیوستن به برنامههای استعدادیابی چین منجر به تعطیل شدن آن در ماه ژوئیه شد. وجود این برنامهها همواره مورد انتقاد مقامات آمریکایی قرار داشته است، چراکه شرکت کنندگان را تشویق به انتقال فنآوری و دانش آمریکایی به چین میکنند.
اخیراً دولت از دانشگاههای آمریکا درخواست کرده است تا همکاریهای خود با موسسات کنفوسیوس که با بودجه پکن تأمین میشود را مورد بازبینی قرار دهند. دلیل این اقدام دولت آمریکا جلوگیری از رواج پروپاگاندای چینی و نفوذ در دانشگاههای آمریکا است.
اما یکی از جنبههای تاثیرگذار رژیم چین در آمریکا که کمتر به آن توجه شده است، نحوه استفاده از انجمن دانشجویان و دانشپژوهان چینی (CSSA) برای کنترل دانشجویان چینی و سرکوب آزادی بیان در دانشگاهها است.
در حالی که این انجمنهای دانشجویی با داشتن شعبه در بیش از ۱۰۰ کالج آمریکایی به عنوان یک مجرای اجتماعی برای کمک به سازگاری دانشجویان چینی با زندگی در کشور خارجی به شمار میآیند، بررسی تحلیلگران نشان دهنده یک عملکرد مخفی در این نهاد است: پیشبرد منافع رژیم کمونیستی چین در دانشگاههای ایالات متحده.
جیکوب کوالیو، استادیار تاریخ آسیا در دانشگاه کارلتون کانادا در این باره گفت: انجمنCSSA تنها شاخهای از یک شبکه بسیار قدرتمند است که مرکز آن را جمع آوری اطلاعات، جاسوسی و تبلیغات حزب کمونیست چین تشکیل میدهد.
انجمنهایی تحت کنترل کنسولگریها
انجمنهایCSSA بخشی از فعالیتهای دخالتجویانه پکن در خارج از کشور را تشکیل داده که تحت نظارت کارگروه جبهه متحد (UFWD) حزب کمونیست چین فعالیت میکنند. به گفته تحلیلگران، جبهه متحد هزاران گروه را برای انجام عملیات مربوط به نفوذ سیاسی خارجی، سرکوب جنبشهای مخالف، جمع-آوری اطلاعات و تسهیل انتقال فناوری به چین مدیریت میکند.
جیکوب کوالیو در این باره میگوید: «حزب کمونیست چین طی دههها در کشورهای غربی و ایالات متحده سعی داشته است تا حسن نیت رژیم را به دنیا نشان دهد و در عین حال کانالهای تبلیغاتی مستقیمی را با استفاده از مهاجران چینی شکل دهد.»
او ادامه داد که CSSA تحت نظارت کنسولگریهای محلی چین بوده و ابزار اصلی پکن برای انتقال پروپاگاندای خود به دانشگاههای ایالات متحده و سرکوب هرگونه انتقاد از رژیم کمونیست است. حتی بسیاری از شعب CSSA به طور آشکار اظهار داشتهاند که توسط کنسولگریهای محلی چین هدایت، پشتیبانی یا تأمین مالی میشوند.
به عنوان مثال منشور شعبه CSSA در دانشگاه سنت لوئیس در میسوری بیان میکند که این سازمان تحت «هدایت و حمایت مستقیم» سفارت و کنسولگری چین در شیکاگو قرار دارد. منشور شعبه CSSA در دانشگاه تنسی (که اکنون بسته شده است) بیان میکند که این سازمان بودجه خود را از سفارت چین دریافت کرده است.
تسلط کنسولگری چین بر CSSA جنوب غربی، یک سازمان مادر که ۲۶ دانشگاه منطقه را پوشش میدهد حتی آشکارتر است. منشور این سازمان بیان میکند که تمام نامزدهای ریاست CSSA باید توسط کنسولگری چین در لس آنجلس تأیید شوند. این منشور همچنین اضافه میکند که دستورالعملهای این گروه مستقیما از کنسولگری دریافت میشود و آدرس کنسولگری را در وبسایت خود قرار داده است.
کنترل رژیم چین روی انجمن CSSA پدیده جدیدی نیست. فرانک شی، دانشیار دانشکده مدیریت بازرگانی دانشگاه کارولینای جنوبی در شهر آیکن در سال ۱۹۸۶ به عنوان دانشجوی دکترای شیمی در دانشگاه پردو ایندیانا به ایالات متحده آمد. وی از میزان کنترل مطلق کنسولگری چین بر شعبهCSSA در شیکاگو کاملا شوکه شده بود. او در این باره گفت: «من انتظار نداشتم که در یک جامعه آزاد هم به این شدت توسط رژیم چین کنترل بشوم، و اصلا از این وضعیت راضی نبودم.»
او برای ایجاد اصلاحات در CSSA تلاش زیادی کرد و سرانجام به مقام معاون رئیس انجمن دست پیدا کرد. دو سال بعد او نوعی کودتا را آغاز کرد تا کنترل کنسولگری بر این نهاد را متوقف کند. شی اضافه کرد که پس از استقلال این شعبه، کنسولگری تامین بودجه و سایر حمایتهای خود را پایان داد. مدتی بعد از این اتفاق شی متوجه شد که کنسولگری برخی دانشجویان چینی را برای جاسوسی از وی و سایر دانشجویان طرفدار دموکراسی در دانشگاه درنظر گرفته است. وی در این باره گفت: «آنها هویت و فعالیتهای ما را به کنسولگری گزارش میدادند.»
این استاد دانشگاه گفت که پس از سرکوب خونین دانشجویان حامی دموکراسی در میدان تیان آنمن در ژوئن ۱۹۸۹ توسط رژیم، دانشجویان چینی در ایالات متحده در همبستگی با معترضین کنترل کلیه شعبههای CSSA سراسر کشور را در دست گرفتند و از کنسولگریها مستقل شدند. با این حال پس از فارغ التحصیلی این دانشجویان، کنترل انجمنها بار دیگر به دست حزب کمونیست چین افتاد.
شی میگوید که پس از به دست گرفتن کنترل انجمنها، رژیم کمونیست چین طرح کنترل و نفوذ خود بر دانشجویان چینی در ایالات متحده را به شدت تقویت کرده است. امروزه دانش آموزان چینی مرتبا توسط CSSA و کنسولگری تحت نظارت هستند و در صورت ابراز دیدگاههای مخالف با دولت پکن با خطر تهدید خانوادههایشان در چین روبرو میشوند.
شی اضافه کرد: «دانشجویان چینی دائماً با این ترس زندگی میکنند.»
مطالب دیگر:
کدام کشور «فعالترین نقش» را در مداخله در انتخابات ایالات متحده دارد