نوشته: مینگ هویی
سازمان عفو بینالملل کانادا در تاریخ ۱۲مه۲۰۲۰ گزارشی را منتشر کرد که حاکی از افزایش نقض حقوق بشر توسط مقامات چینی است که در خارج از کشور زندگی میکنند. این گزارش، حوادث بسیاری در کانادا را ثبت کرده که در آن تمرینکنندگان فالون گونگ، مخالفان یا مدافعان دموکراسی تحت آزار و اذیت قرار گرفتهاند.
این گزارش باعنوان «آزار و اذیت و ارعاب افراد در کانادا که مشغول کار درخصوص مسائل مربوط به حقوق بشر در چین هستند» تلاش مشترک بین ائتلاف کانادا درباره حقوق بشر در چین و عفو بینالملل در کانادا بود.
در این گزارش آمده است: «مدافعان حقوق بشر بهخاطر نگرانی درباره چین بهطور فزایندهای با تهدید و ارعاب روبرو هستند.»
این بهروزرسانیِ گزارش قبلی دو سازمانی است که در سال ۲۰۱۷ منتشر کردند و در آن حملات سازمان یافته به فعالان حامی مسائل حقوق بشر مرتبط با چین، توضیح داده شده است.
الکس نِوه، دبیرکل شعبه انگلیسی عفو بینالملل کانادا گفت: «این روند بسیار نگرانکننده، بهوضوح بخشی از یک کمپین دیرپا و نظاممند برای ساکت کردن عموم مردم در خصوص نگرانیهای جدی درباره حقوق بشر در چین است که بهطور فزایندهای فراتر از مرزهای چین گسترش یافته است.»
در این گزارش آمده است: «دولت چین مدتهاست که بهدنبال گسترش نفوذ سیاسی و فرهنگی در خارج از کشور بوده است که البته هدفش سرکوب مخالفان و بسیج جوامع خارج از کشور چین است تا بهعنوان عوامل مدافع منافع سیاسی چین عمل کنند.»
چنین فعالیتهایی در کانادا شامل تحت فشار گذاشتن مقامات منتخب، رسانههای چینیکانادایی، رسانههای اجتماعی و نهادهای دانشگاهی میشود.
در این گزارش از مقامات کانادایی خواسته شده است که برای حل این مسئله فوراً اقدام کنند. چنین حملات سازمانیافتهای در محوطۀ کالجها و مدارس متوسطه در سراسر کانادا رخ داده است. قربانیان شامل حامیان دموکراسی در هنگ کنگ، تمرینکنندگان فالون گونگ و گروههای اقلیت مختلف هستند.
تمرینکنندگان فالون گونگ هدف قرار میگیرند
در این گزارش آمده است: «از سال ۲۰۱۷، تمرینکنندگان فالون گونگ از طریق حوادث سازمانیافتهای که بهنظر میرسد با دستگاه دولت چین مرتبط است مورد آزار و اذیت قرار گرفتهاند، که همچنان در کانادا ادامه دارد. در اتاوا، کلگری و وینیپگ چند واقعه رخ داده است که شامل تهدید، زورگویی و آزار و اذیت تمرینکنندگان فالون گونگ و نیز مکاتبات دروغینی که از علائم مشخصه دولت چین است و با ادعای نام فالون گونگ ارسال شده و تلاشی برای بیاعتبار کردن آنها است. گروه فالون گونگ در اتاوا اظهار داشته است که اینها تنها موارد نیستند، بلکه بخشی از الگوی دیرپای آزار و اذیت توسط مقامات دولتی چین هستند.»
جشنواره قایق اژدها
نمونهای از این دست در ۲۲ژوئن سال ۲۰۱۹، در طول جشنواره سالانه قایق اژدها رخ داد. هنگامی که جری اسمیت، تمرینکننده فالون گونگ در این رویداد در پارک عمومی در اتاوا حضور داشت، مدیر این جشنواره به او دستور داد پیراهنش که کلمات «فالون دافا» و اصول این تمرین معنوی «حقیقت، نیکخواهی، بردباری» روی آن نقش بسته بود را درآورد. مدیر این رویداد گفت که سفارت چین یکی از حامیان مالی رویداد آنها است و پیراهن او «بیانیه سیاسی نامناسبی» است. مدیر گفت هفت تا هشت تمرینکننده دیگر فالون گونگ که مشغول انجام تمرینهای مدیتیشن در همان پارک بودند نیز باید از آنجا بروند.
در این گزارش آمده است: «دولت چین مدتهاست که برای توجیه آزار و شکنجۀ فالون گونگ با تهمت زدن به این روش معنوی غیرسیاسی بهعنوان یک «جنبش سیاسی،» سعی در آزار و اذیت فالون گونگ داشته است. عکسهای بسیاری از آن روز بهوضوح نشان میدهد که تمرینکنندگان فالون گونگ که در پارک حضور داشتند، هیچ اعتراض یا تجمع سیاسی نداشتند بدین معنی که هیچ بنر یا سخنرانی نداشتند و اینکه آنها صرفاً تمرینهای مدیتیشن را انجام میدادند.»
گریس ولنساک از گروه فالون گونگ در اتاوا گفت که این تنها مورد رخ داده نبوده، بلکه بخشی از ۲۰ سال آزار و شکنجه فالون گونگ بهدست دستگاه دولت چین، از جمله کنسولگریها و سفارتخانههای آن در خارج از کشور است. مقالهای به زبان چینی دربارۀ این حادثه گزارشی در وبسایتهای داخل چین منتشر کرد و به فالون گونگ برچسب سیاسی زد و آن را بهعنوان موردی نامطلوب در رویدادی در کانادا معرفی کرد. این گزارشها به نقل از مدیر جشنواره و تکرار تبلیغات ضد فالون گونگ بود.
حادثه کلگری
تمرینکنندگان فالون گونگ در طول سه سال گذشته از طریق حوادث سازمان یافته، در شهرهای مهم کانادا مورد آزار و اذیت قرار گرفتهاند. در این گزارش بیان شده است: «در اوت سال ۲۰۱۷، دو مرد تجمع تمرینکنندگان فالون گونگ در مقابل کنسولگری چین در کلگری را برهم زدند و بنر رویدادشان را پاره کردند و به آنها ناسزا گفتند. طبق اظهار نظر شاهدان پس از فروکش کردن این درگیری، دو نفر از کنسولگری چین بیرون آمدند تا با یکی از اخلالگران گفتگو کنند و این سوءظن را ایجاد کردند که آنها هدایتگر این اخلال در تجمع بودند.»
جف یانگ، هماهنگکننده گروه فالون گونگ در کلگری دربارۀ آزار و اذیت و توهینهای مکرر در طول چند سال گذشته علیه تمرینکنندگان فالون گونگ توضیح داد که اخیراً در ژوئن۲۰۱۹ توسط یک مرد چینی تبار انجام شد.
نامهها و ایمیلهای جعلی
در این گزارش آمده است: «استفاده از نامهها و ایمیلهای جعلی مدتهاست که از ویژگیهای برجسته کمپین خارجی حزب کمونیست چین علیه تمرینکنندگان فالون گونگ، بهمنظور بیاعتبار کردن آنها و از بین بردن شهرت آنها بوده است.»
این اغتشاشات علیه تمرینکنندگان فالون گونگ به مدت سه سال ادامه داشته است. این گزارش میافزاید: «نامهها و ایمیلهای عجیب و توهینآمیز و گاه تهدیدآمیز به نام آنها ارسال شده است، از جمله به سیاستمداران شامل جودی اسگرو، نماینده لیبرال در دسامبر۲۰۱۷ و پیتر جولیان، نماینده حزب دموکراتیک ملی در مارس۲۰۱۹ که تلاشی آشکار برای بیاعتبار کردن فالون گونگ و آسیب به روابط آنها با گیرندگان ایمیل و نامه بوده است.»
موارد مرتبط با آناستازیا لین
آناستازیا لین، دخترشایسته سابق کانادا، بهخاطر دفاع از حقوق بشر در چین با موارد متعدد آزار و اذیت روبرو شده است.
علاوه بر این او اجازه حضور در مراسم دختر شایسته جهان در چین را کسب نکرد، در این گزارش آمده است: «لین با ارعاب مأموران دولت چین نیز روبرو است که از طریق پدر و پدربزرگ و مادربزرگش عمل کردهاند و به آنها هشدار میدهند که اگر لین فعالیت در زمینۀ حقوق بشرش را متوقف نکند، خانوادهاش را به خطر میاندازد.»
خبرهای رسانهای
تحت تأثیر حزب کمونیست چین، روزنامههای به زبان چینی در کانادا نیز به تمرینکنندگان فالون گونگ تهمت میزنند. در این گزارش آمده است: «در ژوئیه سال۲۰۱۵، روزنامه خبرهای تجاری امروز که روزنامه چینی فعال در کانادا است، مجبور شد پس از چاپ مجدد یک مقاله افتراآمیز دربارۀ فالون گونگ که قبلاً در روزنامه دیلی پیپلز منتشر شده بود، عذرخواهی کند. مسئولین روزنامه از کمیته مرکزی حکومت چین بودند.»
اما، در ژانویه سال ۲۰۲۰، روزنامه خبرهای تجاری امروز مقاله دومی را با ماهیت افتراءآمیز علیه فالون گونگ منتشر کرد.
درخواست برای اقدام دولت کانادا
این گزارش بیان میکند که خانم آناستازیا لین نمونهای از استراتژی معمول دولت چین علیه حامیان با صراحت گفتار مسائل حقوق بشر در چین است و آنها را از طریق آزار و اذیت اعضای خانوادهشان که در چین زندگی میکنند، تحت فشار قرار میدهند. لین همچنین از محرومیت توسط بخشهایی از جامعه کاناداییچینی خبر داد که بهدلیل فشار از سوی سفارت یا کنسولگری چین بوده است.
در این گزارش از دولت کانادا خواسته شده تا اقدامات بیشتری برای رسیدگی به این مسائل انجام دهد، به عنوان نمونه:
۱- تعیین یک نقطه کانونی متمرکز در دولت تا در خط مقدم تماس با افراد و گروههایی باشد که بهدلیل فعالیت دربارۀ مسائل حقوق بشر در چین با آزار و اذیت و ارعاب روبرو هستند؛
۲- تعامل دیپلماتیک سطح بالا با چین دربارۀ آزار و اذیت و ارعاب؛
۳- ارزیابی مجدد روابط اقتصادی و تجاری با چین و اولویت دادن به نگرانیهای مربوط به حقوق بشر در روابط دوجانبه خود؛
۴- کار با دولتهای دیگر برای طرح نگرانی دربارۀ نقض حقوق بشر در چین
۵- اعلام مخالفت خود با این موارد نقض روند عادی دیپلماتیک
۶ – ایجاد تحقیق و استعلام عمومی مستقل از روشها و حوادث مربوط به دخالت ویژه در بخش آموزش
۷- بررسی قانون در سایر حوزههای قضایی که با مداخلات مخفی خارجی مقابله میکنند و تصویب قوانین مشابه در کانادا
مطالب دیگر:
فالون دافا، مدیتیشنی که بیش از صد میلیون نفر آن را تمرین میکنند
نماینده مجلس کانادا: حزب کمونیست چین و سازمان بهداشت جهانی باید درباره این پاندمی پاسخگو باشند
نفوذ چین در کانادا: تجمع حامیان رژیم چین برای محکوم کردن اعتراضات مردم هُنگکنگ