Search
Asset 2

گزارش ویژه اپک‌‏تایمز: نمونه‌های اولین بیماران کووید ووهان دارای هنیپای تغییر یافته ژنتیکی از ویروس ارسال‌شده از آزمایشگاه کانادایی

ویروس‌شناس چینی شی جنگلی در بیرون آزمایشگاه سطح پی4 در ووهان چین در 23 فوریه 2017 (Johannes Eisele/AFP via Getty Images)

یافته‌های یک دانشمند آمریکایی نشان می‌دهد، نمونه‌های اولین بیماران کووید-۱۹ ووهان دارای ویروس هنیپای تغییر یافته ژنتیکی است.

 هنیپا یکی از دو ویروسی است که دانشمندان چینی‌‏تبار در پی اخراجشان به دلیل همکاری با محققان نظامی چین، از یک آزمایشگاه کانادایی به چین ارسال کرده بودند. همچنان مشخص نیست که آیا ویروس یافت شده در نمونه‌های چینی با نمونه‌های ویروس ارسالی از آزمایشگاه کانادایی که اواخر مارس ۲۰۱۹ ارسال شده بودند ارتباطی دارد یا خیر.

یک دانشمند متخصص دیگر نیز صحت یافته‌های مذکور را برای اپک تایمز تایید کرده است.

اولین بار دکتر استیون کووِی، دانشمند علوم پزشکی ساکن سیاتل و عضو پیشین هیئت علمی دانشکده پزشکی دانشگاه استفورد شواهد مذکور را کشف کرد؛ او مدت کوتاهی پس از آنکه چین شیوع SARS-CoV-2 را به اطلاع سازمان بهداشت جهانی رساند، نمونه‌های اولیه کووید-۱۹ را که دانشمندان موسسه ویروس‌شناسی ووهان بارگذاری کرده بودند، بررسی کرد.

نمونه‌های این بیماران که در دسامبر ۲۰۱۹ طبق گزارشات به نوعی «بیماری ناشناخته ذات‌‏الریه‌‏ای» مبتلا شده بودند، در پایگاه داده توالی ژنتیکی، ژن‌بانک، واقع در وبسایت موسسه ملی سلامت ایالات متحده بارگذاری شده بود.

کووی می‌گوید هرچند سایر دانشمندان سراسر جهان عمدتا به بررسی ژنوم SARS-CoV-2 موجود در نمونه‌های بارگذاری شده توسط دانشمندان موسسه ویروس‌شناسی ووهان علاقمند هستند، اما او می‌خواهد ببیند چه چیز دیگری در نمونه‌های جمع‌آوری‌شده از بیماران وجود دارد.

به همین دلیل او برای تحلیل توالی نمونه‌ها با چند دانشمند دیگر همکاری کرد.

کووی به اپک تایمز گفت: «با هدف یافتن موارد نامتعارف جستجو را آغاز کردیم».

به گفته او، یافته‌های آنان ممکن است به احتمال زیاد بر اثر سرایت آلودگی از آزمایشات دیگر این آزمایشگاه به نمونه‌ها و یا آثار ویروس هنیپا باشد.

«نمونه دستکاری‌شده ژنتیکی ویروس نیپا را مشاهده کردیم که از ابولا مرگبارتر است». نیپا نوعی ویروس هنیپا است.

در اپک تایمز کانادا برای تایید یافته‌های مذکور به سراغ جو وانگ رفتیم؛ وانگ دارای مدرک پی‌اچ‌دی است و سابقاً مدیریت برنامه توسعه واکسن سارس در کانادا را برای یکی از شرکت‌های داروسازی پیشرو در جهان عهده‌دار بوده است. وانگ هم‌اکنون رئیس شبکه تلویزیونی ان‌تی‌دی در کاناداست که شرکت تابعه اپک تایمز در کانادا نیز هست.

وانگ پس از بررسی شواهد گفت توانسته است یافته‌های کووی درباره ویروس هنیپا را مجدداً بررسی کند. او در توضیحات خود می‌گوید که دستکاری ژنتیکی این ویروس احتمالاً به منظور استفاده در توسعه واکسن بوده است.

