مارک گارنو، وزیر امور خارجه کانادا روز ۱۷ مارس در یک بیانیه گفت که طبق اطلاعیهای که به دست سفارت کانادا در چین رسیده، جلسات دادرسی برای مایکل اسپاوور و مایکل کووریگ به ترتیب در روزهای ۱۹ و ۲۲ مارس برگزار خواهد شد.
گارنو گفت که مقامات کانادایی «به دنبال ادامه دسترسی کنسولی» به این دو شهروند کانادایی بوده و به دلیل نگرانیهای مربوط به حریم خصوصی، امکان ارائه اطلاعات بیشتر را ناممکن خواند.
لی جیانفنگ، قاضی سابق در چین و ساکن ونکوور با توجه به رفتارهای قبلی رژیم کمونیست چین، درباره محاکمه کووریک و اسپاوور در روزهای آینده ابراز نگرانی کرد.
لی در مصاحبه با اپک تایمز گفت: «برای بررسی پروندههای حقوقی در چین، هرگز نباید سیستم قضایی این کشور را درنظر بگیرید، چراکه سیستم سیاسی این کشور تعیین کننده نهایی است».
او ادامه داد: «من چندین سال را در دادگاههای این کشور گذراندم و درباره آن آگاهی کامل دارم».
لی در گذشته مدیر بخش آموزشی دفتر دادگستری شهر نینگده (واقع در استان فوجیان) بوده، و پس از آن نیز سمت قاضی ارشد دادگاه اقتصادی در دادگاه عمومی خلق استان فوجیان را بر عهده داشته است. او همچنین یک مسیحی است که فعالیتهای مخفیانهای را برای پشتیبانی از اقشار آسیبپذیر و فعالان حقوق بشر انجام میداد. لی در سال ۲۰۰۲ به اتهام ساختگی حمل سلاح به ۱۶ سال زندان محکوم شد. او پس از گذراندن ۱۱ سال زندان آزاد شد و در نهایت به عنوان پناهنده به کانادا سفر کرد.
لی گفت از آنجا که دستگیری کووریگ و اسپاوور یک اقدام تلافی جویانه در قبال دستگیری منگ وانژو – مدیر اجرایی شرکت هوآوی – در کانادا بوده است، تمام تصمیمات دادگاه نیز بازتابدهنده اراده حزب کمونیست چین (حکچ) خواهد بود.
او اضافه کرد: «با توجه به ذات مبهم و غیرشفاف سیستم قضایی چین، آنها میتوانند افراد را با هر اتهامی محکوم کنند». او ادامه داد که حکم دادگاه احتمالا سنگین خواهد بود و نگرانیهایی را نیز درباره طرز برخورد مقامات با زندانیها ابراز کرد.
لی گفت که با توجه به تجربیات پیشین، کووریگ و اسپاوور احتمالا مجبور به اعتراف اجباری در مقابل دوربین خواهند شد. در تعدادی از پروندههای مرتبط با افراد خارجی در چین، گزارشاتی از اجبار این افراد به ارائه اعترافات تلویزیونی آمده است.
پیتر دالین، فعال حقوق بشر اهل سوئد در سال ۲۰۱۶ به مدت سه هفته زندانی شد، و در برابر دوربینها به دخالت در امنیت ملی اعتراف کرد. دالین از کانادا و سایر کشورها درخواست کرده است تا مجوز فعالیت شبکههای «سیجیتیان» و «سیسیتیوی-۴» را لغو کنند؛ دو شبکه تلویزیونی دولتی چین که اعترافات اجباری و نادرست او را مخابره کردند.
در یک مورد دیگر پیتر هامفری، شهروند بریتانیایی که برای بررسی موارد رشوه در چین استخدام شده بود توسط دولت چین دستگیر شد، و سپس شبکه سیجیتیان اعترافات او به ارتکاب جرم را پخش کرد. شرکت مخابرات بریتانیا پخش تصاویر اعترافات هامفری توسط سیجیتیان را در زمان دستگیری او در چین «غیر منصفانه» خواند.
لی ادامه داد که یکی دیگر از احتمالات در پرونده اسپاوور و کووریک، عدم رسیدگی به پرونده و نامعلوم بودن آزادی این دو فرد تا زمانی است که وضعیت پرونده منگ در کانادا مشخص شود.
کووریگ و اسپاوور در دسامبر سال ۲۰۱۸ در چین، و کمی پس از درخواست استرداد منگ از سوی ایالات متحده و دستگیری او توسط مقامات کانادایی دستگیر شدند. منگ به اتهام کلاهبرداری و نقض تحریمهای ایران تا زمان رسیدگی به پرونده در یکی از عمارتهای خود در ونکوور تحت بازداشت خانگی خواهد بود.
این دو شهروند کانادایی به صورت رسمی در ژوئن سال ۲۰۲۰ به جاسوسی متهم شدند.
مطالب دیگر:
ترامپ: لایحه اصلاح انتخاباتی H.R.1، فاجعهای برای آمریکا خواهد بود
روسیه پس از اظهارات بایدن درباره پوتین، سفیر خود در ایالات متحده را فراخواند