رابرت اُبرایان، مشاور امنیت ملّی کاخ سفید، روز جمعه اعلام کرد که رژیم چین، در میان سایر کشورهایی که به دنبال مداخله در انتخابات ایالات متحده بودهاند، «کلانترین» برنامه را داشته است. این کشور، فعالترین نقش را در تلاشهای خود برای نفوذ سیاسی دنبال کرده است.
اُبرایان در یکی از سخنرانیهای خود به گزارشگران گفت: «همیشه یک تبلیغات سیاسی گسترده به راه میافتد. همواره تلاشهایی وجود دارند که بر ما اثر میگذارند. ما هم به این موضوع واقف هستیم که چین، فعالترین نقش را در این زمینه بازی میکند.»
این مشاور امنیت ملّی با سخنان دادستان کل، ویلیام بار موافق است. اوایل همین هفته، دادستان گفته بود که به غیر از روسیه، چین هم به عنوان بزرگترین تهدید در برابر امنیت انتخابات ایالات متحده به حساب میآید. اُبرایان گفت که با نظر بار، «۱۰۰ درصد» موافق است.
مدیر مرکز ملّی ضدجاسوسی و امنیت، ویلیام اوانیا نیز در ماه جولای گفته بود که پکن، تلاشهای بسیاری را به منظور اعمال نفوذ در ایالات متحده به راه انداخته است و سعی کرده است تا سیاستهای این کشور را شکل داده، به شخصیتهای سیاسی کشور فشار وارد کرده و با انتقاداتی که در برابر چین مطرح شده بود، مخالفت کند. اوانیا بعداً هم اشاره کرده بود که پکن ترجیح میدهد که ترامپ، در پرتوی مواضع مصرّانه و غیر قابل انعطافی که دولت آمریکا در برابر این رژیم اتخاذ کرده است، در انتخابات شکست بخورد.
یکی از کارشناسان این حوزه، پیش از این به اپکتایمز گفت که چین سعی دارد تا با روشهایی بر خلاف روشهای روسیه، در انتخابات و سیاستهای ایالات متحده دخالت کند. این کشور، از مشوقهای اقتصادی یا با استفاده از تهدید و زور سعی میکند تا بر روی شرکتها و افراد ممتاز سیاسی نفوذ کرده و فرض را بر این میگذارد که این بازیگران، کسانی هستند که سیاستها و سکوهای مورد نظر برای نامزدهای انتخاباتی را شکل میدهند.
جف نایکوییست که یکی از نویسندگان و محققین در زمینه استراتژیهای چین و روسیه است، در یکی از مصاحبههای پیشین خود میگوید: «هدف چینیها این است که بتوانند خود را … در کشورهای غربی نهادینه کنند. بدین ترتیب، جایگاه بسیار قدرتمندی را در کشورها برای خود پیدا کردهاند، تا حدی که وقتی چیزی را میگویند، هیچکس نمیتواند به آنها ‘نه’ بگوید.»
مقامات رسمی ایالات متحده، اخیراً هشدار دادهاند که حکومت چین، رهبران و مقامات رسمی شرکتهای آمریکایی را هدف خود قرار دادهاند و به آنها فشار وارد کردهاند تا مواضع دوستانه با پکن را بپذیرند.
اُبرایان میگوید که این رژیم بر شرکتهای آمریکایی، اعمال نفوذ کرده و «به آنها گفته است که در صورتی که از ما در ایالات متحده حمایت نکنید، شرکتهای شما دیگر فرصتی در چین در اختیار نخواهند داشت.»
شکست سیاست خارجی
اُبرایان همچنین رویکرد ایالات متحده در برابر رژیم چین را به عنوان «بزرگترین شکست سیاست خارجی آمریکا در طول ۴۰ سال گذشته میداند.»
این مشاور میگوید که تصور غرب همیشه این بوده است که چین همزمان با ثروتمندتر شدن، دموکراتیکتر هم میشود. او در سخنرانی خود در جراید کاخ سفید در روز جمعه گفت: «بنابراین، ما گوشهچشمی به فعالیتهای خبیث چینیها داشتیم. آنهاآیپیهای ما را به سرقت میبرند، در فعالیتهای تجاری غیرمنصفانه حضور پیدا میکنند یا اینکه به همسایگان خود، زور میگویند.»
اُبرایان، سپس میگوید: «اما در واقعیت، عکس این امر اتفاق افتاده است. نقض حقوق بشر توسط چینیها در طی سالهای متمادی، هر روز بدتر و بدتر شده است.» او همچنین به سوء استفاده از مسلمانان اویغور و سایر اقلیتهای مذهبی دیگر، نسخههای فرعی از آزادی در هنگکنگ و تجاوز و پرخاشگری در برابر مردم تایوان اشاره کرد.
اُبرایان همچنین میگوید: «در عین حال، پکن همچنین سایه خود را در پویشی تهاجمی به منظور سرقت مالکیتهای معنوی آمریکا گسترانیده است. هدف او از این کار، تغییر در جایگاه ایالات متحده به عنوان یکی از ابرقدرتهای اقتصادی بوده است.»
او گفت: «دامنه فعالیتهای چین در برابر ایالات متحده، بیامان است. ما هرگز چیزی شبیه به این فعالیتها را ندیدهایم. حتی چنین بیرحمیهایی در جنگ جهانی، علیه شوروی هم اتفاق نیفتاده است.»
او اشاره میکند که ترامپ به محض روی کار آمدن، نبرد خود را با برخی از اقدامات پکن در خط مقدم تسریع کرد. دامنه این اقدامات، از ریسکهای امنیتی ناشی از فناوریهای چین تا تهاجم نظامی او به دریای جنوب چین را در بر میگرفت.
اُبرایان توضیح میدهد که ترامپ، اولین رییسجمهوری بوده است که در طول ۴۰ سال گذشته، در برابر چینیها ایستاده است. او همچنین بیان مینماید که این دولت، «اقداماتی شدید» را در برابر فعالیتهای تجاری غیرمنصفانه، سرقت مالکیتهای معنوی از ایالات متحده و سوء استفاده از حقوق بشر اتخاذ کرده است.
دولت ترامپ، اخیراً مقامات رسمی چین و یکی از گروههای شبهنظامی آن را تحریم کرده است تا نتوانند مجدداً بر روی مسلمانان اویغور در شین جیانگ فشار وارد کنند. او همچنین رهبر هنگکنگ، کری لام و سایر مقامات رسمی چین را به واسطه زیر پا گذاشتن آزادیهای موجود در هنگ کنگ تحریم کرده است.
مطالب دیگر:
دینگتاک ۲۴ساعته بر مردم نظارت میکند
نظرسنجی تازه اپکتایمز: حزب کمونیست چین در میان اکثر آمریکاییها منفور است
شرکتهای آمریکایی زنجیرههای تأمین را به خارج از چین منتقل میکنند