در کنگره اخیر حزب کمونیست چین، موازنه قدرت به سمتی پیش رفت که منجر به استحکام قدرت رهبر فعلی چین و جناح منصوب به وی شد و همزمان جیانگ زِمین، رهبر سابق حزب و یارانش بیش از قبل به سمت حذف شدن از قدرت سوق داده شدند. طی این کنگره «شی جینپینگ» رئیس جمهوری و رهبر فعلی چین برای دومین دوره متوالی به عنوان رهبر (دبیرکل کمیته مرکزی) حزب کمونیست انتخاب شد و هفت عضو کمیته دائمی دفتر سیاسی حزب نیز برگزیده شدند.
کمیته دائمی دفتر سیاسی، در حال حاضر هفت عضو دارد. در رأس این هفت نفر، رهبر فعلی حزب قرار دارد و «لی کیانگ»، از اعضای پیشین که در این دوره نیز ابقا شده است، مقام نخست وزیری را در دست خواهد داشت.
به گزارش رویترز، بر خلاف دورههای پیشین، این بار رهبر حزب جانشینی برای خود انتخاب نکرد. به این ترتیب وی جایگاه خود را در مقام رهبر حزب برای یک دوره پنج ساله یا حتی بیشتر تثبیت کرد. پس از پایان کنگره، ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در توئیتی موفقیت شیجینگپینگ را به وی تبریک گفت.
به عقیده تحلیلگران، نتیجه کنگره اخیر حزب کمونیست چین تضعیف قدرت جناح «جیانگ زِمین»، رهبر سابق حزب کمونیست چین است. جیانگ زمین از سال ۱۹۹۳ تا ۲۰۰۳ سمتهای ریاست جمهوری چین، ریاست کمیسیون نظامی حزب و دبیرکلی کمیته مرکزی حزب کمونیست چین را بر عهده داشت.
جیانگ نزدیک دو دهه در راس قدرت قرار داشت. ده سال رهبر حزب بود و ده سال دیگر به نوعی پدرخوانده حزب محسوب میشد. جیانگ در سال ۱۹۸۹، از طریق ایفای نقش در سرکوب خونین تظاهرات دانشجویان به قدرت رسید. او سیستمی مبتنی بر باندبازی و سرمایهداری رفاقتی را به راه انداخت و اینگونه خود و نزدیکانش ثروت چین را چپاول کردند.
گفته میشود یکی از انگیزههای رهبر فعلی چین برای حذف جناح جیانگ زمین، بهبود وجهه چین در زمینه حقوق بشر میتواند باشد. زیرا آنهایی که در حال حذف شدن هستند، کسانی هستند که پروندههای سنگینی در نقض حقوق بشر داشتهاند و این گونه حزب کمونیست را آماج انتقادات بینالمللی قرار دادهاند. برای بسیاری از آنان همانند جیانگ زِمین، در دادگاههای بینالمللی پروندههای مفصلی تشکیل شده است.
فصل پایان ناقضان حقوق بشر در چین
یکی از موارد حاد نقض حقوق بشر درباره موضوع روش معنوی فالون گونگ (فالون دافا)، تمرینی چینی بر پایه سه اصل حقیقت، نیکخواهی و بردباری، رخ داده است. موضوعی که صد میلیون نفر را شامل و در بسیاری مواقع در تحلیلهای مربوط به چین نادیده گرفته میشود. جیانگ کسی بود که شخصاً دستور حمله به تمرینکنندگان فالونگونگ را صادر کرد. در ژوئیه ١٩٩٩، وی دستور داد: «آنها را از نظر مالی ورشکست کنید، خوشنامیشان را از بین ببرید و جسمشان را نابود کنید». از آن پس تا به امروز، هزاران نفر از آنان بازداشت شدند، به قتل رسیدند یا بدون هیچ نشانی مفقود شدهاند. جیانگ گفت برخورد با فالون گونگ میتواند فراتر از قانون برود.
