Search
Asset 2

کره شمالی، مقصد نفت‌کش‌های کدام کشور است؟

کره شمالی، مقصد نفت‌کش‌های کدام کشور است؟
کشتی «لایت هاوس وینمور»، که به اتهام قاچاق نفت به کره شمالی و نقض تحریمهای سازمان ملل توقیف شده است (رویترز)
کره شمالی، مقصد نفت‌کش‌های کدام کشور است؟

کشتی «لایت هاوس وینمور»، که به اتهام قاچاق نفت به کره شمالی و نقض تحریمهای سازمان ملل توقیف شده است (رویترز)

کره جنوبی موفق شد، یک کشتی چینی را در حالی که مشغول قاچاق نفت به کره شمالی بود توقیف کند. این کشتی که « لایت هاوس وینمور » نام داشت، حدود ۶۰۰ تن نفت پالایش شده را در آب‌های آزاد، به یک کشتی به نام « سام جونگ » با پرچم کره شمالی منتقل می کرد. به گزارش رویترز، مقامات کره جنوبی می‌گویند این کشتی حدود یک هفته پیش از آن، ۱۴ هزار تن نفت را بار گیری کرده بود.

براساس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل انتقال هر گونه کالایی از یک کشتی به کشتی دیگر به مقصد کره شمالی ممنوع است. دور جدید تحریم‌های سازمان ملل با هدف متوقف کردن آزمایش‌های موشکی کره شمالی صورت گرفته است.

روزنامه «چوسان ایلبو»، که در کره جنوبی چاپ می‌شود، می‌نویسد که ماهواره‌های آمریکا، بین ماه‌های اکتبر تا دسامبر، ۳۰ مرتبه کشتی‌های چینی را در حال انتقال نفت به کره شمالی، رصد کرده‌اند.

یک روز قبل از انتشار این خبر، رئیس جمهور آمریکا، با انتشار یک توئیت، چین را به خاطر قاچاق نفت به کره شمالی سرزنش کرد و نوشت: «دستان قرمز» را شناسایی کرده است!

محموله‌های قاچاق نفت به مقصد کره شمالی آنقدر دست به دست می‌شوند که ردگیری آنها سخت و گیج کننده شود. کشتی‌ها با «پرچم مصلحتی» تردد می‌کنند تا منشا و هویت خود را پنهان سازند.

کشتی توقیف شده در اجاره یک تاجر تایوانی به نام «چن-شیه-سیِن» بود که مالک شرکتی به نام «بیلیونز بونکر گروپ» است که در جزایر مارشال ثبت شده است. محموله این کشتی که پرچم هنگ‌کنگ روی آن نصب بوده است، ابتدا به شرکتی هنگ‌کنگی فروخته شد و سپس به یک شرکت تایوانی. مالک هنگ‌کنگی کشتی در گوانگجوی چین زندگی می‌کند.

چن، تاجر تایوانی که کشتی را اجاره کرده بود، در ماه ژانویه به یک دادگاه در تایوان احضار شد و پس از پرداخت یک و نیم میلیون دلار تایوانی، آزاد شد. وی مالک دو نفت‌کش به نام‌های «بیلیونز ۱۸» و «بیلیونز ۸۸» است. او که در صنعت ماهی‌گیری فعال بوده است منکر هرگونه رابطه‌ و تجارت با کره شمایd است.

به نوشته نیویورک‌تایمز، کره‌شمالی در دور زدن تحریم‌ها و پنهان کردن مسیر خود برای فرار از تحریم‌ها خبره شده است. این روزنامه، طی گزارشی در ۱۸ ژانویه ۲۰۱۸ نوشت، قاچاق کالا و سوخت در دریاها درحال تبدیل شدن به امری رایج است. مقام‌های آمریکایی می‌گویند ارزیابی تعداد و موارد این قاچاق دشوار است و باعث می‌شود تلاش‌ها برای زمین‌گیر کردن اقدامات رهبر کره شمالی با مشکل مواجه شود.

مطالب دیگر:

برای پیوند عضو هرگز به چین سفر نکنید

کوتاهی چینی‌ها در نجات سرنشینان نفت‌کش ایرانی

رهبر کره شمالی احتمالاً تونل‌هایی برای فرار به چین دارد

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی