چین با وضع تعرفه برای واردات یک ماده شیمیایی پرمصرف از آمریکا به تشدید مناقشه تجاری میان واشنگتن و پکن دامن خواهد زد.
وزارت بازرگانی چین اعلام کرده است که واردات «پروپیونیک اسید» تولید آمریکا مشمول تعرفه ۴۳/۵ درصدی خواهد شد.
بر اساس گزارش نشریه وال استریت ژورنال، این اقدام تنها چند روز پس از آن صورت گرفت که بایدن خواستار افزایش تعرفه فولاد چین شد و آمریکا تحقیقات مربوط به قیمتشکنی چین را با تمرکز بر صنایع کشتیسازی، دریایی و لجستیک آغاز کرد.
بنابر گزارش این رسانه، چین در پی تحقیقاتی به این نتیجه رسیده است که این ماده شیمیایی با کمترین قیمت وارد چین میشود و به تولیدکنندگان چینی لطمه میزند.
طبق گزارش وال استریت ژورنال، چین با انجام تحقیقاتی شرکتها را به قیمتشکنی درخصوص پروپیونیک اسید متهم کرد، اما دو شرکت آمریکایی متهم به قیمتشکنی در تحقیقات- داو و ایستمن کمیکال- هنوز در اینباره اظهار نظر نکردهاند.
چین بازارهای جهانی را با کالاهای ارزانقیمت قبضه کرده است
جنت یلن، وزیر خزانهداری آمریکا، گفته است که چین با توجه به ظرفیت صنعتی و یارانههای سخاوتمندانهای که به بخش تولید میبخشد، بازارهای جهانی را با کالاهای ارزانقیمت قبضه کرده و کسبوکارهای آمریکایی را به خطر انداخته است.
پکن این اتهام را تکذیب و عنوان کرده است که آمریکا از سیاست حمایتگرایی دفاع میکند، درحالیکه باید صنایع خود را در عرصه رقابت جهانی تقویت کند.
وال استریت ژورنال پیشبینی کرده است که انتظار میرود روابط تجاری ایندو اقتصاد بزرگ جهانی با تشدید رقابتهای ژئوپلیتیک وخیمتر شود.
طبق گزارش این رسانه، چین به دنبال آن است که فناوری آمریکا را با گزینههای داخلی جایگزین کند، در حالی که آمریکا بهطور گسترده در تلاش است که تولید داخلی را احیا و از زنجیرههای تأمین که به اعتقاد دولت بیش از حد به چین وابستگی دارند، «ریسکزدایی» کند.
افول دورهای روابط تجاری چین و آمریکا
وال استریت ژورنال به نقل از روری گرین، اقتصاددان ارشد چینی در گلوبالدیتا تیاس لمبرد در لندن، نوشت که «به نظر میرسد که رابطه تجاری آمریکا و چین یکی از آن افولهای دورهای خود را تجربه میکند که تا حدی به برگزاری انتخابات آتی آمریکا در ماه نوامبر برمیگردد؛ رویدادی که تجارت آمریکا را با چین به نقطه بحرانی میرساند.
گرین با اشاره به تلاش چین در راستای تسریع رشد از طریق سرمایهگذاری بیشتر در حوزه تولید، گفته است «این بدین معنی نیست که چین را به حال خود بگذاریم. محرکهای اقتصادی همچنان قدرتمند هستند.»
چرا چین بر واردات پروپیونیک اسید از آمریکا تعرفه وضع کرده است؟
پروپیونیک اسید یک ماده شیمیایی قوی است که در صنایع دامداری و کشاورزی استفاده میشود. این ماده برای جلوگیری از کپک به خوراک دام افزوده میشود و همچنین در آفتکشها، علفکشها و تولید دارو کاربرد دارد.
وال استریت ژوزنال به گزارش شرکت تحقیقات بازار استریتس ریسرچ نوشته است که بازار جهانی پروپیونیک اسید خیلی کوچک است و ارزش آن در سال ۲۰۲۲ حدود ۱/۳ میلیارد دلار بوده است.
گفته میشود که چین حدود یکچهارم از مصرف جهانی این ماده را به خود اختصاص داده است.
این نشریه براساس گزارش سال ۲۰۲۳ شرکت رتبهبندی اساندپی گلوبال نوشته است که داو و ایستمن جزو تولیدکنندگان بزرگ اروپا و آمریکا هستند. تنها شرکت غربی تولیدکننده پروپیونیک اسید در چین، غول شیمیایی آلمانی بآاساف است که با یک شرکت محلی در پکن سرمایهگذاری مشترک انجام داده است.
دادههای گمرک چین نشان میدهد که واردات پروپیونیک اسید از آمریکا در سال ۲۰۲۰ به اوج خود رسید که حدود ۳۵هزار متریک تن با ارزش تقریبی ۲۶ میلیون دلار بود. این میزان در سال گذشته به ۱۲هزار و ۵۰۰ تن کاهش یافت.
پیکار اقتصادی آمریکا و چین
به گزارش وال استریت ژورنال، تصمیم روز جمعه چین برای اعمال تعرفه بر واردات پروپیونیک اسید تولید آمریکا از جمله خردهاقداماتی است که طرفین در پیکار گسترده اقتصادی خود در دستور کار قرار میدهند.
طبق این گزارش، چین در سال گذشته نام چند تولیدکننده تسلیحات آمریکایی را به فهرست «مؤسسات غیرقابل اعتماد» اضافه کرد که باعث میشود از تجارت با چین منع شوند.
پکن در ماه می، شرکتهای بزرگ چینی را به دلایل امنیت ملی از خرید محصولات شرکت میکرون تکنولوژی بازداشت.
آمریکا نیز در سال ۲۰۲۳ تحقیقات ضدیارانهای خود را در خصوص آلومینیوم، بطریهای شراب و کیسههای خرید کاغذی وارداتی از چین آغاز کرد و روی دستگاههای شوینده پرفشار ساخت چین تعرفه گذاشت.