Search
Asset 2

علت اعتراضات کشاورزان اروپای مرکزی و شرقی چیست؟

کشاورزانی که خواستار تغییر سیاست‌های کشاورزی اتحادیه اروپا هستند و معتقدند که سیاست‌های کنونی آینده بخش کشاورزی را به خطر می‌اندازند.
کشاورزان در سراسر اروپا به دلیل افزایش هزینه‌ها، قیمت بالای سوخت‌ و الزامات زیست محیطی تظاهرات کرده‌اند. (LLUIS GENE/AFP via Getty Images)

نمایندگان چند اتحادیه کشاورزی جمهوری چک در کنفرانس مطبوعاتی مشترک روز جمعه از دلایل اعتراضات آتی کشاورزان اروپای مرکزی و شرقی گفتند؛ کشاورزانی که خواستار تغییر سیاست‌های کشاورزی اتحادیه اروپا هستند و معتقدند که سیاست‌های کنونی آینده بخش کشاورزی را به خطر می‌اندازند.

این اعتراضات قرار بود با حضور کشاورزانی از جمهوری چک، اسلواکی، لهستان، مجارستان، لیتوانی و لتونی انجام گیرد اما توجه سایر کشورها را نیز به خود جلب کرد. به گفته یان دولژال، رئیس اتاق کشاورزی جمهوری چک (بزرگ‌ترین اتحادیه کشاورزی جمهوری چک که حدود ۸۰ درصد از محصولات کشاورزی این کشور را تولید می‌کند)، کشاورزانی از رومانی، بلغارستان، اسلوونی و کرواسی اعلام کرده‌اند که به این اعتراضات ملحق خواهند شد.

اعتراضات در ۲۲ فوریه برگزار خواهد شد. دولژال افزود: «قرار نیست در این مقطع جاده‌ای مسدود شود و تمام اقدامات نمادین خواهند بود.»

قرار بود کشاورزان پنجشنبه هفته آینده اعلامیه مشترکی را با ذکر مطالبات خود منتشر کنند اما دولژال به تعدادی از آن‌ها اشاره کرد. کشاورزان بویژه نگران واردات غلات بدون عوارض گمرکی از اوکراین و دیگر کشورهایی هستند که تحت پوشش قوانین اتحادیه اروپا قرار ندارند. این سیاست منجر به کاهش قیمت‌ها می‌شود که آینده کشاورزان اتحادیه اروپا را تهدید می‌کند.

به گفته دولژال، بوروکراسی دست‌و‌گیر، دلیل دیگری است: «مقررات فعلی، بویژه مفاد پیمان سبز اروپا، که ظاهراً به درستی اجرا نمی‌شوند، هزینه‌های گزافی را به کشاورزان تحمیل می‌کنند و باعث می‌شوند هزینه تولید بالاتر برود؛ امری که متأسفانه باعث می‌شود کشاورزان ما قادر به رقابت با بازارهای اروپا نباشند.

به گفته دولژال، نشست وزرای کشاورزی اتحادیه اروپا که برای ۲۶ فوریه برنامه‌ریزی شده است، بسیار حائز اهمیت خواهد بود: «ما از این شورا می‌خواهیم که در خصوص تسهیلات قانونی و اداری برای کشاورزان، اصلاح قانون معافیت اوکراین از پرداخت عوارض گمرکی در اتحادیه اروپا و همچنین اعطای کمک مالی به کشاورزان اروپایی تصمیم‌گیری کند.»

داوید یژابک، معاون انجمن کشاورزان جوان جمهوری چک نیز بر مسئله بوروکراسی تأکید دارد. برای نمونه، او به قوانین اقلیمی‌بوم‌شناختی و کاغذبازی‌هایی اشاره می‌کند که وقت زیادی می‌گیرند و هزینه‌ها را نیز افزایش می‌دهند؛ مسائلی که رقبای خارج از اتحادیه اروپا الزامی به رعایت آن‌ها ندارند.

یکی دیگر از مشکلات ما به سیستم‌های تولید پیشرفته مربوط می‌شود که کشاورزان یارانه‌بگیر مجبور به استفاده از آن‌ها هستند. از آن‌جا که این دستگاه‌ها درست کار نمی‌کنند، کشاورزان مجبورند کارها را به‌صورت دستی انجام دهند. برای نمونه، باید به‌طور مکرر از زمین بازدید کنند و با کمک جی‌پی‌اس به عکس‌برداری از زمین بپردازند. در صورت عدم توجه به این موارد، یارانه‌ای به کشاورزان تعلق نمی‌گیرد.

ژرابک افزود: «سال ۲۰۲۲ برای کشاورزان سال پرباری بود اما سال بعدش خیلی بد بود و پیش‌بینی می‌شود که وضعیت امسال و سال آینده هم چندان خوب نباشد.»

او گفت: «وضعیت فعلی مأیوس‌کننده است و ما نمی‌توانیم ادامه دهیم.» او افزود که خودش تا این‌جا از اعتراضات حمایت نکرده و باور ندارد که هرگز دست به چنین کاری بزند.

ژرابک در پایان گفت: «تا زمانی که دولت چک و بویژه کمیسیون اروپا به ما کمک نکنند، و با توجه به تغییر نسلی که در راه است، فکر نمی‌کنم کشاورزی اروپا آینده خوبی در پیش داشته باشد.»

دولژال گفت اگر کشاورزان چک تا پایان این ماه اخبار امیدوارکننده‌ای دریافت نکنند، وارد دور جدیدی از اعتراضات خواهیم شد که می‌تواند جرقه تظاهرات سراسری را بزند.

او همچنین به اعتراضات دیگری اشاره کرد که قرار است روز ۱۹ فوریه در پراگ برگزار شود. کشاورزان خارج از اتحادیه افراطی‌تر هستند و قصد دارند جاده‌های پایتخت را مسدود کنند. دولژال علت اعتراض آن‌ها را درک می‌کند اما اتحادیه او از این اعتراضات حمایت نخواهد کرد، زیرا او آن را اعتراضی ضددولتی می‌داند که تحت تأثیر تحرکات روسیه انجام می‌گیرد.

دولژال ضمن اشاره به روسیه افزود که واردات محصولات کشاورزی از روسیه به اتحادیه اروپا افزایش یافته است.

دولژال گفت: «در نشست وی-۴ شنیدم که غلات و دانه‌های روغنی بسیار بیشتری از فدراسیون روسیه وارد اتحادیه اروپا می‌شود. واقعاً نمی‌فهمم. از یک‌سو درباره جنگ اروپا با روسیه صحبت می‌کنیم و از سوی دیگر از روسیه غلات می‌خریم، زیرا ارزان‌تر است و شامل مفاد پیمان سبز اروپا نیز نمی‌شود.»

دولژال درباره وضعیت کلی ماجرا گفت: «در بروکسل یک‌نفر باید زیر میز بزند!»

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی