اسناد و مدارک نشان میدهند با وجود آنکه مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده میدانستند که رویدادهای نامطلوب جدی مانند التهاب قلب میتوانند با واکسنهای کووید۱۹ در ارتباط باشند، این عوارض را در نظرسنجیهای پس از واکسیناسیون لحاظ نکردند. بر اساس نسخهای از پروتکل سیستم نظرسنجی ایمنی واکسن (V-safe) که به تازگی افشا شده است، این نهاد حتی قبل از این نظرسنجی در دسامبر ۲۰۲۰، بعد از صدور مجوز اولین واکسنها، نیز میدانست که وقتی بحث واکسنها میشود، میوکاردیت (نوعی التهاب قلب که تأیید شده است واکسنهای فایزر و مدرنا میتوانند علت آن باشند) و سایر عوارض جانبی جدی باید «بهطور جدی در نظر گرفته شوند.»
در نسخه ۱۹ نوامبر ۲۰۲۰ پروتکل نظرسنجی سامانه ایمنی واکسن (pdf)، عوارضی چون میوکاردیت، سکته مغزی، مرگ و دهها «وضعیت پزشکی از پیش تعیینشده» فهرست شدهاند. شبکه اقدام رضایت آگاهانه (ICAN) که یک سازمان غیرانتفاعی خواستار شفافیت در مورد اطلاعات بهداشتی است، این پروتکل را به دست آورده است. همه این وضعیتها میتوانند علائم شدیدی به همراه داشته باشند.
سامانه ایمنی واکسن یک سامانه نظرسنجی است که در طی همهگیری کووید۱۹ برای نظارت بر ایمنی واکسنها معرفی شد و مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها مدیریت آن را بر عهده دارد.
نسخههای به روز رسانیشده این پروتکل نیز همان ۱۵ عارضه جانبی قبلی را فهرست میکنند.
هیچ یک از این وضعیتها در نظرسنجیهای واقعی لحاظ نشدهاند.
پاسخدهندگان میتوانستند از بین علائم مشخصی که در فهرست قرار دارند، یکی را انتخاب کنند اما در آن فهرست تنها ده عارضه سطح پایینتر مانند تب و حالت تهوع فهرست شدهاند و قابل انتخاب هستند.
آرون سیری از وکلای مدافع ICAN به اپکتایمز گفت: «بسیار نگرانکننده است که نظرسنجی سامانه ایمنی واکسن مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها به گونهای طراحی شود که نتوان به راحتی میزان آسیب ناشی از عوارض جانبیای را ارزیابی کرد که این مرکز قبلاً آنها را بهعنوان عوارض بالقوه ناشی از این محصولات شناسایی کرده بود. این امر آنچه را که این مرکز از نظرسنجی در سامانه ایمنی واکسن دنبال میکرد، زیر سؤال میبرد که آیا تلاشی برای ارزیابی ایمنی واقعی این محصولات بود یا سعی داشت سامانهای طراحی کند که به احتمال زیاد اظهارات عمومی قبلی آن در مورد ایمنی این محصولات را تأیید کند.»
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها به درخواست اظهارنظر در مورد این مقاله پاسخ نداد.
دادههای سامانه ایمنی واکسن بالاخره در دسترس عموم قرار گرفتند
مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها اطلاعات سامانه ایمنی واکسن را در دسامبر ۲۰۲۰ منتشر کرد. به آمریکاییها اعلام شد که با استفاده از این نظرسنجیها که تنها از طریق تلفنهای هوشمند در دسترس بودند، وضعیت خود را پس از واکسیناسیون گزارش دهند.
در یکی از پوسترهای تبلیغاتی این ابزار آمده است: «از طریق سامانه ایمنی واکسن، میتوانید به سرعت به مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها اعلام کنید که آیا پس از دریافت واکسن کووید۱۹ دچار عوارض جانبی شدهاید یا خیر.»
از کاربران پرسیده شده بود که چه احساسی داشتند، آیا تب داشتند یا خیر، درباره دمای بدن و علائم رایج پرسیده شده بود. همچنین از آنان پرسیده شده بود که آیا قادر به کار و انجام فعالیتهای روزانه خود هستند و آیا به مراقبتهای پزشکی نیاز دارند یا خیر.
تا ۳۱ جولای ۲۰۲۲، حدود ۱۰ میلیون نفر اطلاعات خود را در این سامانه ثبت کردند.
مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها نتایج سامانه ایمنی واکسن را در چندین مطالعه شرح داده بود، اما از انتشار دادههای خام خودداری کرده بود تا آنکه ICAN علیه آن طرح دعوا کرد. دادههایی که در اکتبر ۲۰۲۲ منتشر شد، نشان میدهند که بیش از ۳.۲ میلیون نفر پس واکسیناسیون خواستار مراقبتهای پزشکی بودند یا قادر به رفتن به مدرسه یا محل کار و یا انجام سایر فعالیتهای عادی خود نبودند.
مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها برخی از دادههای این سامانه را در ۱ دسامبر ۲۰۲۲، چند ماه پس از سررسید ضرب الاجل تعیینشده، ارسال کرد.
مخفی کردن دادههای بخش «سایر عوارض» در نظرسنجی
کاربران سامانه ایمنی واکسن میتوانستند رویدادهای جانبی جدی را تنها در بخش «سایر عوارض» وارد کنند که امکان نگارش متن دلخواه را فراهم میآورد.
پیام این بود: «هر گونه علائم یا وضعیت سلامت دیگری را که میخواهید، گزارش دهید.»
بر اساس بیانیه مشترکی که مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها در نوامبر ۲۰۲۲ به دادگاه ارائه کرد، این مرکز در برابر انتشار نتایج این بخش مقاومت کرد و اصرار داشت که بررسی ۶.۸ میلیون ورودی که دادههای هویتی آنان در دسترس است، بسیار دشوار است.
این نهاد درخواست ICAN را برای ارائه یک نمونه تصادفی از چند صد ورودی رد کرد. این شاکیان در مقابل استدلال میکنند که ورودیها شامل اطلاعات هویتی محدودی مانند نام و آدرس هستند یا اصلاً اطلاعات هویتی ندارند.
این ورودیها از آن جهت مهم هستند که نشان میدهند چه تعداد از پاسخدهندگان گزارش کردهاند که عوارض جانبی معینی مانند التهاب قلب را تجربه کردهاند.
اما مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها پیشنهاد داد که همه ورودیها را بررسی کند و آنها را به کدهای پزشکی تبدیل کند. ICAN در این سند گفت با وجود آنکه این کار زمانبرتر و پیچیدهتر از بررسی اطلاعات هویتی است، مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری این کار را ترجیح میدهد زیرا به این ترتیب میتواند بیشتر آنچه در قسمت «سایر عوارض» نوشته شده است، از عموم پنهان کند.
این گروه میگوید این نهاد که واکسیناسیون را تقریباً برای همه آمریکاییها توصیه کرده است، «احتمالاً آشکارا نگران شفافیت با مردم است زیرا ممکن است دادهها چیزی را برخلاف آن توصیهها نشان دهند که مردم را از شغل، معیشت، مدرسه و مشاغل نظامشان محروم کردهاند و آسیبهای دیگری هم داشتهاند.» علاوه بر آن، ممکن است افشای ورودیها «دادههایی را نشان دهد که برخلاف ادعای مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها مبنی بر بروز کم مشکلات مختلف جدی، مانند وزوز گوش، میوکاردیت و نوروپاتی فیبر کوچک در اثر استفاده از این محصول باشند.»
شاکیان برای قضاوت در مورد افشای نوشتههای بخش سایر عوارض اقدام کردند که با مخالفت مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها مواجه شد. رابرت پیتمن، قاضی منطقهای ایالاتمتحده و قاضی منصوب اوباما برای نظارت بر این پرونده، به این نهاد اجازه داده است تا قبل از اقدام برای قضاوت یا رد دعوا، تمام اسنادی را که با قانون آزادی اطلاعات منافاتی ندارند، افشا کند. گزارش وضعیت مشترک بعدی قرار است تا ۳ فوریه وارد شود.