Search
Asset 2

کاهش ویتامین D بدن توسط اِستاتین‌‏ها «گروهی از داروهای کاهنده چربی خون»

(ClaudioVentrella/iStock)
(ClaudioVentrella/iStock)
(ClaudioVentrella/iStock)

اِستاتین‌‏ها، گروهی از داروهای کاهنده چربی خون هستند؛ مثل آتورواستاتین، لوواستاتین، سیمواستاتین و… که در کاهش کلسترول خون و در درمان برخی از انواع بیماری‌‏های قلبی- عروقی برای پیشگیری از سکته قلبی، کاربرد دارند.

کلسترول ماده‌‏ای حیاتی در بدن و از جنس چربی و مومی شکل است، که هم در تمامی سلول‌‏های بدن و هم در خون یافت می‌‏شود. وجود آن به‌‏مقدار طبیعی برای عملکردهای مختلف بدن ضروری است ولی ازدیاد آن، خطر مشکلاتی مثل بیماری‌‏های قلبی- عروقی را افزایش می‌‏دهد.

اگر داروهای دسته اِستاتین را مصرف می‌‏کنید، بهتر است بدانید که این داروها می‌‏توانند مقدار سه ماده مهمِ مغذی را در بدن شما کاهش دهند: ویتامین D، ویتامین E و کوآنزیم Q10 .این اثر می‌‏تواند باعث بروز عوارض ناخواسته، از داروهای فوق شود به‌‏خصوص درد در عضلات که یکی از علت‌‏های قطع مصرف این داروهاست.

طی فصل بهار و تابستان، ویتامین D در پوست شما ساخته می‌‏شود. (KeremYucel/iStock)
، طی فصل بهار و تابستان، ویتامین D در پوست شما ساخته می‌‏شود. (KeremYucel/iStock)

طی فصل بهار و تابستان، ویتامین D در پوست شما ساخته می‌‏شود. زمانی که اشعه ماورای بنفش خورشید، با ماده پیش‌‏سازی به‌‏نام ۷- دهیدرو کلسترول، فعل و انفعال شیمیایی انجام می‌‏دهد.
۷- دهیدرو کلسترول از استروئیدهایی است که در بافت پوست وجود دارد و ساختمان آن بسیار شبیه کلسترول است. این ماده طی واکنشی فتوشیمیایی در پوست به ویتامین D3 تبدیل می‌‏شود.

از نام این ماده می‌‏توان فهمید که از کلسترول مشتق می‌‏شود، و از آنجایی‌‏که اِستاتین‌‏ها برای کاهش تولید کلسترول طراحی شدند، ممکن است مقدار این پیش‌‏ساز را کاهش دهند، و احتمال دارد بدن شما حتی در معرض آفتاب هم نتواند مقدار کافی ویتامین D برای رفع نیاز خودش بسازد.

امروزه با گسترش شناخت محققین در این زمینه می‌‏دانیم که مصرف‌‏کنندگان داروهای اِستاتینی، در معرض کمبود ویتامین D هستند که یکی از علایم آن درد عضلانی است- چیزی که از شایع‌‏ترین عوارض مصرف اِستاتین‌‏هاست.

در یکی از مطالعات اخیر، به ۱۳۴ نفر از افرادی که به‌‏دلیل دردهای عضلانی قادر به ادامه مصرف اِستاتین‌‏ها نبودند و مقدار ویتامین D بدن‌‏شان پایین بود، مکمل‌‏های ویتامین D با مقدار بالا تجویز شد تا سطح ویتامین D خون آنها به حد طبیعی بازگردد.

وقتی این افراد مجددا استاتین مصرف کردند، اغلب‌‏شان دیگر دردهای عضلانی نداشتند. با وجود مکمل‌‏های ویتامین D، بیش از ۸۸ درصد این افراد توانستند حداقل به مدت ۶ ماه، استاتین را مصرف کنند و بعد از ۲ سال درمانِ حاوی ویتامین D، ۹۵ درصد آنها هنوز می‌‏توانستند به مصرف داروی استاتینی خود ادامه دهند.

مصرف اِستاتین‌‏ها، میزان ویتامین E محلول در چربی را حدود ۱۷ درصد کاهش می‌‏دهد و میزان کوآنزیم Q10 موجود در گردش خون را طی ۲ تا ۴ هفته، به نصف می‌‏رساند.

مصرف اِستاتین‌‏ها، میزان ویتامین E محلول در چربی را حدود ۱۷ درصد کاهش می‌‏دهد و میزان کوآنزیم Q10 موجود در گردش خون را طی ۲ تا ۴ هفته، به نصف می‌‏رساند. این‌‏ها دو آنتی‌‏اکسیدانت مهم هستند که مانع از اکسید شدن کلسترولِ بد در بدن می‌‏شوند. کلسترولِ بد به LDL نیز معروف است که رسوب این نوع از کلسترول در دیواره سرخرگ‌‏ها «شریان‌‏ها»، به سفت و سخت شدن این دیواره‌‏ها‌‏ منجر می‌‏شود و می‌‏تواند با انسداد سرخرگ‌‏ها، در نهایت باعث ایجاد حمله قلبی یا مشکلات دیگری شود.

اکسید شدن کلسترولِ بد «LDL» نقشی کلیدی در سفت و سخت شدن دیواره سرخرگ‌‏ها و انسداد آنها دارد؛ بنابراین عملکرد این دو آنتی‌‏اکسیدانت به محافظت از سرخرگ ‌‏ها در برابر این خطر کمک می‌‏کند.

کوآنزیم Q10 برای تولید انرژی در سلول‌‏ها، به‌‏ویژه سلول‌‏های عضلانی، حیاتی است. کمبودِ کوآنزیم Q10 ممکن است در ایجاد دردهای عضلانی ناشی از مصرف داروهای اِستاتینی، نقش داشته باشد. از طرفی مصرف مکمل‌‏های کوآنزیم Q10 در کاهش این دردهای عضلانی موثراست، و در مدتی کوتاه عارضه ضعف و خستگی عضلات را برطرف می‌‏کند.

مصرف کوآنزیم Q10 بر عملکرد پایین آوردنده کلسترول خون توسط اِستاتین‌‏ها، تاثیری نمی‌‏گذارد.

اخبار بیشتر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی