برای مبدل شدن به شخصی با اعتماد حقیقی به خود، میبایستی در هر کدام از سه محدوده رفتاری، عاطفی و معنوی، اعتماد به خود را تقویت کنید، در نتیجه یک زندگی متعادل و با قدرت خواهید داشت.
چهار خصیصه مهم اعتماد رفتاری به خود
اعتماد رفتاری یعنی اعتماد به توانایی خود در عمل کردن و به نتیجه رساندن امور زندگی، مثل پرداخت بهموقع صورتحساب یا تحقق رویاهایتان در زندگی. برای تقویت آن، به نکات زیر توجه نمایید.
۱-باور به توانایی خود در عمل کردن؛ سعی کنید شروع کاری که قرار است انجام دهید را به تعویق نیاندازید. با تقسیم کردن هدف بزرگتان به قدمهای کوچک و انجام دادن آنها، اعتماد رفتاری خود را بیشتر کنید.
۲- اطمینان به توانایی خود در دنبال کردن فعالیتها و ثابت قدم بودن؛ آیا تا به حال کارهایی را شروع کرده و خیلی ساده آنها را ناتمام رها کردهاید؟ پس نه تنها امور مهم را سعی کنید برنامهریزی و شروع کنید، بلکه آنها را دنبال کرده و به انجام برسانید.
۳- باور به توانایی خود در عبور از موانع؛ به هنگام رسیدن به موانع، با خود تکرار کنید که: «آهان! یک مانع! انتظارش را داشتم!» و تمام نیروی خود را متمرکز کنید.
۴- باور به توانایی خود برای درخواست کمک؛ تقاضای کمک کردن نشانه ضعف نیست، بلکه نشانه هوش و علاقه به خود است.
پنج خصیصه مهم اعتماد عاطفی به خود
زمانی که به توانایی خود در اداره و رهبری دنیای درونی و احساسات خود، ایمان دارید، میتوان گفت که دارای اعتماد عاطفی به خود هستید. در این رابطه به نکات زیر توجه نمایید.
۱-باور به توانایی خود در شناخت و تشخیص احساسات خویش؛ کسی که این توانایی را ندارد اغلب میگوید: «خیلی سردرگمم.» و به جای روبهرو شدن با احساس خود، آن را مخفی میکند.
۲- باور به تواناییتان در ابراز احساسات و آنچه در درونتان میگذرد. احساسات ابراز نشده به افراد درگیر در رابطه، قلبتان را به لرزه درمیآورد و گرفتگی عاطفی ایجاد میکند و شما را از ابراز و دریافت عشق و محبت بازمیدارد.
۳- باور به توانایی خود در ایجاد ارتباط معنیدار و محبتآمیز با دیگر انسانها؛ وقتی به برقراری ارتباط پرمعنی با دیگران اعتماد ندارید، از روابط اجتماعی دوری میکنید و منزوی میشوید.
۴- باور به تواناییتان در یافتن عشق، تفاهم، شفقت و مهر در هر موقعیتی، بهخصوص در مواقع دشوار. باید عادت جستجو برای عشق را در خود پرورش دهید.
۵- اعتماد به توانایی خود در باور به اینکه، به عنوان یک انسان آنچه میتوانید به دیگران هدیه کنید، ارزشمند است. وقتی به ارزش خود پی نبردهاید، معتاد به تائید دیگران هستید و تلاش میکنید همه را راضی نگاه دارید. شما در نوع خود یگانهاید. در دنیا هیچکس دقیقا مثل شما نیست، نبوده و نخواهد بود.
سه خصیصه مهم اعتماد معنوی به خود
اعتماد معنوی، باور به کائنات و ایمان شما به نتیجه مثبت زندگی است. بدون اعتماد معنوی مشکل است که اعتماد رفتاری و اعتماد عاطفی را پرورش داد. در این مورد به نکات زیر توجه کنید:
۱-اعتقاد به اینکه یک سیر جهانی به سوی نیکی وجود دارد. در صورت عدم باور به آن، سعی میکنید همه چیز را کنترل کنید، به سختی با اتفاقات و تجربه ها همراه میشوید و با مقاومت زندگی خود را دردناکتر میکنید.
۲- باور به نظم جهان، باور به نظمی هدفدار. اگر به آن باور نداشته باشید، به خطر کردن و ماجراجویی علاقهای ندارید. احساس امنیت را از دست میدهید و محتاطانه رفتار میکنید، در نتیجه زندگیتان کمتر رضایتبخش است.
۳- باور به وجود خود به عنوان مخلوق معجزهآمیز خالق جهان هستی. وقتی که نمیدانید با مشکلات چه کنید، پاسخ فرا میرسد. به شخص مناسب برخورد میکنید، یا کتاب مربوط به حل مشکل را میخوانید، ناگهان راهحل درست را پیدا میکنید. اینها نشانههایی است مبنی بر آنکه مورد عشقید و معشوقی تمام و کمال.
یادتان باشد دلیل اینکه اینجا هستید این است که تا حد امکان خارقالعاده و بارز باشید. پس منتظر چه هستید؟
منبع کتاب اعتماد به نفس: دستیابی به آن و زندگی با آن، نوشته باربارا دانجلیس
مطالب دیگر:
مقابله با مشکلات را همچون یک امپراطور اداره کنید