Search
Asset 2

آیا رهبر حزب کمونیست چین به دنبال انقلاب فرهنگی دوم است؟

مقامات حزب کمونیست چین در چند هفته گذشته کارزاری برای بیان عقاید و نظرات در زادگاه مائو راه‌اندازی کرده‌اند.
پوستر شی جین‌پینگ رهبر حزب کمونیست چین، در کنار یک خیابان در پکن در ۲۶ فوریه ۲۰۱۸ (GREG BAKER/AFP via Getty Images)

مقامات حزب کمونیست چین در چند هفته گذشته کارزاری برای بیان عقاید و نظرات در زادگاه مائو راه‌اندازی کرده‌اند که برای بسیاری از شهروندان چینی یادآور کارزار مائو زدانگ برای سرکوب بیشتر در ابتدای به قدرت رسیدن حزب کمونیست چین است.

برخی رسانه‌ها احتمال می‌دهند که این کارزار نشانه انقلاب فرهنگی دوم در چین و مقدمه‎ای برای تغییرات مهم دیگری باشد.

«هونان دیلی» رسانه وابسته به حزب کمونیست چین در هجدهم فوریه گزارش داد که یک کمیته حزبی استانی اعلام کرده است که با هدف «یادگیری از نظرات و افکار، شی‌ جین‌پینگ، تصمیم به راه‌اندازی یک «بحث بزرگ» با نام «آزادسازی افکار» در سراسر استان هونان گرفته است.» در این اطلاعیه آمده است که «این بحث با هدف «راهنمایی کردن شی ‌جین‌پینگ» راه‌اندازی شده است.»

مقامات حزب کمونیست چین در استان هونان در شبکه اجتماعی ویبو که یک شبکه اجتماعی وابسته به حزب کمونیست چین است، اعلام کردند که این کارزار از ابتدای فوریه آغاز شده و تا پایان ماه مارس امسال ادامه خواهد یافت، اما بخش نظرات مربوط به کارزار در ویبو را غیرفعال کردند تا کاربران نتوانند درباره این کارزار نظری بدهند.

این اقدام مقامات حزب با واکنش انتقادی و طنزگونه شهروندان چینی در ویبو همراه بود. یکی از کاربران با اشاره به این کارزار نوشت: «مگر قرار نیست که یک بحث عالی داشته باشید؟ پس چرا بخش نظرات را غیرفعال کردید؟»

گائو یو، یک روزنامه‌نگار در پکن با بیان اینکه کارزار حزب، یک حرکت سیاسی با هدف کنترل افکار عمومی است. به اپک تایمز گفت که در کشورهای آزاد، آزادی افکار و عقاید وجود دارد و کشورها نیازی به «آزاد کردن» افکار شهروندانشان ندارند. حزب کمونیست چین در این کارزار به دنبال استفاده از ایده‌ها و عقاید مختلف نیستند، بلکه می‌خواهند بستری ایجاد کنند تا شهروندان چینی دنباله‌رو افکار و نظرات یک نفر (رهبر حزب کمونیست) باشند و چگونه فکر کردن را از همان یک نفر که در راس حزب است، بیاموزند.

به گفته وی، این کارزار در ظاهر برای رهایی افکار ایجاد شده است، اما در واقع به دنبال به بندکشیدن افکار کل جامعه چین و سرکوب افکار لیبرال در میان چینی‌ها است.

یادآور کارزار سیاسی مائو

ناظران بر این باورند که رهبران ارشد حزب کمونیست چین به طور تلویحی کارزار «آزادسازی افکار» را تایید کرده‌اند و این کمپین یک توطئه سیاسی آشکار برای کشف مخالفان است و یادآور کمپین «صد گل» مائو و «جنبش راست‌ستیز» است.»

در سال ۱۹۵۷ مائو طی یک کارزار از روشنفکران و دیگر اقشار مردمی خواست تا در یکسوسازی حزب کمونیست چین را یاری دهند. این جنبش که به «جنبش صد گل» نام گرفت مبتنی بر این شعار بود که: «بگذارید تا یک‌صد گل بشکفد و یک‌صد مکتب فکری شکل بگیرد.»

قصد مائو از این کار شناسایی عوامل ضد حزب از طریق اغوای آن‌ها بود. مائو زدانگ در نامه‌اش به رؤسای حزب در سطوح استانی در سال ۱۹۵۷ قصد خود را چنین عنوان کرد «مارها را اغوا کرده و از سوراخ‌هایشان بیرون بکشید. به آنها اجازه دهید تا آزادانه نظرات خود را تحت عنوان آزادی افکار و یکسوسازی حزب ‌کمونیست ‌چین بیان کنند و سپس شکارشان کنید.»

شعارهای وقت حزب مردم را تشویق به بیان نظرات‌شان می‌کرد و به آنها قول می‌داد که انتقام و مجازاتی در کار نیست و تأکید می‌کرد که حزب از کسی ایراد نگرفته، حمله‌ای نکرده، به کسی برچسب نزده و انتقامی را در سر نمی‌پروراند.

با تمام این قول‌ها، حزب خیلی زود جنبش ضد راست‌گرایی را آغاز کرد و ۵۴۰ هزار نفر را که جرأت صحبت کردن به خود را داده بودند، راست‌گرا نامید. در میان این عده ۲۷۰ هزار نفر شغل خود را از دست دادند و ۲۳۰ هزار نفر بعنوان عوامل «راستگرای متوسط» یا «ضد حزب کمونیست» و یا «عناصر ضد سوسیالیست» طبقه‌بندی شدند.

این کارزار، پایان تصفیه‌های مائو با جامعه چین نبود، بلکه مقدمه‌ای بر یک تصفیه بزرگتر تحت نام «انقلاب فرهنگی چین» بود.

نویسنده‌ای به نام چین مو، درباره انقلاب فرهنگی چین نوشت: «آن بواقع مصیبتی بی‌سابقه بود: (حزب‌ کمونیست ‌چین) میلیون‌ها نفر را تنها بخاطر داشتن ارتباط با اعضای خانواده‌ی (مورد هدف) زندانی کرد و به زندگی میلیون‌ها نفر دیگر نیز خاتمه داد، خانواده‌ها از هم پاشید، بچه‌ها را به اراذل و اوباش و آدم‌های بی‌عار تبدیل کرد، کتاب‌ها را سوزاند، ساختمان‌های باستانی را تخریب کرد و مقبره‌های روشنفکران باستان را ویران کرد و هرگونه خلافی را تحت عنوان انقلاب انجام داد.»

بر اساس آمار و ارقام محافظه‌کارانه تعداد مرگ و میرهای غیرطبیعی در چین در طول انقلاب فرهنگی بالغ بر ۷۳.۷ میلیون نفر برآورد شده است.

شهروندان چینی نیز متوجه شباهت کارزار جدید حزب کمونیست چین به رهبری شی‌جین‌پینگ با تصفیه‌های مائو شده‌اند. یکی از کاربران در این مورد نوشت: «این کارزار فریبی برای بیرون کشیدن مار از سوراخش است.» کاربری دیگر نیز نوشت: «با شادی و صدای بلند صحبت کنید، سپس سرکوب راست‌گرایان آغاز خواهد شد.»

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی