چین واردات گاز طبیعی مایع خود از روسیه را در ماه فوریه نسبت به سال قبل دوبرابر کرد و این امر موضع «خنثی» اعلام شده چین در جنگ جاری اوکراین را تضعیف کرد.
بلومبرگ در ۲۱ مارس با استناد به دادههای مقامات گمرک چین گزارش داد که پکن ماه گذشته نزدیک به ۴۰۱هزار تن LNG روسیه را خریداری کرده است. این حجم ۸ درصد از کل واردات گاز طبیعی مایع (LNG) چین در ماه فوریه را تشکیل میداد.
بر اساس گزارش بلومبرگ، در مجموع، چین در ماه گذشته ۱۲ درصد کمتر از فوریه ۲۰۲۱ گاز طبیعی مایع وارد کرده است.
این در حالی است که بر اساس دادههای گمرک چین، چین در دو ماه نخست امسال در مجموع ۱۲.۶۷ میلیون تن نفت خام از روسیه وارد کرده است.
ادامه خرید انرژی چین از روسیه درآمد مهمی را برای مسکو فراهم میکند، زیرا بخش انرژی این کشور پس از تحریمها و سایر اقدامات تلافی جویانه به دلیل تجاوزات این کشور به اوکراین بهطور فزاینده ای منزوی شده است.
در ۸ مارس، رئیس جمهور جو بایدن اعلام کرد که ایالات متحده واردات زغال سنگ، گاز طبیعی مایع روسیه را ممنوع خواهد کرد. یک روز بعد، بریتانیا اعلام کرد که واردات نفت روسیه را تا پایان سال جاری به تدریج متوقف خواهد کرد.
در ۱۵ مارس، اتحادیه اروپا بسته تحریم دیگری را علیه مسکو اعلام کرد که از جمله آنها ممنوعیت سرمایه گذاریهای جدید در بخش انرژی روسیه است. علاوه بر این، این بلوک محدودیت صادراتی جامعی را برای تجهیزات، فناوری و خدمات برای صنعت انرژی معرفی کرد.
چین اما از تحریمهای اعمال شده توسط کشورهای غربی انتقاد کرده است. وانگ ونبین، یکی از سخنگویان وزارت خارجه چین، در جریان یک جلسه توجیهی روزانه در ۲ مارس گفت که پکن و مسکو «به همکاری تجاری عادی خود ادامه خواهند داد.»
در ۹ مارس، یک روز پس از اعلام بایدن مبنی بر ممنوعیت محصولات انرژی روسیه، ژائو لیجیان، سخنگوی وزارت خارجه چین، گفت که دو این همسایه «همیشه همکاری انرژی سالمی داشتهاند» و به «همکاری تجاری عادی از جمله در زمینه گاز و نفت» ادامه خواهند داد.
برخی از قانونگذاران ایالات متحده خواستار تحریمهای ثانویه علیه روسیه هستند، از جمله سناتور پت تومی (جمهوریخواه پنسیلوا)، عضو ارشد کمیته بانکی سنا.
تومی در مقاله ای که در ۲۱ مارس در وال استریت ژورنال منتشر شد، نوشت: «برای قطع فروش نفت و گاز آقای پوتین در سطح جهان، دولت و کنگره باید تحریمهای ثانویه را بر کل بخش مالی روسیه اعمال کنند.»
وی افزود: «این جریمهها عملاً بانکهای خارجی را در هر نقطه از جهان، تحت تهدید تحریمهای آمریکا، از پرداخت به بانکهای روسیه، از جمله برای نفت و گاز منع میکند.»
سناتور جیم ریش (آیداهو)، عضو ارشد کمیته روابط خارجی سنا، در توییتر حمایت خود را از پیشنهاد تومی اعلام کرد.
ریش نوشت: «تحریمهای ثانویه روسیه را از بقیه جهان دور میکند و بانکهای خارجی مانند بانکهای چین را از تجارت با پوتین و تامین مالی سهوی جنگ اوکراین منع میکند. این قدم بعدی است که دولت بایدن باید بردارد.»
تلاش پکن برای نشان دادن خود به عنوان یک حزب بیطرف انتقاداتی را برانگیخته است. در ۱۵ مارس، ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، از پکن خواست تا روسیه را به دلیل آنچه او «تهاجم وحشیانه» مسکو به اوکراین خواند، محکوم کند.
آندری یرماک، رئیس دفتر رئیس جمهور اوکراین، ولودیمیر زلنسکی، در ۲۲ مارس، طی یک کنفرانس خبری مجازی که توسط اندیشکده چتم هاوس مستقر در لندن سازماندهی شد، گفت که چین باید «نقش قابل توجهتری» در پایان دادن به جنگ ایفا کند.
وی گفت: «تا کنون ما موضع بیطرف چین را دیدهایم. و همانطور که قبلاً گفتم، ما معتقدیم که چین … باید نقش قابل توجه تری در پایان دادن به این جنگ و ایجاد یک سیستم جدید امنیتی جهانی ایفا کند.»
هفتهها قبل از جنگ، پکن و مسکو پس از دیدار ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه و شی جین پینگ، رهبر چین، روابط دوجانبه خود را به شراکت «بدون محدودیت» بهروزرسانی کردند. رهبران دو کشور همچنین گفتند که هیچ زمینه «ممنوعی» برای همکاری بین کشورهایشان وجود نخواهد داشت.
مطالب دیگر:
مجله آلمانی: مردم در چین بهخاطر تمرین مدیتیشن شکنجه و کشته میشوند
رژیم چین به دلیل حمایت ضمنی از روسیه با انتقادات فزایندهای مواجه شده است