یک استاد اقتصاد غذا میگوید، از آنجا که مالیات فدرال کربن قرار است دوباره در اول آوریل افزایش پیدا کند، تأثیر آن بر شرایط رقابتی زنجیره تأمین مواد غذایی باید «بزرگترین دغدغه» مصرفکنندگان کانادایی باشد.
در اول آوریل، مالیات کربن فدرال قرار است ۲۳ درصد افزایش پیدا کند و از ۶۵ دلار در هر تن به ۸۰ دلار در هر تن برسد. این یعنی مالیات بنزین از ۱۴.۳ سنت در هر لیتر به ۱۷.۶ سنت در هر لیتر افزایش مییابد که از افزایش ۳.۳ سنتی حکایت دارد.
سیلوین چارلبوا، مدیر ارشد آزمایشگاه تجزیه و تحلیل کشاورزی، در دانشگاه دالهاوزی در هالیفاکس، ۱۶ مارس در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «بزرگترین دغدغه همه ما این است که این سیاست از مرحله تولید تا مصرف چه تأثیری روی شرایط رقابتی صنعت غذایی ما خواهد داشت.»
«اختلاف قیمت عمدهفروشی مواد غذایی در آمریکا و کانادا از سال ۲۰۲۲، که مالیات کربن ما به ۵۰ دلار در هر تن رسید، بشدت کاهش یافته است. این مسئله میتواند در طول زمان تأثیر شگرفی روی امنیت غذایی کشور ما بگذارد.»
آقای شارلبوآ، در پستهایی جداگانه در شبکههای اجتماعی در ۱۷ مارس، با استناد به دادههای اداره آمار کانادا، روی افزایش قابلتوجه ۲۱ درصدی قیمت مواد غذایی در کانادا از مارس ۲۰۲۰، مصادف با آغاز همهگیری کووید-۱۹، تأکید کرد.
براساس آخرین دادههای خردهفروشی ماهانه اداره آمار کانادا، میانگین قیمت هر لیتر شیر از ۲.۵۶ دلار در مارس ۲۰۲۰ به ۲.۹۱ دلار در ژانویه ۲۰۲۴ رسیده که از افزایش ۱۴ درصدی حکایت دارد. قیمت کره حدود ۳۵ درصد افزایش داشته و از ۴.۵۶ دلار در هر گرم به ۶.۱۴ دلار در هر گرم رسیده است. قیمت دوجین تخممرغ نیز ۲۶ درصد افزایش یافته و از ۳.۵۳ دلار به ۴.۴۶ دلار رسیده است.
با اینحال، آقای شارلبوآ خاطرنشان کرد که قیمت برخی محصولات در کمال تعجب کاهش یافته یا تا حد زیادی ثابت مانده است. برای نمونه، قیمت بادام ۱۹ درصد، گوشت شانه خوک و کنسرو ماهی تن ۱۴ درصد، دنده خوک ۱۳ درصد و سینه مرغ ۳ درصد کاهش یافته است. اما اداره آمار کانادا اشارهای به برند محصولات غذایی بررسیشده نکرد.
مالیات کربن بر صنعت رستورانداری نیز اثر میگذارد. شارلبوآ در آوریل ۲۰۲۳ در پیشبینی قیمت عمدهفروشی مواد غذایی در کانادا- قیمتهای قبل از فروش کالا به خواربارفروشان- از افزایش ۴۶ درصدی هزینه غذاهای رستورانی تا سال ۲۰۲۵ گفت.
تأثیر بر کسبوکارهای کوچک
فدراسیون تجارت مستقل کانادا میگوید دولت فدرال وعده داده بود که ۹ درصد از درآمد مالیات کربن دریافتی خود را از طریق اعطای کمکهای مالی و تخفیف به کسبوکارهای کوچک بازگرداند اما تنها ۰.۱۷ درصد را بازگردانده است.
این فدراسیون در صفحهای از وبسایت خود که خوانندگان را به امضای طوماری خطاب به وزیر دارایی، کریستیا فریلند، ترغیب میکرد، گفت: «این یعنی اتاوا بیش از ۲.۵ میلیارد دلار به کسبوکارهای کوچک بدهکار است.» جدا از درخواستهای دیگر، در این طومار از وزیر خواسته شده که بدهی خود را به کسبوکارهای کوچک بپردازد و نرخ مالیات کربن را «ثابت» نگهدارد کند.
در وبسایت فدراسیون آمده است: «این مالیات بدون تردید به افزایش هزینه کسبوکار در کانادا دامن زده و هزینههای زیادی را به صاحبان کسبوکارهای کوچک تحمیل کرده است. صاحبان کسبوکارهای کوچک همنظر هستند: وقت آن رسیده که اتاوا مالیات نابسامان کربن را اصلاح کند یا راهحل دیگری را در دستور کار خود قرار دهد.»
براساس طرح کاهش انتشار گازهای گلخانهای دولت لیبرال، مالیات کربن از ۲۰ دلار بهازای هر تن آلاینده در سال ۲۰۱۹ شروع شد، با ۱۰ دلار افزایش سالانه به ۵۰ دلار در سال ۲۰۲۲ رسید و در سال ۲۰۲۳ به میزان ۱۵ دلار افزایش یافت و قرار است سالانه ۱۵ دلار افزایش پیدا کند تا در سال ۲۰۳۰ به ۱۷۰ دلار بهازای هر تن برسد.