logo_eet

گنجینه ریز اطلاعات دو میلیون نفر در خارج از چین در خدمت نزاع آنلاین چین

گنجینه ریز اطلاعات دو میلیون نفر در خارج از چین در خدمت نزاع آنلاین چین لیست مزبور، افراد معمولی تاجر تا چهره‌‏های برجسته‌‏ای همچون افسران
(Nicolas Asfouri/AFP via Getty Images)

به تازگی اطلاعات یک پایگاه داده چینی  شامل اطلاعات شخصی میلیون‌‏ها نفر در سراسر جهان به رسانه‌‏های غربی درز پیدا کرده که کمپین جمع آوری اطلاعات با نشان گرفتن افراد خارجی در چین را افشا می‌‌‌‏کند.

شنزن ژنهوا دیتا تکنولوژی که یک شرکت چینی خصوصی است پایگاه داده‌‏ای شامل اطلاعات ۲.۴ میلیون نفر را از منابع باز همچون پست‌‏های رسانه‌‏های اجتماعی و داده‌‏های آنلاین جمع آوری کرده است. بازسازی ۱۰ درصدی از این پایگاه داده از سوی یک شرکت امنیت سایبری استرالیایی با نام اینترنت ۲.۰ نشان می‌‏دهد پرونده فوق اطلاعات و سوابق ۵۲ هزار امریکایی، ۳۵ هزار استرالیایی، ۹۷ هزار انگلیسی و ۵ هزار کانادایی را در خود نگه می‌‏دارد.

لیست مزبور، افراد معمولی تاجر تا چهره‌‏های برجسته‌‏ای همچون افسران نیروی دریایی ایالات متحده، تحلیل‌‌‌‏گران چین در شهر واشنگتن، اعضای خاندان سلطنتی انگلیس و رهبران شرکت‌‏های مختلف را در بر می‌‏گیرد. همچنین جزییاتی در مورد زیرساخت‌‏های کشورهای مختلف، جابجایی تجهیزات نظامی و تحلیل‌‏هایی از افکار عمومی در این پایگاه داده ذکر شده است.

با توجه به گزارش واشنگتن پست، ژنهوا نام این فهرست را «پایگاه اطلاعات کلیدی خارجی» گذاشته و آن را به ارتش چین، سازمان‌‏های دولتی و برخی مشتریان تجاری نیز عرضه کرده است. در مستندات این شرکت بر مؤلفه میهن‌‏پرستی تأکید،  و ارتش اصلی‌‏ترین مشتری آن ذکر شده است.

این پایگاه داده توسط منبعی در چین به «کریستوفر بالدینگ» تحویل داده شد. سپس اطلاعات مربوطه برای بازخوانی و تحلیل‌‏های بیشتر در اختیار شرکت اینترنت ۲.۰ قرار گرفت.

بالدینگ، استاد دانشگاه در آمریکا است که پیشتر در ویتنام مشغول به کار بود ارائه شده و سپس به دلیل نگرانی‌‏های امنیتی به ایالات متحده منتقل شد.

هفته گذشته جزییاتی از پایگاه داده مزبور توسط برخی از رسانه‌‏ها از جمله واشنگتن پست و دیلی تلگراف در انگلیس منتشر شد.

شرکت ژنهوا در پاسخ به گاردین مدعی شد «هیچگونه پایگاه داده‌‏ای مربوط به اطلاعات ۲ میلیون نفر وجود ندارد» و ضمناً هرگونه ارتباط خود با دولت یا ارتش چین را منکر شد. نماینده این شرکت گفت مشتریان ژنهوا عمدتاً سازمان‌‏های پژوهشی و شرکت‌‏های تجاری هستند.

کارشناسان به اپک‌‌‌‏تایمز گفتند که چنین انکاری جای تعجب ندارد.

«مایکل شوبریج» مدیر امور دفاعی در اندیشکده سیاست‌‏های استراتژیک استرالیا می‌‏گوید: «از آنجایی که قوانین کشور چین تمامی شرکت‌‏ها را موظف به کمک به آژانس‌‏های امنیتی و اطلاعاتی این کشور می‌‏کند این بیانیه ارزشی ندارد و آنها از طرف دولت چین موظفند که علنی به انکار این مسئله بپردازند.»

