گروه محیط زیستی گلوبال ویتنس، در تحقیقات اخیر خود به روند نگرانکننده بهرهبرداری از جنگلهای جزایر اقیانوسیه توسط شرکتهای چینی پرداخته است و تخمین میزند که قطع درختان و برداشت از جنگلهای طبیعی این جزایر باعث میشود تا سال ۲۰۲۳ چیزی از این ذخایر باارزش کره زمین باقی نماند.
در این گزارش به طور خاص به وضعیت تخریب جنگلهای جزایر سلیمان و جزیره پاپوآگینه نو پرداخته شده است. این جزایر بزرگترین منبع تأمین چوب کشور چین هستند.
در سال ۲۰۱۷ بیش از ۳ میلیون متر مکعب چوب از جزایر سلیمان به چین ارسال شد. این میزان در سال ۲۰۱۶، حدود ۵/۲ میلیون مترمکعب (حدود ۸۱۰ هزارتن) بوده است. به گزارش گلوبال ویتنس، حتی اگر سرعت فعلی برداشت چوب در این ناحیه به نصف کاهش یابد، این جنگلها تا سال ۲۰۴۶ از بین میروند.
این گزارش با اشاره به چند برآورد، از جمله گزارش توسط سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (FAO)، میگوید که میزان پایدار برداشت چوب باید حدود ۲۵۰ هزار متر مکعب (حدود ۸۸ هزار تن) در سال باشد. یعنی چیزی حدود یک دهم میزان برداشت فعلی چین از این منطقه.
«یین بی بیئه»، پژوهشگر ارشد این گزارش، اخیراً طی مصاحبهای با رویترز گفت که اگر شرکتهای چینی فعالیت خود را در این منطقه برای برداشت چوب متوقف کنند هنوز هم فرصتی برای بازگشت وجود دارد.
جزایر سلیمان
مجموعه جزایر سُلِیمان، کشوری با بیش از ۹۹۰ جزیره در اقیانوس آرام جنوبی است. چندین شرکت چینی در این گزارش به عنوان وارد کننده اصلی چوب جزایر سلیمان شناخته شدهاند. بیشترین میزان واردات در سال ۲۰۱۷ مربوط به شرکت چینی «سینوفایبر» میشود. این شرکت حدود ۴۸۰ هزار تن چوب را وارد کرده که به تنهایی حدود چهار برابر نرخ پایدار برداشت از این جزیره را به خود اختصاص داده است.
رتبه دوم مربوط به شرکت جیانگسو وانگ لین مدرن لجستیک میشود که در شهر شانگهای مستقر است. این شرکت در سال ۲۰۱۷ حدود ۲۶۰ هزار تن چوب وارد کرد.
تحقیقات گروه گلوبال ویتنس نشان میدهد که بسیاری از فعالیتهای این شرکتها در جزایر سلیمان غیرقانونی است و در موارد زیادی قطع درختان را در مناطق غیر مجاز برای برداشت انجام میدهند. در موارد زیادی نیز اقدام به قطع گونههایی از درختان میکنند که بنا بر کنوانسیونهای سازمان ملل متحد گونههای حفاظت شده هستند.
براساس این گزارش، دو شرکت نامعلوم چینی، در سال ۲۰۱۷ بیش از ۴۰۰ تن از الوارهای درختی به نام مربائو را از جزایر سلیمان به چین وارد کردند. این درخت گونهای آسیب پذیر و در لیست قرمز اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت (IUCN) قرار دارد.
بر اساس گزارش منتشر نشده ۲۰۱۵ بانک جهانی که در یک مقاله دانشگاهی از سوی دانشگاه ملی استرالیا منتشر شده است، شرکتهای چینی فعال در صنایع چوب جزایر سلیمان از راههای مختلف اقدام به فرار مالیاتی میکنند.
بر طبق این گزارش، مردم بومی جزایر سلیمان در نتیجه فعالیتهای ضد محیط زیستی شرکتهای چینی دچار آْسیبهای زیادی نیز شدهاند. یکی از اهالی منطقه به نام وزینیا دانی، در گفتگو با رویترز میگوید: «جریان آبی که ما از آن استفاده میکنیم، از طریق روغن و پسماندهای ماشینآلات چینیها آلوده شده و لولههای ما در نتیجه سقوط درختانی که آنها قطع میکنند، میشکند.»
دو سوم همه چوبهای گرمسیری در جهان به چین صادر میشود. این کشور یکی از تولید کنندگان عمده محصولات چوب، به ویژه مبلمان است، و به همین دلیل تقاضای زیادی برای واردات چوب دارد. طبق گزارش مرکز تحقیقات صنعتی میلانو، چین ۴۰ درصد از تولید مبلمان در جهان را تشکیل می دهد.
جزیره پاپوآ گینه نو
پاپوآ گینهنو از نیمه غربی جزیره گینه نو گفته میشود و شامل تعداد زیادی از جزایر است. گروه گلوبال ویتنس، در ۳۰ ژوئیه در گزارشی دیگر شرح میدهد که چطور چین در حال نابود کردن جنگلهای جزیره پاپوآ گینه نو است.
حدود ۷۰ درصد این منطقه که در اقیانوس آرام و در شمال استرالیا واقع است پوشیده از جنگل است و تقریباً تمام صادرات چوب آن را به چین فرستاده میشود. در سال ۲۰۱۷، از پاپوآ گینه نو نزدیک ۳ میلیون متر مکعب (حدود ۱ میلیون تن) چوب به چین حمل شد.
ساز و کارهای اداری فاسد باعث شده است که شرکتهای چینی روندهای غیرقانونی و مخرب را آسانتر طی کنند و از طریق پرداخت رشوه به مقامات محلی مجوزهای لازم برای برداشتهای غیرقانونی را از جنگلها کسب کنند. طبق گزارشها فقط در یک نمونه مبلغ ۷۵ هزار دلار رشوه برای تمدید مجوز ورود پردخت شده است.
بنا به گزارش گروه گلوبال ویتنس، طی پنج سال، جزیره پاپوآ گینه نو، ۶۴۰ هزار هکتار از جنگلهای خود را از دست داده است.
گزارشی از مرکز تحقیقاتی «چاتم هاوس» در لندن، نشان می دهد که ۷۰ درصد قطع درختان جنگل در پاپوآ گینه نو غیرقانونی است. گری جوفا، فرماندار استان اوپا جزیره پاپوآ گینه نو نیز در ماه اکتبر در مجله خبری «دیپلمات» توکیو نوشت که فساد و فرار از پرداخت مالیات در بخش جنگل، سالانه بیش از ۱۰۰ میلیون دلار خسارت وارد می کند.
مطالب دیگر:
دونالد ترامپ : عربستان سعودی باید برای مرگ خاشقچی مجازات شود