شهرداری تهران با نصب بیلبوردهایی در خطوط مترو پایتخت به منتقدان قرارداد واردات اتوبوس چینی واکنش نشان داده است.
شهرداری تهران در این بیلبوردها با بازنشر عباراتی از مقاله روزنامه همشهری، منتقدان را با عبارات «پروژهبگیران مجازی»، «ضد انقلاب» و «حسودان سیاسی» خطاب قرار داده است.
روزنامه همشهری ارگان مطبوعاتی شهرداری تهران اخیرا با انتشار مقالهای با عنوان «عصبانی از پیشرفت پایتخت» مدعی شده است که منتقدان علیرضا زاکانی شهردار تهران، با هجمه به او قصد دارند مانع از بهبود ناوگان حملونقل عمومی و واردات اتوبوس برقی از چین شوند.
در بخشی از مقاله همشهری آمده است که «شهرداری تهران متهم به انعقاد قرارداد با شرکتهای نامعتبر و فاقد تخصص در حوزه حملونقل شده… تمامی این موارد مانند تکههای پازلی هستند که وقتی کنار هم قرار میگیرند، رد پایی از مافیا را نمایان میکنند؛ مافیایی که نهایی شدن و تحقق قراردادهای چینی به نفعشان نیست و ازاینرو سعی دارند با هر ترفند و خبرسازی، سدی در مقابل قراردادهای منعقدشده ایجاد کنند.»
در هفتههای گذشته، به دنبال انتشار اخباری درباره قرارداد مبهم دو میلیارد یورویی شهرداری تهران با چینیها، یک نماینده مجلس طی گفتگو با یکی از رسانههای داخلی گفته بود که به نظر میرسد خوفی از دستگاههای نظارتی وجود ندارد، بنابراین هر کسی هر جا ایستاده فکر میکند باید چپاول کند.
روزنامه هممیهن نوشته بود که اعضای شورای شهر تهران میگویند که این قرارداد دو میلیارد یورویی با چین را ندیدهاند در حالی که شهرداری ادعا میکند آن را به شورای شهر رسانده است.
احمد علیرضابیگی، عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مجلس درباره قرارداد مذکور گفته بود که شهرداری میتواند با کشورهای خارجی قرارداد ببندد؛ اما نه قراردادهای پنهانی یا دارای ایراد. وزارت کشور هم در این مورد نظریه تخصصی خود را میدهد. اما دستگاههای نظارتی باید به این موارد ورود پیدا کنند.
به نوشته روزنامه هممیهن، اعضای شورای شهر تهران گفتهاند که قرارداد دو میلیارد یورویی را ندیدهاند و شهرداری ادعا میکند آن را به شورای شهر رسانده است. سوال این است که قرارداد خرید اتوبوس از چینیها کجاست؟
اواخر بهمن سال گذشته، شهردار تهران اعلام کرده بود که در پی سفر به چین تعدادی اتوبوسهای برقی سفارش داده شده و اکنون به بندرعباس رسیده است.
علیرضا زاکانی ادعا کرده بود که اتوبوسهای برقی ساخت چین، پنج میلیارد تومان ارزانتر از قیمت نمونه مشابه داخلی است.