برج آزادی که در میان بزرگترین میدان و در پرترددترین نقطه شهر واقع میشود، به علت نشت آب در اکثر قسمتهای آن، در معرض نابودی است.
در پی بازدیدهای به عمل آمده از محوطه، سازه و تالار برج آزادی، با وجود مرمت این برج در پنج سال پیش، نفوذ رطوبت و نشت آب در بخش تالار و دیوارها کاملاً مشهود بوده و حتی در آخرین طبقه برج شدت نفوذ آب چنان شدید است که زمین آن کاملاً خیس و هرم مخروطیشکل بالای برج نیز که با کاشیهای فیروزهای تزئین شده بود دچار آسیب جدی شده است. تعداد زیادی از این کاشیها بر اثر نفوذ آب و گرم و سرد شدن هوا، فرو ریخته است.
به گزارش خبرگزاری میراث فرهنگی ایرج حقیقی، مهندس ناظر اجرایی پروژه برج آزادی در سال ۱۳۵۲، یکی از بازدیدکنندگان برج بودهاست که این روزها به طور جدی موضوع برج آزادی را پیگیری نموده و تلاش میکند با جلب نظر مسئولین، برای برطرفکردن اصولی این مشکل راهحل مناسبی پیدا کند.
مهندس حقیقی که دیدگاهی انتقادی نسبت به تعمیرات انجامشده در سال ۸۹ بر روی برج دارد، دراین خصوص میگوید: “ایزولاسیون سال ۸۶، باعث شده به سقفهای زیر برج صدمه وارد شود. نفوذ آب به داخل برج، بیشتر به دلیل صدمه دیدن این ایزولاسیونهاست. در غیر این صورت در حالت معمولی نباید در محوطه فرش شده، آب نفوذ میکرد. در این مرمت اخیر، سنگهای استفاده شده، سنگهای نامرغوبی است. محوطه دیگر شیب بندی مناسبی ندارد. در هر کجا هم باشد، حتی اگر ایزوله خوبی انجام نشود بعد از پنج سال به همین وضع دچار میشود.”
به گفته مهندس ایرج حقیقی، در زمان اجرای طرح، شیبهای بسیار دقیقی در محوطه برج در نظر گرفته شده که مانع نفوذ آب در زمین میشد. استفاده شهرداری از لودر برای کفسازی باعث از بینرفتن این شیبهای طراحیشده گردید.
از دیدگاه مهندس حقیقی، شهرداری تهران در سال ۸۹، برج آزادی را به جای مرمت، تخریب کرده است.
از سوی دیگر، شورای شهر تهران نیز نسبت به موضوع برج آزادی حساسیت نشان داد.
خسرو دانشجو سخنگوی شورای شهر دراین خصوص به خبرگزاری میراث فرهنگی میگوید که کارشناسان کمیسیون عمران شورای شهر در حال بررسی این موضوع هستند.
بنا به اظهارات وی بعد از اعلان نتایج تحقیق کارشناسان شورای شهر، موضوع ارتباط خرابیهای اخیر با مرمتهای شهرداری مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
تاریخچه برج آزادی به سال ۱۳۴۵ برمیگردد. در این سال طرح یک نماد شناسایی ایران میان معماران ایرانی به مسابقه گذاشته شد و در پایان طرح مهندس حسین امانت برنده و برای ساخت برگزیده شد. عملیات ساخت برج آزادی در یازدهم آبان ۱۳۴۸ آغاز شد و پس از بیست و هشت ماه کار، در ۲۴ دیماه ۱۳۵۰ به بهره برداری رسید.
برج آزادی در ایران، نمونهای از نماد و نشانههای شهری است که معماری شاخص آن، تلفیق طاقهای معماری پیش از اسلام یعنی دوره هخامنشیان و ساسانیان و بعد از اسلام و تبدیل آن به نمادی زیبا به لحاظ معماری است.