به گفته خود مقامات چینی، بودجهای که برای این کار در نظر گرفته شد، از بودجه یک جنگ نظامی تمام عیار بیشتر بود. این در حالی رخ داد که تاثیرات مثبت تمرین فالونگونگ باعث شده بود تعداد افرادی که آن را تمرین میکردند تا سال ۱۹۹۹ به مرز صد میلیون نفر برسد. در آن زمان مقامات چین از تاثیر مثبت فالون گونگ بر جامعه آگاه بودند. به طوری که مقامات ورزش چین رسما گفتند که صد میلیون تمرینکننده فالونگونگ میتوانند باعث صد میلیارد یوآن صرفهجویی در هزینههای پزشکی کشور شوند. همزمان در کشورهای دیگر نیز مردم و دولتها از فالون گونگ استقبال کردند.
مبارزه با فساد، شروع سقوط جیانگزمین
حذف افراد قدرتمندی که در جناح جیانگ قرار داشتند، زمانی آغاز شد که شی جینگپینگ مبارزه با فساد اقتصادی را آغاز کرد. او پس از به قدرت رسیدن گفت فساد در چین به حدی است که بقای حزب را در خطر قرار داده است.
نتیجه این شد که از سال ۲۰۱۳ تاکنون حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن از مقامات رده بالای این کشور نیز در راستای برنامه مبارزه با فساد مجازات شدهاند. در میان بازداشت شدگان نام مقامات بسیار پرقدرتی نظیر «ژو یونگکانگ»، رئیس امنیت حزب کمونیست چین، «ما جیان»، معاون وزارت امنیت ملی چین و «شی شیائومینگ»، نایبرئیس عالیترین دادگاه چین دیده میشود.
فهرست بلند مقامات قدرتمندی که بازداشت شدهاند نشان میدهد بیشتر آنها در جناحی از حاکمیت قرار دارند که سالها پیش زمانی که جیانگ زِمین، رهبری را در دست داشت شکل گرفت. جناحی که رهبر فعلی چین اکنون در نقطه مقابل آن قرار دارد. بنابراین مبارزه با فساد میتواند بهانهای باشد که از این طریق رهبر فعلی چین، بخشی از حاکمیت را حذف کند.
«ژو یونگ کانگ»، یکی از مهمترین متحدان جیانگ زِمین بود. مردم چین، ژو را قدرتمندترین مرد چین میدانستند. او در راس تمام نهادهای قدرتمند امنیتی و قضایی بود. ژو تا سال ۲۰۱۲ عضو کمیته دائمی «پلیتبورو» بود. پرونده قطور فساد ژو در اوایل سال ٢٠١۵ بررسی شد. در نهایت ژو پس از محاکمهای طولانی به حبس ابد محکوم شد.
اما شروع سقوط مهرههای پرقدرت جناح جیانگ به زمان بازداشت «بو شیلای»، از اعضای بسیار قدرتمند حزب کمونیست برمیگردد. بو شیلای به اتهام فساد و سوءاستفاده از قدرت به حبس ابد محکوم شد. زمانی که او فرماندار استان لیائونینگ بود، بیش از صد میلیون دلار صرف گسترش زندانها و اردوگاههای کار اجباری در آنجا کرد. تحت نظر بو شیلای، این استان به یکی از مرگبارترین نقاط کشور برای فالون گونگ تبدیل شد. اردوگاه کار اجباری «ماسانجیا» در این استان به «دخمه شیطان» معروف است.
اینک با توجه به نتایج کنگره اخیر حزب کمونیست و قدرتمندتر شدن رهبر فعلی، باید منتظر بود که فرجام تلخ جیانگزمین بدنام و یارانش که دستشان به خون میلیونها نفر از مردم بیگناه چین آلوده است به کجا میانجامد. آنچه روی میدهد صرفاً نتیجه اجتناب ناپذیر شرارت افرادی است که چندصباحی قدرت را در دست داشتند. «شی کانگشان»، تحلیلگر امور چین در گفتگو با تلویزیون انتیدی معتقد است: «عملکرد پشت پرده حزب به نمایش درآمده است. آنچه روی میدهد پیشی گرفتن بر زوال اجتنابناپذیر حزب کمونیست است. گروهی که در آزار و شکنجه میلیونها نفر از مردم چین دست داشتهاند، افشا خواهند شد و این موضوع مستلزم پایان یافتن حزب کمونیست است. پس بهتر است آنها در انجام این موضوع پیشی بگیرند، به طوری که هم برای خودشان و هم برای دنیا سودمند باشد.»
مطالب دیگر:
داستان کوتاه از آنچه چین بیش از همه پنهان میکند