جنگ نامحدود و ترکیبی

کیسی فلمینگ، مدیرعامل شرکت استراتژی امنیت و اطلاعات BlackOps Partners می‌‏گوید اطلاعات جمع‌‏آوری شده در این پایگاه داده در راستای پشتیبانی از «جنگ نامحدود و ترکیبی» رژیم حاکم بر چین مورد استفاده قرار می‌‏گیرد. این عملیات عمدتاً شامل جاسوسی، فعالیت‌‏های مخفیانه نفوذ امنیتی، و سرقت فناوری‌‏ها و نوآوری‌‏های نظامی خارجی است.

عبارت «جنگ نامحدود و ترکیبی» به استراتژی طراحی شده توسط دو درجه‌‏دار ارتش چین در دهه ۱۹۹۰ اشاره دارد که در آن مجموعه‌‏ای از تاکتیک‌‏های غیرمتعارف به منظور تحقق اهداف جنگی بدون درگیری‌‏های واقعی مورد استفاده قرار می‌‏گیرد.

فلمینگ می گوید هدف نهایی این استراتژی «نابودی دموکراسی در راستای سلطه کمونیسم چینی در سطح جهانی» است.

با توجه به گزارش شبکه ای‌‌‌‏بی‌‌‌‏سی استرالیا، «وانگ شوفنگ»، مالک اصلی شرکت ژنهوا که مهندس سابق IBM است، پیشتر مطلبی را در رسانه‌‏های چینی درباره «جنگ ترکیبی» از طریق دستکاری افکار عمومی و «جنگ روانی» منتشر کرده است.

«نیکولاس افتیمیادس»، مقام ارشد اطلاعاتی سابق ایالات متحده و نویسنده کتاب «فعالیت های اطلاعاتی کشور چین» می‌‏گوید این پایگاه داده به سازمان‌‏های اطلاعاتی چین در راستای هدف قرار دادن افراد به منظور استخدام یا باج خواهی کمک خواهد کرد – یعنی کسانی که دارای «نقاط آسیب‌‏پذیر» قابل استفاده هستند، همانند «نیاز به پول، یا احساسات سیاسی برعلیه دولت‌‏ها». برای مثال رژیم حاکم بر چین می‌‏تواند به پست‌‏های منتشر شده در رسانه‌‏های اجتماعی که بیانگر عدم رضایت افراد از دولت‌‏ها یا مشکلات مالی هستند، نظارت داشته باشد.

افتیمیادس می‌‏گوید، فرآیند مربوط به عملیات نفوذ نیز به همین ترتیب است: مؤسسات چینی به دنبال افرادی هستند که دیدگاه‌‏هایشان بیانگر حمایت از سیاست‌‏های پکن باشد. در ادامه تلاش می‌‏کنند از این افراد و سازمان‌‏ها پشتیبانی کرده و نظرات‌‏شان را در معرض توجه همگان قرار دهند.

شوبریج بر این باور است که پایگاه اطلاعاتی فوق مشخصات افراد توانمندی همچون سیاستمداران و مدیران مشاغل را در بر گرفته و بدین ترتیب رژیم حاکم بر چین قادر خواهد بود آنها را از طریق نقاط آسیب پذیری که در بستگان و فرزندان‌‏شان وجود دارد تحت فشار بگذارد.

او می‌‏گوید: «چنین استفاده‌‏ای از داده‌‏های اینچنینی بصورت بالقوه بسیار نگران کننده است.»

در عین حال بسیاری از این بستگان و فرزندان در ادامه زندگی ممکن است به افراد نفوذی مبدل شوند. شوبریج اضافه می‌‏کند: «توان بهره‌‏برداری و نفوذ بر این افراد بسیار بالاتر است چرا که در طول زمان درک جامع‌‏تری نسبت به آنها به دست آمده است.»

جمع‌‏آوری گسترده اطلاعات

نشت و انتشار پایگاه داده‌‏های شرکت ژنهوا توانسته پنجره کوچکی به فعالیت‌‏های رژیم کمونیست چین در زمینه جمع آوری اطلاعات باز کند.

فلمینگ می‌‏گوید: «دامنه اینگونه فعالیت‌‏ها فراتر از درک اغلب مردم است.»

شوبریج پایگاه داده مربوطه را به یک توپ پلاستیکی درون گودالی پر از توپ تشبیه می‌‏کند. این مجموعه داده با داده‌‏هایی که توسط سایر نهادها و مؤسسات چینی جمع آوری شده ترکیب شده و در طیف وسیعی از فعالیت‌‏ها در راستای پیشبرد منافع این رژیم مورد استفاده قرار می‌‏گیرند.