اسنادی که دولت کانادا منتشر کرده است می‌گویند موسسه ویروس‌شناسی ووهان قصد داشته از نمونه‌های ویروس ارسالی از کانادا به منظور «ذخیره‌سازی گونه ویروس» استفاده کند که به بیان ساده‌تر، یعنی ویروس را نگهداری کرده و آن را زنده نگه دارند. دستکاری ژنتیکی با توجه به توضیحات مذکور در این تعریف نمی‌گنجد.

آزمایشگاه وینیپگ

اخراج دانشمند متولد چین به نام ژیانگو ژیو و همسرش کدینگ چنگ از موسسه ملی میکروبیولوژی در شهر وینیپگ مورد مناقشات بسیاری در کانادا قرار گرفته است و در همین حین، احزاب مخالف دولت را برای دریافت جزئیات بیشتر درباره پرونده تحت فشار گذاشته‌اند و دولت نیز با استناد به مسائل مربوط به امنیت ملی و حریم شخصی از انتشار این اطلاعات خودداری کرده است.

در جولای ۲۰۱۹ و همزمان با تحقیقات پلیس، ژیو و چنگ همراه با چند تن از دانشجویان چینی از موسسه ملی میکروبیولوژی، تنها آزمایشگاه دارای سطح حفاظتی ۴ یا پی‌۴ در کانادا که بالاترین درجه ایمنی زیستی است، بیرون شدند. این دو دانشمند به طور رسمی در ژانویه ۲۰۲۱ اخراج شدند.

سازمان بهداشت عمومی کانادا که ریاست موسسه ملی میکروبیولوژی را بر عهده دارد، گفت اخراج این دو بر اثر یک «مسئله مدیریتی» و «احتمال تخلف در پروتکل‌های امنیتی» بوده است اما با استناد به مسائل امنیتی و حریم شخصی از ارائه اطلاعات بیشتر خودداری کرد.

ژیو در دوران کاری خود در موسسه ملی میکروبیولوژی چندین بار به طور رسمی به منظور کمک به آموزش سطح ایمنی ۴ به کارکنان به موسسه ویروس‌شناسی ووهان سفر کرده است. روزنامه گلوب اند میل بعداً در گزارشی عنوان کرد که این دو دانشمند موسسه ملی میکروبیولوژی درباره عوامل بیماری‌زای مرگبار با محققان نظامی چین همکاری کرده‌اند و اینکه یک محق نظامی چین نیز مدتی در آزمایشگاه فوق امنیتی وینیپگ کار کرده است.

اسناد و ایمیل‌هایی که سازمان بهداشت عمومی کانادا منتشر کرده است نشان می‌دهند ارسال نمونه‌های هنیپا و ابولا با اجازه مقامات موسسه ملی میکروبیولوژی صورت گرفته است.

دیوید سافرونتز، رئیس بخش عوامل بیماری‌زای خاص در سازمان بهداشت عمومی کانادا در یکی از ایمیل‌های ارسال‌شده در سپتامبر ۲۰۱۸ درخواست موسسه ویروس‌شناسی ووهان برای ارسال نمونه‌ها را به رئیس وقت موسسه ملی میکروبیولوژی متیو گیلمور و سایر مدیران آزمایشگاه اطلاع داده و گفته است «به این آزمایشگاه اعتماد دارم».

گیلمور در پاسخ درباره ماهیت کاری که در آزمایشگاه انجام می‌شود و اینکه چرا آزمایشگاه مواد را از «سایر آزمایشگاه‌های نزدیک‌تر» نمی‌گیرد سوال می‌کند. او همچنین به سافرونتز می‌گوید «خوب است که تو به این گروه اعتماد داری» و سپس درباره ارتباط آزمایشگاه ملی میکروبیولوژی با این گروه سوال می‌کند.

سافرونتز در پاسخ خود دقیقاً نمی‌گوید که از این نمونه‌ها در چین برای چه کاری استفاده خواهد شد اما خاطر نشان می‌کند که نمونه‌ها فقط در صورت تکمیل تمامی مدارک و مجوزها ارسال می‌شوند. او همچنین می‌گوید موسسه ویروس‌شناسی ووهان «به علت همکاری» با ژیو این مواد را از آزمایشگاه ملی میکروبیولوژی خواسته است.

او در ادامه می‌گوید: «همیشه گرفتن مواد از ما در مقایسه با سایر آزمایشگاه‌های آمریکا آسان‌تر بوده است. فکر نمی‌کنم سایر آزمایشگاه‌های نزدیکتر توانایی ارسال این مواد را داشته باشند».