او می‌‏گوید: «تعامل میان داده‌‏های بدست آمده از سوی شرکت‌‏هایی از این دست و داده‌‏های دولتی می‌‏تواند قدرت زیادی ایجاد کند.»

به گفته شوبریج، این استراتژی در آموزه «ائتلاف مدنی – نظامی» به خوبی منعکس شده و در آن از نوآوری‌‏های شرکت‌‏های خصوصی برای گسترش قدرت نظامی استفاده می‌‏شود.

گزارش ASPI در اکتبر ۲۰۱۹ بیانگر آن است که رژیم حاکم بر چین با استفاده از توانایی‌‏های شرکت‌‏های دولتی و خصوصی در حوزه فناوری توانسته «اکوسیستمی گسترده و جهانی از جمع آوری اطلاعات» پدید آورد.

در این گزارش بعنوان نمونه از شرکت فناوری ارتباطات بانگ جهانی، زیرمجموعه‌‏ای از شرکت دولتی چینی که تحت نظارت اداره تبلیغات مرکزی این رژیم فعالیت می‌‏کند نام برده شده است. این شرکت فناوری تمرکز خود را بر جمع‌‏آوری «داده‌‏های بزرگ» و فناوری‌‏های هوش مصنوعی (AI) همانند تشخیص چهره قرار داده و داده‌‏های گسترده‌‏ای را به بیش از ۶۵ زبان مختلف در سراسر جهان جمع‌‏آوری و به منظور استفاده پکن در راستای اهداف اطلاعاتی، امنیتی و تبلیغاتی پردازش می‌‏کند.

افتیمیادس بر این باور است که احتمالاً ده‌‏ها – اگر نگوییم صدها – شرکت چینی در زمینه جمع-آوری داده‌‏های بزرگ برای یاری رساندن به رژیم حاکم بر این کشور فعالیت دارند. این ورای مؤسسات امنیتی چینی است که اطلاعات مربوط به ۱.۴ میلیارد شهروند این کشور را از طریق سیستم‌‏های نظارتی با فناوری‌‏های پیشرفته رصد می‌‏کنند.

افتیمیادس می گوید: «هکرهای چینی به سرقت داده‌‏های شخصی میلیون‌‏ها امریکایی طی سال‌‏های مختلف پرداخته و اطلاعات حاصله را به این پایگاه‌‏های داده ارائه می‌‏کنند. این اطلاعات در ادامه برای تکمیل ابزارهای هوش مصنوعی مورد استفاده قرار می‌‏گیرند.» از جمله این حملات سایبری می‌‏توان به حمله انجام شده در سال ۲۰۱۴ به دفتر مدیریت پرسنلی ایالات متحده (OPM)، و مؤسسه پرسنل دولت فدرال، بدست آوردن اطلاعات محرمانه Equifax در سال ۲۰۱۷، و همچنین حمله سایبری به شرکت بیمه‌‏گذاری آنتم اشاره کرد.

رسانه اپک تایمز در فوریه ۲۰۱۶ به نقل از یک منبع داخلی در چین گزارش کرد که مؤسسات امنیتی چین پایگاه داده‌‏ای برای رسیدگی به اطلاعات شخصی سرقت شده از ایالات متحده بوجود آورده‌‏اند – از جمله اطلاعات حساس شخصی مربوط به ۲۱ میلیون کارمند کنونی و سابق فدرال طی حمله و هک OPM، و همچنین اطلاعات شخصی نزدیک به ۸۰ میلیون مشتری و کارمند کنونی و سابق شرکت آنتم.

این پایگاه داده از نرم افزارهای قدرتمندی بهره می‌‏گیرد که امکان جمع‌‏آوری حجم زیادی از داده ها و تجزیه و تحلیل آنها برای یافتن روابط میان افراد و رویدادهای مختلف را بوجود می‌‏آورد.

مطالب دیگر:

شبح کمونیسم در حال حکمرانی بر جهان ما- فصل ۱۸، قسمت اول: جاه‌طلبی‌های جهانی حزب کمونیست چین

پاسخ پمپئو به انتقادها از او در مقام وزیر امور خارجه‌‏ی «کاملا مذهبی»

چرا چین در عرضه ارز دیجیتال تعجیل دارد

اخبار مرتبط