گیلمور در ماه می ۲۰۲۰ از مقام خود در آزمایشگاه ملی میکروبیولوژی استعفا داد ‌و به یک شرکت زیست‌پژوهشی در بریتانیا ملحق شد.

نمایندگان پارلمان از مدیریت آزمایشگاه ملی میکروبیولوژی درباره علت اجازه به ارسال محموله نمونه‌ها و اینکه آیا آن‌ها می‌دانند که چین در موسسه ویروس‌شناسی ووهان بر روی این نمونه‌ها پژوهش افزایش عملکرد انجام می‌دهد یا خیر سوال کرده‌‏اند. در پژوهش افزایش عملکرد میزان مرگبار بودن (شدت بیماری‌زایی) یا مسری بودن عوامل بیماری‌زا یا هر دو مورد افزایش می‌یابند.

دبیر کل علمی آزمایشگاه ملی میکروبیولوژی روز ۲۲ مارس در جریان جلسه کمیته پارلمان به نمایندگان پارلمان گفت این آزمایشگاه تنها پس از تضمین موسسه ویروس‌شناسی ووهان به اینکه هیچ پژوهش افزایش عملکردی صورت نخواهد گرفت نمونه‌ها را به این موسسه ارسال کرده است.

نماینده محافظه‌کار پارلمان جان ویلیامسون خواهان پاسخ‌های بیشتری بود و گفت رژیم چین «سابقه سرقت و دروغ‌گویی را در کارنامه خود دارد» و از این رو، سخنان یک آزمایشگاه چینی دولتی قابل اعتماد نیست.

آزمایشگاه سطح P4 در سایت موسسه ویروس‌شناسی ووهان در شهر ووهان، چین در ۱۳ می ۲۰۲۰ (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

موضوع پژوهش افزایش عملکرد در موسسه ویروس‌شناسی ووهان در ایالات متحده میان قانونگذاران و دکتر فائوچی، رئیس موسسه ملی آلرژی بیماری‌های عفونی از موسسه ملی سلامت مورد بحث و مناقشات بسیاری قرار گرفته است. سازمان فائوچی پژوهش کروناویروس‌ها در آزمایشگاه ووهان را تامین مالی کرده است. سناتور ایالات متحده رند پال می‌گوید تحقیقاتی که موسسه ویروس‌شناسی ووهان درباره کروناویروس‌ها منتشر کرده است نشان می‌دهد که این آزمایشگاه پژوهش افزایش عملکرد را نیز انجام می‌دهد، اتهامی که فائوچی آن را انکار کرده است.

اپک تایمز برای اظهار نظر درباره واکنش سازمان بهداشت عمومی کانادا در رابطه با موضوع اموال معنوی و همکاری در توسعه محصولاتی همچون واکسن با موسسه ویروس‌شناسی ووهان با این سازمان تماس گرفته اما تا زمان انتشار این مقاله پاسخی دریافت نکرده است.

دولت لیبرال علی‌رغم پافشاری احزاب مخالف برای دریافت جزئیات بیشتر پیرامون اخراج دو دانشمند آزمایشگاه ملی میکروبیولوژی، با اشاره به مسائل مربوط به امنیت ملی و حریم شخصی از ارائه سوابق خودداری کرده است.

پس از آن‌که مجلس عوام با صدور دستور از دولت خواستار تحویل اطلاعات شد، دولت برای دریافت تاییدیه از یک قاضی مبنی بر اینکه دولت می‌تواند اسناد را تحویل ندهد سخنگوی مجلس را به دادگاه کشاند. اما پس از درخواست برگزاری انتخابات از سوی نخست وزیر جاستین ترودو و انحلال پارلمان، دولت از پرونده خود در دادگاه انصراف داد.

مطالب دیگر:

رای‌گیری پستی در کانادا: سیستم کانادا با آمریکا چه تفاوتی دارد؟

پس از کشته شدن ۱۳ سرباز آمریکایی در انفجارهای افغانستان، بایدن وعده حمله به داعش را داد

خبرنگار خارجی سابق: «وضعیت افغانستان بدتر از ویتنام سال ۱۹۷۵ است»

همه احزاب در انتخابات پیش روی کانادا: درباره موضوعات کارزار هر حزب بدانید

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی